Kirúgtak egy alkalmazottat egy pubból Angliában, mert nem volt hajlandó bemenni dolgozni betegen, Covid-19 tünetekkel 1

Egy fiatal nő azt mesélte, hogy elbocsátották a pubból ahol dolgozott, miután nem volt hajlandó bemenni dolgozni Covid-19 tünetekkel, betegen. Rachael Baylis, akinek pozitív PCR teszt eredménye egy nappal később érkezett meg, alig három hónapja dolgozott a brightoni Walrus bárjában.

Kirúgtak egy alkalmazottat egy pubból Angliában, mert nem volt hajlandó bemenni dolgozni betegen, Covid-19 tünetekkel 3

Kedden elkezdett köhögni és belázasodott, és kérte, hogy korábban hazamehessen. De ahelyett, hogy azt mondták volna neki, hogy ez rendben van, csak annyit mondtak neki, hogy dolgozzon olyan részen, ahol nem látják, és ha köhögnie kell, bújjon el. A Metro.co.uk-nak azt nyilatkozta, hogy betegsége ellenére folytatta a műszakot, mivel a gyorstesztje negatív lett.

De miután másnap megtudta, hogy egy kollégájának a Covid tesztje pozitív lett, üzenetet küldött a menedzserének, hogy még mindig beteg, foglalt időpontot a PCR-tesztre, és nem jön be dolgozni. Alan Endres a hely vezetője egy e-mailben azt válaszolta neki neki:

Kirúgtak egy alkalmazottat egy pubból Angliában, mert nem volt hajlandó bemenni dolgozni betegen, Covid-19 tünetekkel 4

„Szia Rachel! A cég szabályzata szerint Covid tesztet kell csinálnod ahhoz, hogy kijelentkezhess a munkából. Ha ez pozitív, akkor kell PCR tesztet csináltatnod, és addig karanténba menni, amíg meg nem kapod az eredményt. Felhívjuk a figyelmed, hogy nem fogadható el, hogy nem jössz be a ma esti műszakodra.”

A 22 éves Rachael erre azt válaszolta, hogy a gyorstesztek „hírhedten megbízhatatlanok”, és a Covid-tünetek közül háromból kettő nála jelen van.

Kirúgtak egy alkalmazottat egy pubból Angliában, mert nem volt hajlandó bemenni dolgozni betegen, Covid-19 tünetekkel 5

Személy szerint nem szeretnék úgy bemenni, hogy rosszul vagyok, és megfertőzhetem a vásárlókat és a személyzetet is, ami további bonyodalmakat is okozna, ha mindannyian elkapnánk odabent. Ha ezek után még mindig nem értik meg az érveimet akkor kénytelen vagyok felmondani.” – válaszolta.

A menedzser erre azt felelte, hogy nem fogadja el a lány felmondását, hanem azonnali hatállyal ki van rúgva.

Kirúgtak egy alkalmazottat egy pubból Angliában, mert nem volt hajlandó bemenni dolgozni betegen, Covid-19 tünetekkel 6

„Egyértelműen nem tartottad tiszteletben a vezetői kéréseket az elmúlt hét során, amely tegnap este érte el a tetőpontját, amikor többször is azzal fenyegetőztél, hogy kilépsz… még át is öltöztél és kint vártad a bejáratnál, hogy hazamehess.” – írta válaszként a manager.

Rachael azt mondta, hogy csak kiment levegőzni, mert rosszul érezte magát, és azt mondták neki, hogy nem mehet haza, és egyébként is csak a pulóverét vette fel, hogy meg ne fázzon. A lány azt is hozzátette, hogy a keddi műszak alatt ezzel azt is kockáztatta, hogy mindazokat az embereket, akiket kiszolgált aznap, megfertőzi. Elmondta azt is, hogy a menedzsere az elbocsátására felhozott indokokat szinte mind azzal a műszakkal magyarázta, amikor betegsége miatt nem akart dolgozni.

„Nem kellett volna bemennem dolgozni, de féltem, hogy elveszítem az állásomat, ezért mégis bementem” – mondta. Abban reménykedett, hogy karácsonykor dolgozni fog, hogy dupla fizetést kaphasson. „Most így a karácsonyt is buktam – és még pénzt sem keresek az ünnepek alatt” – mondta.

Kirúgtak egy alkalmazottat egy pubból Angliában, mert nem volt hajlandó bemenni dolgozni betegen, Covid-19 tünetekkel 7

Azt is elmondta az elbocsátott lány, hogy úgy véli, hogy a kocsmában „mérgező munkakultúra” uralkodik, amely „veszélybe sodorja az embereket”, mert nyomást gyakorolnak a dolgozókra, hogy betegen is jöjjenek be.

Rachael, aki felépülése után a következő évben hr-esként akar elhelyezkedni, azt mondta, úgy véli, hogy története jól bemutatja azokat a problémákat, amelyekkel sok vendéglátóipari dolgozó folyamatosan szembesül a járvány során. Szerinte a vendéglátó személyzet számára, „garantált és megfelelő táppénzt” kellene biztosítani, valamint „garantált munkavállalói jogokat” az első naptól kezdve, nem csak két év eltelte után.

A Walrus erre azt reagálta, hogy az ügy most már a HR osztályukon van, és nem kívántak további kommentárt fűzni az esethez.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után