Ha Európába szeretnének látogatni, vagy onnan a szigetországba a Brexit után, az Európai Bizottság által kidolgozásban lévő terv szerint, ezt valamilyen összegű díj fejében történhet majd meg.

border

A tervezet, amelyet az Európi Unio végrehajtó bizottsága vizsgál éppen, azt javasolja a Schengen térség 26 országa számára —  amelybe nem tartozik bele az Egyesült Királyság —, hogy dolgozzon ki egy az Egyesült Államokéhoz, vagyis, az ESTA-hoz (Electronic System for Travel Authorization) hasonló vízumrendszert.

Jelenleg, az USA ESTA rendszerével azok élhetnek, akik a Visa Waiver Programme országaiból származnak (Ausztália, Ausztria, Belgium, Cseh Köztársaság, Dánia, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Írország, Lichtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Malta, Monaco, Németország, Norvégia, Portugália, Olaszország, San Marino, Singapore, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia, Svájc, Svédország, Új-Zéland). A vízumkérelmet online lehet benyújtani. 2010-től 14 dollár, vagyis 10 font illetékért cserébe kapják meg az igénylők az ESTA vízumaikat.

Ezt a programot, egyébként, már Franciaország és Németország támogatta eddig, ugyanis, többször kérték már az emberek, hogy erősítsék meg Európa biztonságát, miután számos alkalommal terrortámadások történtek az európai kontinensen.

Schengen összes 26 országa eltörölte az útleveleket és az ellenőrzést a közös határaikon. Azonban, a britek annak ellenére, hogy nem tagjai a térségnek, úgy utazhatnak szabadon ebben a régióban, hogy nem kell felmutatniuk érvényes útlevelet a belépéshez.

Tehát, miután Britannia kilép a blokkból, megtörténhet, hogy a szigetország állampolgárainak illetéket kell fizetniük, ha be akarnak lépni a zónába — mondják a szakértők. A kilépés mellett kampányolók elismerték, hogy egy ilyen rendszer szóba jöhet.

Áprilisban, a Konzervatłv Párt képviselője és egyben a kilépés vezető kampányosa, Dominic Raab azt mondta, hogy a briteknek szükségük lehet majd vízumra vagy valamilyen ellenőrzésen kell majd átmenniük, ha a kontinensre szeretnének utazni a Brexit után. A politikus azt is hozzátette, hogy mindezt az EU-ból való kilépés utáni tárgyalások döntik majd el.

Jelenleg, Barack Obama államapparátusa új vízumkövetelményeket tervez bevezetni és alaposabb ellenőrzést végrehajtani a Németországból, Belgiumból, Görögországból és Franciaországból érkezők számára a legutóbbi terrortámadások miatt. Pénteken, Boris Johnson megerősítette, hogy feladta az EU referendummal kapcsolatos ígéretét, amely arról szólt, hogy pontalapú bevándorlási féket vezessenek be.

Ugyanis, a kampány során, a ma már külügyminiszterként tevékenykedő Johnson azt mondta, hogy az ausztrál típusú rendszer kordában tarthatja a „teljesen ellenőrzésen kívüli” bevándorlást és „semlegesítheti a szélsőségeseket”.

Hétfőn azonban, Theresa May bejelentette, hogy elveti ezt az ötletet — annak ellenére, hogy ennek az elképzelésnek fontos szerepe volt a kilépésért kampányoló tábor számára, amelyet Johnson támogatott. Amikor megkérdezték a külügyminisztert arról, hogy egyetért-e az elutasítással, azt válaszolta, hogy „a fontos az, hogy a bevándorlást megállítsuk, nem pedig annak a pontos meghatározása, hogy hogyan tesszük ezt meg.”

A politikus hozzátette: „A legfontosabb eszköz, amelyet alkalmaznunk kell, az természetesen, az ellenőrzés, és talán mindenki emlékszik még arra, hogy az egyik kampánynak ez volt a szövege: ’vegyük vissza az ellenőrzést’”.  Forrás: www.independent.co.uk

[fblike]