Kiakasztó: Több, mint £2000-os fizetésemelést kapnak a brit parlamenti képviselők április 1-től 1

A brit parlament alkalmazottai, akik olyan „nagyszerű munkát” végeznek az utóbbi két évben, 2.7%-os fizetésemelést kapnak az új adóév kezdetével Nagy-Britanniában, derült ki egy nemrégiben tett hivatalos bejelentésből.

Egészen pontosan az MP-k, vagyis a parlamenti képviselők éves fizetése £77,379-ról £79,468-ra fog emelkedni április elsejével, és nem, ez nem április bolondja! A £2,089-os fizetésemelés jóval az infláció fölötti növekedés, ami 1.8% a legfrissebb adatok szerint.

Kiakasztó: Több, mint £2000-os fizetésemelést kapnak a brit parlamenti képviselők április 1-től 3

Ez a mostani emelés ráadásul az elmúlt évek emeléseihez képest is majdnem a duplája. Tavaly ugyanis a brit képviselők 1.8%-os, míg a 2017-es évben 1.4%-os emelést kaptak, 2016-ban pedig 1.3%-kal nőtt az éves fizetésük. Az utolsó nagyon nagy béremelésük 2015-ben volt, amikor is £67,000-ról £74,000-ra emeltek. A képviselők fizuja egyébként a hivatalos szabályok szerint attól függően emelkedik, hogy a közszektorban az átlagfizetés mennyit növekszik a brit statisztikai hivatal adatai alapján. A parlamentben dolgozók béremelése ugyanis ehhez van kötve.

Az ONS a 2.7%-ot nemrégiben erősítette meg és továbbította az információt az Independent Parliamentary Standards Authority-nek, akik ezt követően hivatalosan is bejelentették a képviselők új éves fizetésének pontos összegét. A miniszterek fizetése, nem ezen szabály szerint emelkedik, de valószínűleg ők sem fognak szomorkodni április 1-én.

A hír hallatán rengetegen felháborodtak. Egyrészt azért mert a Brexit kapcsán „elért eredmények” egyáltalán nem igazolják ennek az emelésnek a jogosságát, másrészt pedig egy csomó helyen eközben igen nagy a költségvetési hiány, illetve a köztisztviselők maximális fizetésemelése eközben le van korlátozva 1%-ra.

Íme így változott a brit parlamenti képviselők fizetése az elmúlt években:

Kiakasztó: Több, mint £2000-os fizetésemelést kapnak a brit parlamenti képviselők április 1-től 4

Kíváncsiak vagyunk a véleményetekre, hogy akár mint kint élő magyarok, akár mint valaki, aki nagyjából képben van azzal, hogy mi folyik itt Gyöngyösön (Angliában), mit gondoltok erről a béremelésről. Jogos-e? Megérdemlik-e? Elég nagy-e vagy lehetne-e esetleg(-e) egy kicsit több?      Forrás

Megosztás