Leválthatják Theresa May, brit miniszterelnököt saját volt Brexit minisztere javaslatára 1

David Davis azt javasolta a konzervatív párti képviselőknek, hogy írják alá és nyújtsák be a bizalmatlansági indítványt Theresa May ellen, amennyiben ezen a héten nem hajlandó kútba dobni a jelenlegi Brexit tervezetet.

Leválthatják Theresa May, brit miniszterelnököt saját volt Brexit minisztere javaslatára 3

A korábbi Brexit(ügyi) miniszter azt akarja elérni, hogy a saját lázadó párttagjai egy ultimátumot adjanak a brit kormányfőnek, aminek az lenne a lényege, hogy amennyiben nem változtat a Brexittel kapcsolatos jelenlegi álláspontján a szerdai EU csúcstalálkozóig, úgy hivatalos keretek közt elindítják azt a folyamatot, ami adott esetben a leváltását is jelentheti.

Amennyiben „megmakacsolja” magát, a Tory képviselőtársai, akik nem értenek vele egyet (és ők egyre többen vannak), indítványozni fogják a vezető és ezzel ugyebár a miniszterelnök leváltásának folyamatát, amihez 48 különböző személy beleegyezése szükséges.

May egyébként egy lazább, Kanada típusú kereskedelmi egyezmény kiharcolásán ügyködött az utóbbi időben, ami kudarcot vallott és most még az eddiginél is nagyobb nyomás nehezedik így rá, ugyanis a kilépés határideje már a nyakunkon van, és még mindig nincsenek konkrétumok egy csomó fontos pontban a kilépés kapcsán.

Dominic Raab, a jelenlegi Brexit miniszter a napokban váratlanul személyesen látogatott Brüsszelbe, hogy találkozzon az EU-s oldali főtárgyalóval, Michel Barnierrel. Sikerült is leülniük beszélni, azonban Mr. Raab alig néhány óra múlva már úton is volt hazafelé. A megbeszélést követően Mr. Barnier azt írta twitteren, hogy a komoly erőfeszítések ellenére még mindig vannak kulcsfontosságú kérdések, amik nyitva maradtak. Az egyik ilyen, hogy mi lesz az ír határral, ami kapcsán folyamatosan megy a mellébeszélés már hónapok óta.

Közben kilenc kabinetminiszter már készen áll arra, hogy az esedékes keddi megbeszélésen „támadást indítson” a miniszterelnök ködös, ír határt illető terve kapcsán. Ami pedig a bizalmatlansági indítványt, és a Theresa May leváltását illeti, a szükséges 48 levélből, nem hivatalos források szerint már 44 db össze is gyűlt.

Ráadásul az EU pedig már azt tervezgeti, hogy amennyiben szerdán Theresa May nem áll elő valami olyan új tervezettel, amibe végre hajlandók is lennének belemenni, úgy ők elkezdenek a megállapodás nélküli Brexitre készülni, és novemberre össze is hívnak egy csúcstalálkozót a tagállamok vezetőivel, ahol ez lenne a fő téma.

David Davis egészen mostanáig azon az állásponton volt hivatalosan, hogy ő a Brexit tervet akarja leváltani, nem pedig a miniszterelnököt, és amikor júliusban lemondott posztjáról, akkor levelében inkább dicsérte és támogatta May-t. Azonban sokak szerint a kormány legújabb elképzelése az EU-val való kereskedelmi megállapodásról, teljesen romba fogja dönteni a tárgyalásokat a két fél közt.

A 69 éves Davis-t egyébként többen kérték is már, hogy induljon mint miniszterelnök jelölt, ha megpróbálják leváltani May-t, azonban ő ezt azonnal elutasította, mondván hogy egyrészt nem akar az a miniszterelnök lenni, aki csak azért van ott, hogy a tárgyalások végén aláírja a papírt, másrészt az országnak egy erős vezetőre van szüksége. Azonban viccesen zárásként azt is megjegyezte, hogy a másik jelöltet, akinek sokszor feljött már a neve, Boris Johnsont, a volt londoni polgármestert simán legyőzné, ha indulna.    Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás 

Megosztás