Sokkoló mennyiségű cukrot találtak számos forró italban, amelyet a Nagy-Britanniában lévő kávézókban vásárolnak a fogyasztók – állítja egy kampány csoport.

starbucks_3092391b

Az Action on Sugar (“Fellépés a cukor ellen”) azt állítja, hogy veszélyesen magas a cukortartalma néhány ízesített kávénak és egyéb forró italnak. Az egyesület elemzést hajtott végre 131 ízesített italon, és azt találta, hogy a vizsgált ízesített italok 98%-a vörös tápanyagérték jelölést kapna a magas cukortartalmuk miatt.

A megvizsgált forró italok 1/3-a a Coca Cola-val azonos mennyiségű cukrot tartalmaz, vagy még annál is többet. Egy doboz Colaban 9 teáskanálnyi cukor van – állítja az egyik szóvivő. A vizsgált italok úgy, mint az ízesített kávék (mokka, latte stb.), forró gyümölcsitalok és forró csokik széles körben árusított italok az ország kávézóiban és gyorsétterem láncaiban.

Az ital, amelyikben a legmagasabb cukortartalmat állapították meg, az a Starbucks “forró chai narancsos és fahéjas szőlő itala” (Grape with Chai Orange and Cinnamon Hot Mulled Fruit Drink), amelyben 25 teáskanálnyi cukor van adagonként – állítja a kampány csoport. A Costa Chai Latte-ja 20 teáskanálnyi cukrot tartalmaz, amíg a Sturbucks tejszínhabos fehércsokis mokkája (White Chocolate Mocha with Whipped Cream) pedig 18-at. A KFC mokkájában és a Starbucks Signiture nevű forró csokijában adagonként 15 teáskanálnyi cukor található, mialatt a Caffe Nero Caramelatte-jában 13 – állítja az Action on Sugar.

Prof. Graham MacGregor, az Action on Sugar elnöke a következőket mondta: “Ez ismét, még egy példája a botrányos mennyiségű cukornak, amelyet az ételeinkhez és az italainkhoz adnak. Nem csoda, hogy nálunk a legmagasabb az elhízottak aránya Európában.”

“David Cameronnak most már a rendelkezésére áll az összes bizonyíték ahhoz, hogy a királyságot megtegye a világ első országának, amely megállítja az elhízottságot és a 2. típusú cukorbetegséget.”

Kawther Hashem, az Action on Sugar kutatója, hozzátette: a kávézóláncoknak azonnal csökkenteniük kell a cukortartalmat ezekben a forró italokban, ill. ki kell javítaniuk a címkéket és beszűntetniük az extra nagy adagok árusítását.

“Ezeknek a forró italoknak alkalmi élvezeti cikkeknek kellene lenniük, nem pedig mindennapi italoknak. Hihetetlen mennyiségű cukorral és kalóriával vannak teletömve, és gyakran szintén magas cukor- és kalóriatartalmú harapnivalóval jönnek. Nem meglepő, hogy nálunk van a legmagasabb elhízottsági ráta Európában. Azt tanácsoljuk a fogyasztóknak, hogy csak sima italt fogyasszanak, vagy kérjék azt minimális sziruppal, vagy cukormentes változatban, a legkisebb adagban.”

A Sturbucks szóvivője a következőket nyilatkozta: “Korábban, még ebben az évben eltökéltük, hogy 25%-ra csökkentjük a hozzáadott cukrot az italainkban 2020-ra. Ezen kívül, széles választékú könnyű italokat, cukormentes szirupokat és cukormentes édesítőszereket kínálunk, ill. feltűntetjük az összes tápanyag információt is online.”

Kerry Parkin, a Costa kommunikációs vezetője hozzátette: “A Costa nagyon komolyan veszi a tápanyag egyensúlyt az ételeinkben és az italainkban, és már jelentős lépéseket tettünk annak érdekében, hogy csökkentsük a cukortartalmat a választékainkban. Szándékunkban áll javítani a termékajánlataink egyensúlyán, mialatt, meg szeretnénk tartani a magas minőséget és nagyszerű ízeket, amelyet a fogyasztóink elvárnak tőlünk. Ez év áprilisában só- és cukorcsökkentési célokat tűzünk ki, amelyet szeretnénk 2020-ra elérni.”

Reméljük, hogy ez tényleg így is lesz. Főleg azért, mert a cukornak állítólag, a rák kialakulásában és fejlődésében is nagy szerepe van. Itt olvashatjátok, hogy mit csinál a Coca Cola a szervezetünkkel az elfogyasztását követő 60 perc alatt.    Forrás: http://m.nutracheck.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára