Koronavírus UK: friss hírek a korlátozásokkal, határlezárással kapcsolatban 1

A 4. szintű koronavírus korlátozásokat jó eséllyel ki kell terjeszteni az Egyesült Királyság egész területére – figyelmeztetett a tudományos főtanácsadó, tekintve, hogy a vírus mutálódott új törzse „mindenhol” elkezdett terjedni.

Koronavírus UK: friss hírek a korlátozásokkal, határlezárással kapcsolatban 3

Sir Patrick Vallance a tegnapi Downing Street-i sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vírus új változata gyorsan terjed, és a Covid-19 fertőzések száma meg fog ugrani karácsony után, mivel hiába minden szigorítás, így is rengeteg család fog összejöveteleket tartani.

A BioNTech-Pfizer vakcina mögött álló tudósok azt nyilatkozták, hogy bíznak abban, hogy az oltásuk hatékony lesz az új koronavírus-variáns ellen is. Ugur Sahin professzor, a BioNTech vezérigazgatója azt mondta, hogy annak a valószínűsége, hogy az oltás működőképes lesz „viszonylag magas”, és hozzátette, hogy szükség esetén körülbelül hat hét alatt el lehet végezni az oltóanyagon a szükséges módosításokat. A koronavírus új, mutálódott változatáról itt olvashatsz bővebben.

Eközben sürgős tárgyalások folynak Boris Johnson és a francia tisztviselők között a Csatornán keresztül folytatott kereskedelem és szállítás újraindítása érdekében, miután Franciaország tegnap lezárta Nagy-Britanniával szomszédos határátkelőit. Franciaország 48 órára zárta le határait az Egyesült Királysággal mivel a koronavírus új változata gyorsan terjed Délkelet-Angliában. A brit kormány azt reméli, hogy a lehető leghamarabb sikerül megállapodásra jutni, és a kereskedelem már ma újra folytatódhat.

Emellett az elmúlt 24 óra során több mint 50 ország tiltotta meg az Egyesült Királyságból érkezők számára  az országba való belépést a szigetországban terjedő új vírustörzs miatt, ami 70 százalékkal gyorsabban terjed, mint a többi Covid törzs. Németország eközben kiterjesztette az Egyesült Királyságra vonatkozó személyszállítási tilalmat a vasúti, buszos és vízi személyszállításra is. Jens Spahn egészségügyi miniszter elmondta, hogy a szigorítás éjfélkor lépett életbe, egy nappal a járatok leállítása után.

  • A DHL az új koronavírustörzs miatt az utazási korlátozások közepette szintén leállította az Egyesült Királyságba irányuló összes csomagszállítást.
  • A Sainsbury’s is figyelmeztette a vásárlókat, hogy az Egyesült Királyságra vonatkozó ideiglenes utazási tilalom miatt elfogyhatnak a boltok polcairól egyes élelmiszerek.
  • A miniszterek állítólag fontolgatják azt is, hogy az iskolák januárban zárva maradjanak.

A legfrissebb hírek szerint az Európai Bizottság felszólította az EU tagállamait, hogy szüntessék meg az „általános utazási tilalmat” az Egyesült Királyságból érkező emberek ellen. A Bizottság egy nyilatkozatában kijelentette, hogy “bár az Egyesült Királyságból és az Egyesült Királyságba irányuló minden nem létfontosságú utazás elvetendő ötlet”, az egyéb “létfontosságú utazásokat és a termékek szállítását lehetővé kell tenni”.        Forrás

Megosztás