Kiszivárgott a brit kormány egyik saját elemzése a Brexit hatásairól a kilépés után 1

A kormány legújabb elemzése, amely a Brexit hatásait vizsgálta a kilépést követően, napvilágot látott, ugyanis valaki kiszivárogtatta. A lehetséges kimenetelek azonban igencsak lehangolóak, ugyanis minden verzió szerint rosszabbul jár az ország, és a lakossága, mint a maradással.

Kiszivárgott a brit kormány egyik saját elemzése a Brexit hatásairól a kilépés után 3

A dokumentum, amelynek came “EU Exit Analysis – Cross Whitehall Briefing”, és 2018 januári keltezésű, a három legvalószínűbb lehetőséget boncolgatta, amik a jelenlegi megállapodások értelmében bekövetkezhetnek.

Amennyiben egy átfogó kereskedelmi megállapodást sikerül tető alá hozni az EU-val, az elemzés szerint a következő 15 évben Nagy-Britannia gazdasági növekedése mintegy 5%-kal esne vissza. Abban az esetben, ha nem sikerül megállapodnia a két félnek, és a britek kereskedelmét a WTO (World Trade Organization) szabályozná, akkor még ennél is nagyobb, 8%-os visszaesés vár a szigetországra a fent említett periódus alatt. A „legpuhább” brexit verzió megvalósulása esetén pedig, amikor az Európai Gazdasági Térség tagjaként továbbra is elérhető lenne a britek számára a közös piac, hosszú távon még akkor is 2%-os csökkenés várható az ország gazdasági növekedésében.

Ezek a számítások ráadásul nem is vesznek figyelembe olyan rövidtávú problémákat, mint például az, hogy az ország és a gazdaság miként alkalmazkodik majd az új vámszabályzathoz, illetve az átállás költségei mennyire érintik majd azt érzékenyen.

A dokumentum, amit a BuzzFeed News-nak sikerült megkaparintania, a Whitehall-ban dolgozó hivatalnokok és elemzők munkája és a Brexit végrehajtásáért felelős minisztériumnak készült. A minisztereknek elvileg a héten prezentálják a kutatás eredményeit. Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök miért nem hozta nyilvánosságra a dokumentumot, állítólag az a válasz érkezett a kormány részéről, hogy: „Mert az egész, úgy ahogy van nagyon kínos.”

Az elemzésben az alábbi dolgok szerepeltek még:

Az elemzés szerint a gazdaság szinte minden ágazatára negatívan hatna mindhárom forgatókönyv, többek közt a vegyi anyagokra, a ruházatra, a gyártásra, az élelmiszerekre és az italokra, valamint az autókra és a kiskereskedelemre egyaránt. Az elemzés megállapította, hogy a mezőgazdaság lenne az egyetlen, ami nem sérülne, de az is csak a WTO-s szcenárió létrejötte esetén.

Valamennyi Egyesült Királyságbeli régióra negatív hatással lenne az összes modell forgatókönyve, egyaránt az észak-keleti, a nyugat-közép-északi és az észak-írországi térségben is.

Nagy esély van arra is, hogy London pénzügyi központ szerepe komoly mértékben csorbulni fog a kilépést követően.

Ami pozitívum, hogy a minden eshetőség elemzése szerint létre fog jönni egy megállapodás az USA-val, ami a GDP-t 0.2%-kal növelheti majd nagyjából. A további kereskedelmi megállapodások pedig, olyan országokkal, mint Kína, India vagy Ausztrália, további 0.1-0.4%-os GDP növekedéshez vezetne hosszútávon.

Ez az új elemzés arra enged következtetni, hogy lehetőség nyílhat az Egyesült Királyság számára az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelmi megállapodások megkötésére, valamint a környezetvédelemre, a termékszabványokra és a foglalkoztatási törvényekre vonatkozó deregulációra.

Azonban az elemzés szerint kétséges, hogy ezek az előnyök elegendőek lennének ahhoz, hogy enyhítsék az egységes piac és a vámunió elhagyásából eredő veszteségeket a gazdaság számára. A jelenlegi szabályoktól és szabványoktól való eltérés nehezebbé teszi az EU-val folytatott kereskedelmet a jövőben, és politikailag ellentétes lenne belföldön.

“Ezenkívül azért ne felejtsük el, hogy nagymértékben függ a feltételezések széles skálájától, amelyekből kiderül, hogy sokkal több munkát kell még elvégezni ezen elemzés felhasználásához és a következtetések levonásához.” – tette hozzá egy kormánypárti névtelen forrás.         Értesülj a friss hírekről azonnal, keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd feliratkozás Forrás 

Megosztás