A munkanélküliség az Egyesült Királyságban 60,000-rel csökkent október és december között, amellyel elérte az 1.69 millió főt a Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint.

gettyimages-137263997

A munkanélküliségi ráta egy hónapja változatlan, tartva egy 5,1%-os évtizedes alacsony szintet. Több mint 31,4 millió ember van alkalmazott státuszban, amely a legmagasabb szám 1971 óta, amikor is elkezdték feljegyezni az erről szóló adatokat.

Azonban, Nick Palmer, az ONS (Nemzeti Statisztikai Hivatal) statisztikai munkatársának elmondása szerint, az emberek fizetésének a növekedése még mindig lassú.

„Amíg a foglalkoztatottsági ráta új magaslatokba tör, és több munkalehetőség van, mint eddig bármikor, a fizetések visszafogottak maradnak, és jelentősen alul maradnak a 2015 közepén lévő csúcshoz képest.” — mondta Palmer.

A foglalkoztatottak számának aránya nő, a fizetéseké szinte stagnál

Ez idő alatt a fizetések 2.0 %-al nőttek, amely nagyon hasonló a 2014 szeptembere és novembere között, ill. a 2015 szeptembere és novembere között mértekhez, amely 1.9% volt. A dolgozó britek száma a decembert bezáró 3 hónapban 278,000-rel 28.28 millióra nőtt, amíg a többi nemzetiségűek esetén a szám 254,000-rel 3.22 millióra emelkedett. A gazdaságilag inaktívak aránya a nők esetén 27.2%-ra esett.

Walesben, Északkelet- és Északnyugat-Angliában mérték a munkanélküliségi arány legnagyobb esését, amely több mint fél százalék. Még mindig Északkelet-Angliában a legmagasabb a munkanélküliség, amely 8.1%, és Délnyugat-Angliában a legalacsonyabb, amely 3.7%. 2015 szeptemberében 5.35 millió volt az államilag foglalkoztatottak száma, az ONS szerint.

EU-s bevándorlók a UK munkaerőpiacán

Carole Walker, a BBC politikai tudósítója a következőket tette közzé:

Ezek a legfrissebb statisztikai adatok szintén mutatják, hogy a románok és a bolgárok száma elérte a rekordnak számító 202,000-et az elmúlt évben, amely 48,000-es növekedés az előző évi adatokhoz képest. Átfogóan, a Britanniában dolgozó EU-s állampolgárok száma több mint 2 millió volt tavaly október és december között, összehasonlítva ugyanezzel a periódussal, egy évvel korábban, amikor 1.8 millió volt a számuk.

Az eredeti EU-s tagállamokból származó — mint például Franciaország, Németország, Spanyolország és Olaszország —, Királyságban dolgozó munkások száma szintén emelkedett — 92,000-el 761,000-ről 853,000-re.

Az ONS felhívja a figyelmet arra, hogy a statisztikai adatok, a foglalkoztatottak számában mutatnak változásokat, nem pedig a UK és nem UK állampolgárok által betöltött új munkahelyek arányát mutatják, ill. a mérési eredményeket nem szabad az idegen bevándorlók számának meghatározására használni.

A bevándorlásra vonatkozó adatokat a jövőhéten hozzák nyilvánosságra.

Az eurozóna munkanélküliségi rátája decemberben csökkent a legalacsonyabb szintre több mint 4 év alatt, a globális gazdaság miatti aggodalmak ellenére. Az Eurostat, az EU statisztikai ügynöksége azt nyilatkozta, hogy a munkanélküliségi ráta a 19 országban novemberben 10.4%-ra csökkent a korábbi 10.5%-ról. Itt olvashattok a brit minimálbér áprilisban esedékes változásairól.   Forrás: http://www.bbc.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára