Ki mehet vissza dolgozni holnaptól Angliában és ki nem – káosz Boris vasárnapi beszéde után 1

A brit miniszterelnök a vasárnapi beszédében azt mondta, hogy másnaptól, vagyis hétfőtől a dolgozók egy része, ha úgy érzi, hogy biztonságos, újra munkába állhat. Rengetegen azonban továbbra is tartanak tőle, hogy amennyiben visszamennek dolgozni, úgy a koronavírus elkapásának az esélye még mindig magas. A zavart, természetesen sikerült tovább növelni az emberek fejében, amikor a külügyminiszter nem sokkal később már arról beszélt, hogy nem is hétfőtől, hanem szerdától menjen vissza dolgozni, aki teheti. De akkor most menjünk, vagy ne? Mik a jogaink? Kötelezhetnek-e, hogy visszamenjünk míg a vírus tart?

Ki mehet vissza dolgozni holnaptól Angliában és ki nem – káosz Boris vasárnapi beszéde után 3

Akkor tehát, mi is hangzott el…

Boris Johnson, miniszterelnök vasárnap este azt mondta, hogy azokat, akik nem tudnak otthonról dolgozni Angliában, aktívan biztatni kell, hogy álljanak újra munkába. Mr. Johnson a beszédében a gyári munkásokat és az építőiparban dolgozókat emelte ki külön, hogy visszatérhetnek a gyárakba és az építkezésekre. Skócia, Wales és Észak-Írország kormányai eközben továbbra is a „maradj otthon” mottót követik, és nem buzdították a lakosságot arra, hogy elkezdjenek visszatérni a munkahelyeikre.

A kormány még nem tett közzé hivatalos biztonsági útmutatásokat és egyéb részleteket arról, hogy ki menjen vissza munkahelyére és mikor. Ráadásul a külügyminiszter, Dominic Raab, később arra utasította az embereket, hogy csak szerdán kezdjenek el visszaállni munkába. A bizonytalanság közepette, amelyet az angliai mottó megváltoztatása „legyél éber”-re, a „maradj otthon”-ról okoz, egyre nyilvánvalóbbá válik a társadalmi megosztottság az otthonról dolgozni tudók és a fizikai munkások között, akik ugye ezt nem tudják megtenni.

A kormányt és a miniszterelnököt egyre többen kritizálják, és a feszültség egyre inkább érezhető, főleg, miután hétfőn reggel Londonban például a metrók újra tele voltak emberekkel, miközben maszkot alig viselt valaki, és a távolságot sem tudták az utasok tartani egymástól.

Ed Miliband, árnyék miniszter azt írta twitter oldalán, hogy a gyárakban és az építőiparban dolgozók munkába hívása mindössze 12 órás határidővel és a hivatalos biztonsági útmutatások hiányában “felelőtlen és téves”. Ez igaz, azonban ne felejtsük el megemlíteni azt sem, hogy az ezekben az ágazatokban dolgozók közül sok ember abba se hagyta a munkát a járvány ideje alatt sem.

Mi van azokkal, akik veszélyeztetettek?

Az Anglia területén elő 1,5 millió embernek, aki a koronavírus elkapása esetén magas kockázatnak van kitéve, azt tanácsolta a kormány, hogy március 23-tól 12 hétig ne hagyják el otthonukat. Faye Law, az Advisory, Conciliation and Arbitration Service  (Acas) vezető tanácsadója szerint ezektől az emberektől és rengeteg más olyan lakostól, akik a veszélyeztetett kategóriába esnek, nem várható el, hogy visszatérjenek a munkahelyükre.

Azok a veszélyeztetett embereknek – akik nem kapták meg a kormánytól azt a levelet – visszaküldhetők dolgozni, ám Ms. Law szerint munkáltatójuknak gondoskodnia kell arról, hogy szigorú társadalmi távolságtartási szabályok legyenek érvényben a munkahelyükön.

Kötelezhet-e a munkáltatóm, hogy visszamenjek dolgozni?

A munkajogi szakértő, Simon Rice-Birchall, az Eversheds Sutherland-től úgy gondolja, hogy a munkáltatónak jelen körülmények közt nehéz lenne arra kényszeríteni az embereket, hogy visszatérjenek a munkahelyükre, főleg ha bebizonyosodott, hogy otthonról is el tudják végezni a munkájukat. Azok azonban, akik utasítást kapnak, hogy bemenjenek, nem részesülnek táppénzben, ha úgy döntenek, hogy otthon maradnak, mert aggódnak a vírus miatt.

Rice-Birchall szerint a jelenlegi, otthoni munkavégzésre vonatkozó kormányzati tanácsok felülírják a legtöbb munkaszerződés tartalmát, amely megköveteli, hogy a munkahelyünkön dolgozzunk. Egyelőre, a kormány felől részletesebb információ nem érkezett, így akikkel a munkáltatója nem lépett kapcsolatba, azok továbbra is csak várnak…      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után