Még több terület kerülhet a 4-es szint alá, és káosz a határon Angliában 1

Angliában még több régió kerülhet az új 4-es készültségi szint alá, már karácsonytól, vagyis napokon belül, köszönhetően az új, fertőzőbb vírustörzs terjedési ütemének, ami az ünnepek alatt várhatóan még inkább felgyorsul majd.

Még több terület kerülhet a 4-es szint alá, és káosz a határon Angliában 3

A legfrissebb hírek szerint a miniszterek a szerdai nap folyamán ülésezni fognak annak eldöntéséről, hogy a koronavírus gyorsabban terjedő változatának felfedezése okán több területen kell-e a legszigorúbb korlátozásokat bevezetni. A kutatók és helyi közegészségügyi tisztviselők is arra figyelmeztettek, hogy az új vírustörzs már átterjedt az Egyesült Királyság szinte minden részére, Walesben, Skóciában és Észak-Anglia egyes részein is azonosítottak eseteket. Alig néhány napja még arról szóltak a hírek, hogy csak az ország déli felén találtak nagyobb számban ilyen eseteket.

Eközben Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon elnézést kért az “ostoba hibáért”, miután rajtakapták, hogy megsértette a Covid-19 szabályokat azzal, hogy levette az arcmaszkját. Az egyik skót újságban közzétett fényképen az volt látható, amint Sturgeon egy bárban beszélgetett három nővel, miközben bár távolabb álltak egymástól, de maszkot nem viselt.

A helyzet egyre aggasztóbb a brit fővárosban, ugyanis egy hét alatt több mint 2100 koronavírusos beteg került be a londoni kórházakba, és az új fertőzöttek száma közel 56 000-rel emelkedett meg – derül ki a mai adatokból. Egyre több ember szorul kórházi kezelésre a vírust elkapók közül, 18-án 357-en, előző nap 366-an kerültek be a főváros kórházaiba. A kórházban lévők száma hétfőn elérte a 3367-et, ami egy hét alatt 1037-tel nőtt. Az első hullám során a csúcs április 9-én volt, amikor 5201 ember volt kórházban a fővárosban a járvány miatt. A kórházi ápolásra szorulók száma várhatóan a következő hetekben növekszik majd, mivel általában néhány hét késéssel ugyan de követi az esetek számának alakulását.

Közben a brit-francia határon óriási a káosz. Több mint 2800 teherautó kénytelen harmadik napja sorban állni Kentben, és sok sofőr víz vagy WC-zési lehetőség nélkül maradt. A sor folyamatosan növekszik, miközben a doveri kikötő és az Eurotunnel továbbra is zárva van az országot elhagyó forgalom előtt, a sofőrök pedig a harmadik éjszakájukat fogják a fülkéjükben tölteni. Grant Shapps közlekedési miniszter felhívta a fuvarosok figyelmét arra, hogy ma este ne menjenek Kentbe – annak ellenére, hogy sikerült megállapodást kötni Franciaországgal az utazási tilalom enyhítése érdekében.

Még több terület kerülhet a 4-es szint alá, és káosz a határon Angliában 4

A teherfuvaroknak, amelyek nem tudnak átjutni a Franciaországba, azt mondták, hogy menjenek a Ramsgate közelében lévő Manston repülőtérre, amelyet jelenleg egy óriási kamionparkolónak használnak.

Az 51 éves londoni Baliga László, aki maga is teherautó-sofőr, kedden élelmet és vizet szállított a használaton kívüli repülőtéren felsorakozottaknak. Azt követően vitt nekik némi utánpótlást, hogy a rögtönzött tehergépjármű parkolóban rekedt magyar sofőrök Facebookon keresztül kértek segítséget.

“Nincs víz és nincs WC – vagyis egy WC van, de el van dugulva” – mondta Baliga úr a PA hírügynökségnek. Ő és barátai eddig több mint 500 fontot költöttek a helyszínen veszteglő járművezetők ételére és vízére. Palack vizet szállítva Baliga úr elmondta: „Ez a harmadik alkalom, hogy kolbászt, kenyeret, paradicsomot, salátát, kávét hozunk. Alapvető élelmiszereket a sofőrök számára. Amikor látjuk, hogy magyar sofőr jön, szólunk, hogy álljon meg, és odaadjuk nekik, ők meg átviszik a dolgokat a másik oldalra, és adnak belőle mindenkinek. Jó ilyenkor segíteni, mert ez egy nehéz időszak. ” Baliga úr elmondta, hogy szerdán visszatérni szándékozik, hogy továbbra is ételt és italt vigyen a rászorulóknak.        Forrás

Megosztás