Az év végén Londonban két útvonal teljesen elektronikus lesz, amelyen USB bemenetek is lesznek, ahol az utasok feltölthetik a telefonjaikat. Sadiq Khan tegnap bejelentette, hogy 51 elektromos busz fog működni két állandóan zsúfolt útvonalon, hogy megpróbálják tisztítani a főváros levegőjét.

mas9-fxvuvfp3366179

London teljes elektromos buszflottája most már a legnagyobb Európában, hiszen 22 új busz fogja gazdagítani a Croydonban működő elektromos buszok táborát, amellyel a teljes létszám 73-ra nő. A tervek szerint, 2020-ra London belvárosának összes egyszintes busza elektromos lesz majd, velük együtt pedig 2019-re, mind a 3100 emeletes busz hibrid meghajtásúvá válik.

A kipufogó nélküli buszoknak köszönhetően, alacsonyabb lesz a szénmonoxid-kibocsátás és tisztább lesz a levegő. Ezen kívül, kevesebb lesz a zaj és alacsonyabb a rezgés szintje a buszokon. Az 507-es busz útvonalán Victoria és Waterloo állomások között, ill. az 521-esén London Bridge és Waterloo között, hamarosan csakis elektromos buszok járnak majd. A buszokon olyan monitorok lesznek, amelyek a következő öt megállót mutatják, ill. tájékoztatják az utasokat arról, hogy az adott időben hogyan működik a Tube és az Overground. Mindegyik buszon tizenkét ülésnek USB bemenete is lesz, ahol az utasok feltölthetik a telefonjaikat.

GettyImages-542203432

A teljesen elektromos egyszintes buszok csökkentik a nitrogén oxid és a széndioxid szintjét a levegőben. Az utóbbiét akár 40%-al is. Az első 51 új buszt a Waterloo Bus Garage-ban mutatták be tegnap, miután Khan Kína Schenzhen városának polgármesterével találkozott, hogy a levegőszennyeződésről beszéljenek.

„Létfontosságú az, hogy most tegyünk valamit annak érdekében, hogy megtisztítsuk a fővárosunk mérgezett levegőjét és minden tőlünk telhetőt megtegyünk azért, hogy megelőzzük elhalálozások ezreit, amelyet a szennyezettség okoz minden évben.” — mondta London polgármestere.

electric_buse_internal_sign

„Átfogó tervet dolgoztam ki a levegőnk javításának érdekében, és London buszflottájának az átalakítása, kulcsfontosságú szerepet fog játszani abban, hogy a közlekedésünket tisztábbá és egészségesebbé tegyük.” — folytatta Khan.

„Ez a két első elektromos busz útvonal, amelyek egyenesen London szívén futnak keresztül, egy újabb lépés afelé, hogy kivonjuk a forgalomból a hagyományos dízel buszokat. Ennek köszönhetően, jobb lesz a levegő minősége és világvezetővé tesz minket az ultra alacsony károsanyag-kibocsátású járművek technológiájának területén.” — tette hozzá a polgármester.

Leon Daniels, a TfL felszíni közlekedésének ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy a bejelentés nagy jelentőséggel fog majd bírni a város zölddé változtatásában.

„Ez a két első elektromos útvonal, amelyek a főváros szívén haladnak keresztül. Az ilyen útvonalaknak köszönhetően, jobb lesz a levegő minősége, kellemesebb az utazás, amely kevesebb zajjal és rezgéssel jár majd, mint a hagyományos buszok esetében.” — mondta Daniels.

Londonnak jelenleg, 2000 hibrid elektromos busza van, amely a főváros teljes buszflottájának a 20%-a. Ezen kívül, van még egy teljesen elektromos útvonala is.   Forrás: www.standard.co.uk

[fblike]