Óriási újítást engedélyezett kedden a brit parlament alsóháza. Mától egy embrió létrehozásához, akár három ember DNS-ét is felhasználhatják.

21397826

382 IGEN szavazattal és mindössze 128 NEM vokssal szavazott a parlament alsó háza. Kutatások szerint három DNS alkalmazásával elkerülhetővé tehetik, hogy a súlyosabb betegségek öröklődhessenek.

David Cameron aktív támogatója a programnak. Korábban már tett említést arról, hogy rövid időn belül napirendre kerülhet a háromszülős embrió létrehozásának kérdése.

Cameron gyereke is súlyosan sérült, így maximálisan átérezve a beteg gyerekek szüleinek helyzetét támogatja a programot, amelyet már több alapos kutatás, számtalan klinikai teszt és eljárás előzött meg.
A javaslat azonban még közel sincs elfogadott és engedélyezett státuszban. Ahhoz, hogy a következő évben megszülethessen ez első három örökítő anyagból létrehozott lombikbébi, a február 23-án tartott ülésén a lordok háza is engedélyét kell, hogy adja.

A születendő gyerek genetikai tulajdonságait elsősorban az apai és anyai DNS fogja biztosítani, a donoranya, DNS-ének mindössze 0,1%-át adja.

A newcastle-i egyetem mitokondriális kutatóközpontjában a Wellcome Trust fejleszti ki ezt az eljárást, melynek segítségével azoknak a betegségeknek a kialakulását előznék meg, amelyek az anyai mitokondrialis DNS-ben lévő hibákból erednek.

_62907355_pnt_slide1_624x398_2

A sejteket energiával ellátó sejtszervecskét nevezzük mitokondriumnak. Ha ez hibás, olyan betegségek jelenhetnek meg, mint például az izomsorvadás, szívprobléma, epilepszia vagy a mentális visszamaradottság.

Amennyiben észlelik, hogy az anya mitokondriális DNS-e nem hibátlan, abban az esetben egy másik nő, hibátlan mitokondriális DNS-ét használják fel, így elkerülvén a súlyosabb betegségek kialakulását.

A háromszülős embrió létrehozásának természetesen vannak ellenzői is. Többen etikátlannak tartják a folyamatot. A tiltakozók körébe tartozik a katolikus és az anglikán egyház is, amelyek szerint a módszer közel sem olyan biztonságos. A Human Genetics Alert szerint egy ilyen folyamat elindítása egyenes utat biztosíthat egy gyerek későbbi genetikai módosításának előcsarnokába.

A tiltakozók egy emberként vélik úgy, hogy léteznek más eljárások is, amelyek segíthetik egészséges gyermekek születését, veszélyeztetett párok esetében is.

Amennyiben megvalósul az elképzelés, úgy Nagy-Britannia lesz az első olyan ország, ahol még a beültetés előtt megváltoztatnák egy embrió genetikai anyagát.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.hirek-erdekessegek-aktualitasok-magyaroknak.angliaimunkakezdes.hu/hirek/angliaban-szulethet-az-elso-gyerek-akiben-harom-ember-dns-e-van

Jakab Norbert