Kiszivárgott egy újabb dokumentum a brit kormánytól, ami jó hírrel szolgál az EU polgároknak 1
Remain supporters gather in Parliament Square, London, to take part in the March for Europe rally to to show their support for the European Union in the wake of Brexit.

A Nagy-Britannia területén élő EU bevándorlók meg fogják kapni a jogokat, hogy az országban maradhassanak, még akkor is, ha az úgynevezett „no deal Brexit” vagyis a megállapodás nélküli kilépés valósulna meg. Ez derült ki egy nemrégiben kiszivárogtatott dokumentumból, ami a brit kormányügynökségtől (Cabinet Office) származik.

Kiszivárgott egy újabb dokumentum a brit kormánytól, ami jó hírrel szolgál az EU polgároknak 3

A kormány egyelőre nem kívánta kommentálni a kiszivárgott infókat, azonban úgy hírlik, hogy a miniszterek azt tervezik, hogy a közel 3.8 EU állampolgárnak, akik jelenleg a szigetországban élnek, nemes egyszerűséggel egyoldalúan mindenkinek megadják a tartózkodási jogot.

Azonban ez a húzás sokak szerint szimplán azt bizonyítja, hogy mekkora bajban van az ország jó munkaerő tekintetében, és mekkora bajban lesz azután, hogy a kilépés megtörténik. A brit kormány a tervek szerint a csütörtöki napon fog közölni 80 darab apróbb, technikai jellegű módosítást és egyéb jegyzetet, amik arról szólnak majd, hogy a különböző szektorokban miként próbál felkészülni a szigetország a megállapodás nélküli kilépésre.

A Daily Telegraph szerint a jegyzetek egyike az EU állampolgárok témájával foglalkozik, és az áll benne, hogy a Nagy-Britannia területén elő EU polgárok egy ilyen Brexit esetén, továbbra is igénybe tudják majd venni a brit egészségügy szolgáltatásait vagy a segélyeket, támogatásokat még abban az esetben is, ha az EU területén lévő Brit polgárok nem részesülnek ugyanilyen kedvező feltételekben.

Mindeközben a The Independent által indított petíciót, ami döntési jogkört követel a népnek a kilépési tárgyalások eredményét illetően, már elképesztően sokan, 660 ezren írták alá az országban.

A kiszivárgott dokumentumban egyébként ez áll: „A belügyminisztérium azt tervezi, hogy felajánlja a királyság területén élő EU polgároknak, hogy egy megállapodás nélkül történő kilépés esetén egyöntetűen életbe léptetik a polgári jogokról szóló megállapodást, amelyet 2017 decemberében fogadtak el az EU-val közösen. A javaslat az ajánlattétel meghozatalát jelenti, függetlenül attól, hogy az EU viszonozza-e.”

A dokumentum, amelyről azt mondták, hogy a minisztereknek a múlt hónapban adták át, a kérdést úgy írja le, mint az egyik kulcsfontoságú pontja a kormány terveinek a megállapodás nélkül való kilépés esetén.

Az egykori Brexit miniszter David Jones azt mondta az újságnak: “Ennek kölcsönösnek kell lennie. Nagyon sok brit van az EU-ban, és a jogaiknak tükröződniük kell. Gondoskodnunk kell a saját népünkről.”

„Az egyik legfontosabb téma a tárgyalások kezdete óta, hogy az EU polgárok jogait megvédjük a kilépés után is. De szeretném nyomatékosítani azt, amit már korábban Dominic Raab is elmondott néhány hete az EU polgárok sorsát illetően. Ő azt mondta, hogy nem beszélhetünk semmi konkrétról amig a megállapodás meg nem történt sikeresen.” – nyilatkozta az ügy kapcsán a kormány egyik szóvivője.     Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás 

Megosztás