Kötelező Covid oltás Nagy-Britanniában: három érv mellette és ellene, te mit gondolsz? 1

Lassan két éve tart már a koronavírus járvány az egész világon, és most ráadásul felbukkant az eddigi legaggasztóbbnak titulált omicron variáns is. Lehetséges, hogy a kötelező Covid oltások jelentenék a kiutat?

Kötelező Covid oltás Nagy-Britanniában: három érv mellette és ellene, te mit gondolsz? 3

A legtöbb országban már számos olyan szolgáltatás van, aminek az igénybe vételéhez be kell mutatni az oltási tanúsítványunkat, a külföldi utazásokhoz pedig már szinte mindenhol alapvető elvárás. Ausztria viszont például még egy lépéssel tovább megy, ugyanis februárig mindenki számára kötelezővé teszik a Covid elleni oltást. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha akarod, ha nem, megkapod és kész… Lesznek egészségügyi és vallási felmentések ugyan, de a fennmaradó beoltatlan lakosság nagy része pénzbírsággal néz majd szembe, ha nem adatja be az oltást.

A járvány, és az oltás már így is elképesztően megosztja a társadalmat minden országban, és számtalan vélemény van arról, hogy a járvány mennyire veszélyes vagy nem, és az oltás mennyire veszélyes, hatékony, vagy épp szükséges a járványból való kilábaláshoz. Íme néhány érv a Covid oltás kötelezővé tétele mellett és ellen.

Mellette: Az oltás életeket ment

Az oltás csökkenti a betegségek súlyossá válásának kockázatát. A kevésbé súlyos lefolyású betegségek kevesebb halálesetet jelentenek, és emellett kisebb nyomás nehezedik a kórházakra is. A történelem során az immunizálási kampányok hatalmas sikereket értek el, megszüntették az olyan betegségeket, mint a himlő, vagy drasztikusan csökkentették más betegségek halálozási rátáját.

Ellene: Nagy lesz az ellenállás, közfelháborodás

Londonban júliusban a lockdown elleni tüntetők az utcákra vonultak, hogy demonstráljanak néhány órával a feloldott lockdown után is. A lényeg az, hogy bármit is tesz a kormány, mindig lesz, aki nem ért egyet a döntéssel. A Covid miatt bevezetett korlátozások viszont a szokásosnál is hevesebb tiltakozást váltottak ki szerte a világon, és a kötelező védőoltások bevezetése még ennél is egy lépéssel messzebbre menne, ami ki tudja milyen reakciókhoz vezetne a lakosság részéről.

Ha a vakcinákról van szó, az emberek nagyon eltérően gondolkodnak, pláne, kötelezővé akarják tenni. Bármi, amit a testünkbe fecskendeznek, ellenérzéseket válthat ki sokakban, főleg ha nem értjük pontosan, hogy mi is az. Bár mindig lesznek olyanok, akiket soha nem sikerül majd meggyőzni az oltásról, szkeptikusok lehetünk az oltásokkal kapcsolatban anélkül is, hogy oltásellenesek lennének. A kormánynak egy ilyen szituációban kötelessége alaposan mérlegelni az oltással járó előnyöket és hátrányokat.

Mellette: a többi opciót már kipróbáltuk és nem maradt más választás

A Covid már egy jó ideje velünk van, lassan túl hosszú ideje is, de ez ugyanúgy igaz az oltásokra is. Európában az oltás kötelezővé tételének gondolata azt a frusztrációt tükrözi, hogy a több hónapja tartó oltási programok és a széles körű hozzáférhetőség ellenére továbbra is jelentős az oltatlan lakosság aránya számos országban. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nem olyan rég azt mondta, itt az ideje elgondolkodni a kötelező oltáson, bár hangsúlyozta, hogy ezt az egyes kormányok maguk döntik majd el.

Ellene: Vagy mégis van más opció…

Bár erős egészségügyi érv szól a kötelező védőoltások mellett, nem ez az egyetlen módja az oltottsági szint növelésének. Azok számára, akik félnek, akikben nincs bizalom az oltás iránt, fontos lenne, hogy meghallgassák és komolyan vegyék az aggodalmaikat, és választ kapjanak a kérdéseikre. A bizalom növekedése az oltás irányába valószínűleg növelné az oltást felvevők arányát.

Kötelező Covid oltás Nagy-Britanniában: három érv mellette és ellene, te mit gondolsz? 4

Dél-Afrikában a lakosság 24%-a van beoltva, ami kevesebb, mint az európai átlag fele, de jóval magasabb, mint az afrikai kontinensen mért 7%-os átlag. Oltóanyagból nincs hiány, és idáig az alacsony igénybevételt részben a félretájékoztatásra fogták. Az oltást felvevők száma azonban rohamosan megnőtt az omicron variáns megjelenését követően. Ez tehát azt jelenti, hogy külső tényező hatására is gondolhatják meg magukat az oltást illetően tömegesen az emberek.

Mellette: Legyen már végre vége a lockdown-oknak

A legtöbb kormány bizonyos korlátozásokat vezetett be, a Covid-tanúsítványoktól az utazási tilalmakig, amelyeknek mindnek hatalmas ára van, gazdasági károkat okoznak, és negatív hatással vannak az emberek hétköznapi életére és mentális egészségére is. A megmentett életeken felül a kötelező oltások a lockdownok és egyéb korlátozások végét is jelenthetnék.

Ellene: Kontraproduktívnak bizonyulhat

„Vannak, akiknek hosszabb távú aggályai vannak, például, hogy egy sikeres ilyen intézkedés vajon bizalmatlanságot kelt-e a jövőbeli kampányokkal szemben. Amikor az embereknek összeesküvés-elméleteik vannak, vagy tévhiteik egy adott téma vagy intézkedés kapcsán, akkor egy ilyen lépés csak megerősíti véleményüket a szituációt illetően, és csak tovább növeli a bizalmatlanságot. Európában emellett egyre több párt is van, akik az oltás ellen kampányolnak, tudva, hogy így számos szavazatot zsebelhetnek majd be a választópolgárok egy bizonyos szegmensétől.” – nyilatkozta Dr. Dicky Budiman, epidemiológus, aki a WHO-nak ad tanácsot a világjárvánnyal kapcsolatos kérdésekben.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után