A brit miniszterelnök a vasárnapi beszédében azt mondta, hogy másnaptól, vagyis hétfőtől a dolgozók egy része, ha úgy érzi, hogy biztonságos, újra munkába állhat. Rengetegen azonban továbbra is tartanak tőle, hogy amennyiben visszamennek dolgozni, úgy a koronavírus elkapásának az esélye még mindig magas. A zavart, természetesen sikerült tovább növelni az emberek fejében, amikor a külügyminiszter nem sokkal később már arról beszélt, hogy nem is hétfőtől, hanem szerdától menjen vissza dolgozni, aki teheti. De akkor most menjünk, vagy ne? Mik a jogaink? Kötelezhetnek-e, hogy visszamenjünk míg a vírus tart?

Akkor tehát, mi is hangzott el…

Boris Johnson, miniszterelnök vasárnap este azt mondta, hogy azokat, akik nem tudnak otthonról dolgozni Angliában, aktívan biztatni kell, hogy álljanak újra munkába. Mr. Johnson a beszédében a gyári munkásokat és az építőiparban dolgozókat emelte ki külön, hogy visszatérhetnek a gyárakba és az építkezésekre. Skócia, Wales és Észak-Írország kormányai eközben továbbra is a „maradj otthon” mottót követik, és nem buzdították a lakosságot arra, hogy elkezdjenek visszatérni a munkahelyeikre.

A kormány még nem tett közzé hivatalos biztonsági útmutatásokat és egyéb részleteket arról, hogy ki menjen vissza munkahelyére és mikor. Ráadásul a külügyminiszter, Dominic Raab, később arra utasította az embereket, hogy csak szerdán kezdjenek el visszaállni munkába. A bizonytalanság közepette, amelyet az angliai mottó megváltoztatása „legyél éber”-re, a „maradj otthon”-ról okoz, egyre nyilvánvalóbbá válik a társadalmi megosztottság az otthonról dolgozni tudók és a fizikai munkások között, akik ugye ezt nem tudják megtenni.

A kormányt és a miniszterelnököt egyre többen kritizálják, és a feszültség egyre inkább érezhető, főleg, miután hétfőn reggel Londonban például a metrók újra tele voltak emberekkel, miközben maszkot alig viselt valaki, és a távolságot sem tudták az utasok tartani egymástól.

Ed Miliband, árnyék miniszter azt írta twitter oldalán, hogy a gyárakban és az építőiparban dolgozók munkába hívása mindössze 12 órás határidővel és a hivatalos biztonsági útmutatások hiányában “felelőtlen és téves”. Ez igaz, azonban ne felejtsük el megemlíteni azt sem, hogy az ezekben az ágazatokban dolgozók közül sok ember abba se hagyta a munkát a járvány ideje alatt sem.

Mi van azokkal, akik veszélyeztetettek?

Az Anglia területén elő 1,5 millió embernek, aki a koronavírus elkapása esetén magas kockázatnak van kitéve, azt tanácsolta a kormány, hogy március 23-tól 12 hétig ne hagyják el otthonukat. Faye Law, az Advisory, Conciliation and Arbitration Service  (Acas) vezető tanácsadója szerint ezektől az emberektől és rengeteg más olyan lakostól, akik a veszélyeztetett kategóriába esnek, nem várható el, hogy visszatérjenek a munkahelyükre.

Azok a veszélyeztetett embereknek – akik nem kapták meg a kormánytól azt a levelet – visszaküldhetők dolgozni, ám Ms. Law szerint munkáltatójuknak gondoskodnia kell arról, hogy szigorú társadalmi távolságtartási szabályok legyenek érvényben a munkahelyükön.

Kötelezhet-e a munkáltatóm, hogy visszamenjek dolgozni?

A munkajogi szakértő, Simon Rice-Birchall, az Eversheds Sutherland-től úgy gondolja, hogy a munkáltatónak jelen körülmények közt nehéz lenne arra kényszeríteni az embereket, hogy visszatérjenek a munkahelyükre, főleg ha bebizonyosodott, hogy otthonról is el tudják végezni a munkájukat. Azok azonban, akik utasítást kapnak, hogy bemenjenek, nem részesülnek táppénzben, ha úgy döntenek, hogy otthon maradnak, mert aggódnak a vírus miatt.

Rice-Birchall szerint a jelenlegi, otthoni munkavégzésre vonatkozó kormányzati tanácsok felülírják a legtöbb munkaszerződés tartalmát, amely megköveteli, hogy a munkahelyünkön dolgozzunk. Egyelőre, a kormány felől részletesebb információ nem érkezett, így akikkel a munkáltatója nem lépett kapcsolatba, azok továbbra is csak várnak…      Forrás