Kormányváltást és új népszavazást akar a brit lakosság nagyobbik része 1

A britek fele szeretne egy második népszavazást a Brexit tárgyalások végeredményéről, amikor az Egyesült Királyságnak és az Uniónak sikerült mindenben megegyeznie – derül ki egy új közvélemény-kutatásból.

brexit tárgyalások

A Survation poll 1003 megkérdezettjéből 497 ember, vagyis durván az 50%-a mondta azt, hogy támogatná egy második népszavazás kiírását arról, hogy az emberek elfogadják-e vagy elutasítják a megszületett megállapodást. 343 megkérdezett, vagyis 34% volt kifejezetten ellene, a maradék 164 ember (16%) pedig nem tudta eldönteni.

Azok közül a válaszadók közül, akik szeretnének egy második népszavazást, tavaly 271-en (vagyis az 54,5 százalékuk) szavazott a maradás mellett. Viszont ami nagyobb érdekesség, hogy 29 százalékuk, vagyis 145 ember ezek közül anno a kilépés pártján állt. 15 százalék pedig egyáltalán nem szavazott azok közül, akik most szeretnének egy új szavazást. Akik pedig a második népszavazás ellen vannak, tavaly 65%-ban a kilépésre szavaztak, 23%-ban pedig a maradásra (10% nem szavazott).

Mike Smitshson felméréselemző szerint ez volt az első alkalom, hogy egy megkérdezés során ilyen magas arányban támogatták a második népszavazás ötletét. A Mail on Sunday számára készített kutatásban november 30 és december 1 között kérdeztek meg brit felnőtteket, és a Brexittel kapcsolatos attitűdjükre fókuszáltak.

Többen támogatják az ellenzéket, mint a Theresa May által vezetett konzervatív kormányt…

A felmérésből az is kiderült, hogy a munkáspárt 8 százalékpontra tudta növelni támogatottságát a konzervatívokhoz (vagyis a jelenlegi kormánypárthoz) képest – ez pedig a legnagyobb távolság a két párt között az elmúlt 5 hónapban. E szerint a felmérés szerint ugyanis Corbyn pártját 45%, May pártját pedig 37% támogatja.

Kormányváltást és új népszavazást akar a brit lakosság nagyobbik része 3

A Survation volt egyébként az, aki a legpontosabban meg tudta jósolni a nyári választások eredményeit. „2013 óta nem volt ilyen magas a támogatottsága a munkáspártnak a felméréseinkben” – írta a cég egyik képviselője. „A 8 pontos vezetéssel már többségi parlamentet is ki tudnának alakítani, ha teljes lakosság szavazata úgy oszlik meg, mint a reprezentatív mintánké.”

Az eredmények hátterében az egyre növekvő feszültség állhat a „válási számla” miatt. A konzervatív kormánytagok szerint ugyanis a kilépés költsége 40-50 milliárd fontnál állhat majd meg, így ideje lenne Theresa May-nek végre átláthatóan kezelni ennek a számlának a kérdését és azt, hogy mennyibe is fog ez az egész kerülni a szigetországnak. A felmérés erre is rákérdezett – és csupán a válaszadók 9%-a, 89 ember lenne rendben azzal, hogy a britek 50 milliárdot fizetnének az Uniónak. 36% határozottan ellenezné a dolgot.

A miniszterelnök ma fog találkozni Junckerrel, az Európai Tanács elnökével, hogy néhány fontos dologban – köztük a számlában – végre egyezségre jussanak. Juncker korábban azt mondta, ez jó alkalom lesz arra, hogy lássa, a britek elértek-e kell mértékű haladást. Ha sikerül erről meggyőzni, javasolhatja majd, hogy még ebben a hónapban térjenek át a kereskedelmi megállapodás tárgyalására.    Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után