Dippy 35 éven át fogadta a látogatókat a múzeum előcsarnokában. A britek szomorúak.

DIPPY-03-VF

Az múzeum nemrég jelentette be, hogy nyugdíjba küldik a 26 méteres, Dippynek becézett dinoszaurusz csontváz másolatot. Helyét egy 25 méteres kék bálna csontváza fogja átvenni.

A váltás oka a múzeum nagyszabású átalakítási programja. Michael Dixon igazgató a bejelentésen elismerte, hogy mindenki szerette Dippyt, de ő mégis csak egy másolat. A Természettudományi Múzeumot pedig az teszi különlegessé, hogy az intézményben valódi ősleleteket őriznek. A múzeum nyolcvanmillió tételes gyűjteménye egyébként a látogatók mellett a kutatók számára is nyitva áll.

Diplodocus_(replica).001_-_London

A cserére persze nem egyetlen éjszaka alatt kerül sor: a kék bálna nagyjából 2017-re kerül az új helyére. A csontvázra még 1891-ben tettek szert a múzeum kurátorai, ám a maradványokat csak 1935-ben tárták a nagyközönség elé. A csontvázat most szétszerelik, a darabokat gondosan megtisztítják és katalogizálják, majd kábelekkel erősítik fel a csarnok mennyezetére, ami olyan hatást kelt majd, mintha az állat épp alámerülne a habokban.

stream_img

Persze a jó öreg Dippy sem került a süllyesztőbe, a replika valószínűleg egy nagyobb kiállítás része lesz, amely azt mutatja be, hogy miként éltek a dinoszauruszok, sőt az sem kizárt, hogy a népszerű csontváz országos turnéra indul.

Sokan nem örülnek a váltásnak a szigetországban, hiszen sokaknak a múzeumban tett gyermekkori látogatás jutott eszébe a hírről. A múzeum reményei szerint a bálna is belopja majd magát az új nemzedékek szívébe.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.com/news/science-environment-31025229