Sadiq Khan tegnap történelmet csinált azzal, hogy ő lett London új polgármestere. A főváros 8 éve először változott vörössé, mivel, a munkáspárti képviselő lekörözte a tory Zac Goldsmith-t a főváros legjobb állásáért folyó harcban.

30khan2302c

Miután összeszámolták a szavazatokat, hivatalosan is bejelentették, hogy Sadiq Khan lett Boris Johnson utóda. Ez azt jelenti tehát, hogy ő az első munkáspárti polgármester 2008 óta, amikor is Johnson legyőzte Ken Livingstone-t.

London polgármester választásának eredményei – 2016

Jelöltek Párt 1. ford. 1 % 2. ford. 2 % Végső szavazat
Sadiq Khan Munkáspárt 1,150,579 44.2
Zac Goldsmith Konzervatív 910,941 35
Sian Berry Zöldek 152,027 5.80
Caroline Pidgeon Liberális Demokraták 121,051 4.7
Peter Whittle UKIP 94,425 3.6
Sophie Walker Női Egyenlőség 51,41 2
George Galloway Respect 36,357 1.40
Paul Golding Britain First 31,257 1.20
Lee Harris Cannabis STA 20,714 0.8
David Furness BNP 13,362 0.5
Prince Zylinski Független 13,057 0.5
Ankit Love One Love 4,959 0.2

 

A Tooting-i képviselő lett végül a győztes a kemény versenyben, amely során a riválisát, Goldsmith-t azért támadták, mert negatív kampányt vezetett, amellyel a saját szélsőséges kapcsolataira fókuszált. Goldsmith, egyébként nem csak az ellenfeleitől, hanem a saját pártjának néhány tagjától is kapott negatív kritikákat. Khan egy ütős, energikus kampányt vezetett, amely során több munkáspártot támogató szervezet is létrejött, ill. hatásos volt a története is, miszerint ő egy buszsofőr fia, aki egy lakótelepen született.

Megígérte, hogy az első napján a legelső dolga az lesz, hogy a lakhatási válsággal foglalkozzon, ill. átvizsgáltatja a biztonsági szolgálatokat, hogy azok készen állnak-e arra, megállják a helyüket nagyobb, fontosabb eseményeken. Khan első feladatai között szerepel az is, hogy megpróbálja begyógyítani azokat a sebeket, amelyeket a polgármesteri választások okoztak London sokszínű közösségein.

Többek között, azt is várják tőle, hogy biztosítsa a londoni zsidóságot arról, hogy tudatában van annak, hogy a zsidók aggódnak a munkáspárt folyamatban lévő antiszemita vitái miatt. A polgármester megígérte, hogy befagyasztja a londoni közlekedési díjak növelését a következő négy évre, és kezelni fogja a Transport for London gyengeségeit.

Garantálta, hogy az új otthonok 50%-a olyan áron lesz elérhető a családok számára, hogy azt meg fogják tudni engedni maguknak. Emellett, azt ígérte, hogy 80,000 új otthont fog felépíttetni.

gettyimages-487717838

Miket is ígér tehát, az új polgármester?

  • Bűnügy: Londont biztonságosabbá fogja tenni az által, hogy helyreállítja a polgárőrséget, le fogja építeni a bandákat, a késeléses bűntényeket és a szélsőséges megnyilvánulásokat.
  • Közlekedés: Négy évre befagyasztja a közlekedési díjak emelését és bevezeti az egy órás buszjegyet.
  • Lakhatás: Minden évben otthonok ezreit fogja létrehozni a londoniak számára, amelyeknek a fele sokkal jobb üzlet lesz a bérlők számára, a családok jobban meg fogják tudni engedni maguknak.
  • Üzlet: Megígérte, hogy ő lesz az a polgármester, aki az eddigiek közül a legjobban fogja támogatni a vállalkozásokat; és együtt fog dolgozni az iparral, hogy fejlesszék a készségeket, az infrastruktúrát és növekedést érjenek el.
  • A levegő minősége: Megígérte, hogy sétálóövezetté teszi az Oxford Street-et és megvédi a zöld övet.
  • Alacsony fizetések: Megígérte, hogy együtt fog dolgozni a munkáltatókkal azért, hogy a londoni dolgozók meg tudjanak élni a fizetésükből.
  • Egyenlőség: megígérte, hogy dolgozni fog azért, hogy eltűnjön a nemi megkülönböztetés a fizetéseknél ugyanazért a munkáért.
  • Biciklizés: Megígérte, hogy több elkülönített biciklis útvonalat fog létrehozni, nagyobb figyelmet fog fordítani a veszélyes csomópontokra és gondoskodni fog arról, hogy a teherautók biztonságosabban haladjanak a főváros útjain.
  • Szaktudás: Megígérte, hogy létrehozza a „Skills for Londoner”-t (Szaktudást a londoniaknak), hogy minden londoninak lehetősége legyen arra, hogy szakismeretet szerezzen azokon a területeken, amelyekben hiány van a főváros gazdaságában.
  • Előítélet: Megígérte, hogy a fővárost igazságosabb, toleránsabb hellyé fogja változtatni, ahol minden ember boldogul majd előítéletek nélkül.

Úgy jellemezte magát, hogy ő egy „muszlim polgármester, aki kemény lesz a szélsőségesekkel szemben”, helyreállítja a rendfenntartást, és azt javasolta, hogy Sir Bernard Hogan Howe, fővárosi rendőrfőnök legyen próbaidős szolgálatban.

Nemzetközi kommentátorok azt figyelték meg, hogy a muszlim polgármestert megválasztó London, erőteljes üzenetet küldhet ki globálisan a főváros sokszínűségéről.

Az eredményt megelőzően, már keringtek pletykák arról, hogy vajon, kik fogják alkotni Khan top csapatát. Sokan arra fogadnak, hogy az első helyen az egykori közlekedésügyi miniszter, Andrew Adonis lesz, aki széles körben megbecsült személyiség politikai körökben. A vélemények szerint, visszakaphatja a közlekedésügyi szerepét.

Khan kijelentette, hogy a Tooting-i posztjáról a Dél-Londoni pótválasztások után fog visszavonulni.   Forrás: www.standard.co.uk

Ugrás a HuNglia főoldalára