Egyelőre nem hivatalos a bejelentés, ugyanis Matolcsy György cáfolja a dolgot, míg Szombathely Fideszes polgármestere nyilvános bejelentést tett, mely szerint a kormánynál valóban napirendre került a magyarországi lakcímmel rendelkező, külföldön dolgozó magyarokra mért különadó bevezetése.

különadó Hunglia

Dr. Puskás Tivadart, Szombathely polgármesterét a helyi közgyűlésen vonta kérdőre a fenn említett adóval kapcsolatban Czeglédy Csaba, az MSZP frakcióvezetője. Az egyébként „szolidaritási adónak” elnevezett adónem, a polgármester elmondása szerint még nagyon kezdetleges státuszban van.

A közgyűlés témája természetesen rövid időn belül napvilágot látott és megoszló vélemények mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium kiadott egy közleményt, melyben a következőket írta:

„Az Európai Unió jogába csak a négy szabadság elvének zavartalan érvényesülését, így a személyek szabad mozgását akadályozó intézkedések ütközhetnek. A kettős adóztatás elkerülését nem uniós jogszabály, hanem egy adott állammal kötött kétoldalú megállapodások rendezik. Ezen, ún. kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmények célja az adóztatás szabályozása, kiszámíthatóvá tétele a kétoldalú kapcsolatokban. Hatályuk a jövedelem és esetleg a vagyonadókra terjed ki. (…)”

Az Nemzetgazdasági minisztérium, azt a mondatot sem tartja helytállónak, mely szerint:
„minden uniós állampolgár abban az országban adózik a jövedelme után, ahol a bejelentett munkahelye van”.

Azt írják továbbá: „a kétoldalú egyezmények szabályozása alapján legfeljebb annyi állítható általánosságban, hogy a magánszemély nem önálló munkából származó jövedelmei jellemzően abban az államban adóztathatóak, ahol a munkát végzi, de rövidtávú kiküldetéseknél az adóztatás joga marad a magánszemély illetősége szerinti államban.”

Ha a számadatokat vesszük, van ráció a különadó bevezetésében. A külföldön dolgozó magyarok fizetése jóval magasabb, mint a magyar bérek, ez annak ellenére is megnyomná az államkasszát, hogy kevesebben dolgoznak külföldön, mint az országhatáron belül.

Stratégiai szempontból sem jelent veszélyt a jelenlegi kormányra a különadó bevezetése, hiszen a külföldön élő magyarok nagy része nem vesz részt a választásokon így a külföldön megfogalmazódott szavak, vélemények nem hagynak nyomot a következő kormányválasztásnál.

Vannak viszont olyan ellenérvek is, amelyek azt támasztják alá, hogy egy ilyen adó bevezetésére nincs esély.

Nincs kettős adóztatás. Valamivel több, mint 50 országgal kötött Magyarország ezzel kapcsolatos szerződést. A szerződés, egyezmény lényege, hogy az országok már lefektették azokat az alapokat, amelyek megszabják azt, ha egy ország állampolgárai másik országban vállalnak munkát, akkor melyik országnak kötelesek adót fizetnie.

Ezzel elkerülve a későbbi jogi incidenseket és kérdőjeleket, amelyek azt firtatnák, jogában áll-e egy adott országnak jövedelme utáni adót kiszabni valakire, aki már az után adózik egy másik országban.

A feladat tehát adott a kormánynak. Olyan módszert kell kidolgozni, ami valamilyen módon meg tudja kerülni ezeket a már, megköttetett egyezségeket.

Ha visszaemlékszünk nem is olyan rég, „válságadónak” keresztelték a különadókat. Valószínűleg a „szolidaritási adó” is mint új jogcím szerepelne, és ezzel próbálnák meg valahogy kikerülni a blokkoló paragrafusokat, ám több mint valószínű, hogy fennakadnának a nemzetközi rostán.

A „tervezet” megvalósítása, természetesen nem csak jogi, hanem erkölcsi kérdésekre és értékekre is rámutat.

  • Aki már egyszer jogszerűen fizet munkája után adót annak az államnak, ahol dolgozik, miért tömjön olyan államkasszát, ahol nem is tartózkodik?
  • Ha esetleg egész családjával külföldön tartózkodik, akkor mégis milyen szolgáltatást kap adójáért cserébe? Hiszen nem használja a magyar utakat, sem a tömegközlekedést.

Mindenesetre a jelenlegi vezetői gondolkodásmód ismét bebizonyította, hogy az államkasszába szükséges pénzt nem tudja előteremteni valódi munkahelyek teremtésével, ehelyett inkább olyan emberek pénzéből szeretné pótolni a hiány egy részét, akik pont azért „menekültek” idegen országba szeretett hazájukból, elszakadva a barátok, a család szerető öleléséből, hogy anyagi helyzetük javulását a kezükbe vegyék és ne olyan ígéretekre támaszkodjanak, amelyek eddig nem minden esetben valósultak meg.

Ha máskor is szeretnél friss, angliai magyaroknak szóló híreket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”185″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″ ]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://napiszarka.net/2015/02/13/johet-a-kulfoldon-dolgozo-magyarok-kulonadojaoszd-meg-te-is/

Jakab Norbert