Koronavírus UK: végre egész Londonban csökken a fertőzöttek száma, friss adatok, hírek 1

A nemrég nyilvánosságra hozott, legfrissebb adatok szerint Londonban továbbra is folyamatosan csökken a Covid-19 fertőzöttek aránya, ráadásul a város minden kerületében elég gyorsan. A főváros 32 kerületének több mint a felében mostanra a hétnapos fertőzési arány 400/100 000 fő alatt van.

A legdrasztikusabb csökkenés Brentben volt megfigyelhető az utóbbi időszakban, ahol 588,9 / 100 000 főre esett vissza az arány a január 25-ig tartó héten, és 1942 új esetet regisztráltak. Ez 30 százalékos csökkenést jelent az előző hét nap 838,2-es arányához képest. Hasonlóan nagy arányú csökkenést tapasztaltak Ealingben és Hounslow-ban is, ahol a közelmúltban a legmagasabb volt a fertőzési arány a fővárosban. A főváros többi részén a helyzet alakulását ezen a táblázaton nézheti meg mindenki.

Koronavírus UK: végre egész Londonban csökken a fertőzöttek száma, friss adatok, hírek 3

Eközben az oltások körül továbbra is megy a marakodás az EU és a brit kormány közt. Michael Gove szerint az EU elismeri, hogy „hibát követett el” rövid életű, de széles körben elítélt lépésével, amikor is felül akarta írni az Észak-Írországról szóló Brexit-megállapodás egy részét, megakadályozva az oltások Egyesült Királyságba történő szállítását. Gove szerint az oltások meg fognak érkezni, miután Boris Johnson péntek este sürgősségi megbeszélést tartott Ursula von der Leyennel az Európai Bizottság elnökével.

Brüsszel a brit üzemekben gyártott AstraZeneca oltóanyagból követelt egy részt, mivel az EU területén hiány van ami miatt sok tagállamban nem tudják beoltani az embereket. Az Egészségügyi Világszervezet kemény bírálata ellenére az EU mindeközben a tagállamokon belül gyártott vakcinák fölött át akarja venni az irányítást, amely jó eséllyel korlátozhatja, akadályozhatja az Egyesült Királyság oltóanyaghoz való hozzáférését, különösen a belga gyártmányú Pfizer oltáshoz.

Ugyanakkor jó hír, hogy minden 80 éves kor feletti ember közül hatból öt már megkapta az első adag Covid vakcinát az Egyesült Királyságban – jelentette be Matt Hancock egészségügyi miniszter. A 75 és 79 év közötti korosztályból pedig az emberek kétharmada van már beoltva… „félig”. A brit kormány eddig összesen 357 millió adag Covid oltást rendelt elő a különböző gyártóktól, ami egyébként több, mint amennyire az egész lakosság beoltásához szükség lenne.

Az illegális bulik, és összejövetelek eközben sajnos tovább folytatódnak, így a rendőröknek megint ki kellett szabnia egy két keményebb pénzbírságot. Egy délnyugat-londoni étterem tulajdonosának 10 000 font összegű bírsággal kell megbarátkoznia egy illegális parti megrendezését.

Koronavírus UK: végre egész Londonban csökken a fertőzöttek száma, friss adatok, hírek 4

A rendőröket péntek este 22.38-kor hívták ki a helyszínre Chiswickbe, miután bejelentés érkezett egy buliról, ami sérti a koronavírussal kapcsolatos korlátozásokat. A Fővárosi Rendőrség azt mondta nem nevezi meg az ilyen eseményekben érintett vállalkozásokat, még akkor sem, ha a cégtulajdonosok törvényt sértettek. A helyszínen több, mint 30 embert találtak még úgy is, hogy a rendőrség megérkezésekor többen elmenekültek. Mindez pont azután, hogy szigorítottak a házibulikra és egyéb illegális összejövetelekre vonatkozó szabályokon. Mostantól ugyanis nem csak szervezők, hanem minden résztvevő is büntetésben részesül, ráadásul a résztvevők pénzbírsága a négyszeresére ugrott.          Forrás

Megosztás