„Izraelnek joga és kötelessége a Hamász nyomába eredni, mi azt akarjuk, hogy nyerjetek” – a brit miniszterelnök Izraelbe látogatott és "érdekes" dolgokat nyilatkozott 1

Rishi Sunak kijelentette, hogy Izraelnek “joga és kötelessége” a Hamász után menni, miután megérkezett Tel-Avivba egy kétnapos közel-keleti látogatásra. A miniszterelnök támogatásáról biztosította Izraelt a több mint 1400 halálos áldozatot követelő Hamász terrortámadásra adott válaszukat illetően, a Benjamin Netanjahuval és Isaac Herzoggal folytatott tárgyalások során.

„Izraelnek joga és kötelessége a Hamász nyomába eredni, mi azt akarjuk, hogy nyerjetek” – a brit miniszterelnök Izraelbe látogatott és "érdekes" dolgokat nyilatkozott 3

Csütörtökön Netanjahu oldalán állva Mr. Sunak azt mondta, Izraelnek joga van „a Hamász után menni”, a túszokat kiszabadítani, és „hosszú távon megerősíteni az ország biztonságát”. Winston Churchillt idézve a miniszterelnök azt mondta, hogy „büszke vagyok, hogy barátként itt állhatok önnel Izrael legsötétebb órájában”. Majd hozzátette: „Kiállunk mellettetek… és azt szeretnénk, ha nyernétek”.

Sunak úr azt is elmondta Herzognak, hogy Nagy-Britannia szolidaritást vállal „az ország jogával, hogy megvédje magát”, hozzátéve: „Nem csupán joga van ehhez, hanem azt hiszem, kötelessége is, hogy helyreállítsa országa biztonságát.”

Annak ellenére, hogy határozottan támogatta a katonai fellépést, a brit miniszterelnök azt is elmondta, hogy a válaszreakciónak „a nemzetközi joggal összhangban kell lennie”, valamint az izraeli vezetőket „további lépésekre” kell ösztönözni a humanitárius segélyek Gázába történő beengedését illetően.

Látogatására azután került sor, hogy Joe Biden amerikai elnök hozzájárult egy egyezség megkötéséhez, amely segít az első segélycsomagoknak az egyiptomi határon történő átjuttatásában. Biden azzal is támogatta Izraelt, hogy azt nyilatkozta, hogy a „másik csapat” áll az Al-Ahli kórházban történt robbanás mögött.

Sunak úr kifejezte abba vetett reményét is, hogy „további előrelépés” érhető el a létfontosságú élelmiszerek, víz és gyógyszerek szállítása terén. „A palesztinok áldozatai annak, amit a Hamász tett – fontos, hogy továbbra is biztosítsuk a humanitárius segítségnyújtást” – mondta Sunak Herzog úrnak.

Netanjahu mellett állva Sunak úr azt mondta: „Tudom, hogy Ön minden óvintézkedést megtesz annak érdekében, hogy a civilek ne sérüljenek meg, ellentétben a Hamász terroristáival.”

Netanjahu azt mondta, hogy a Hamász „az új nácik” és „a bolygó legrosszabb szörnyetegei”, a brit miniszterelnöknek pedig azt mondta: „Önök 80 éve elszántan harcoltak a nácikkal, és az egész világ támogatta önöket”.

Herzog azt is hozzátette, hogy „rendkívül hálás” Sunak úrnak, amiért ellátogatott hozzájuk Izrael „legsötétebb órájában”. Az előttünk álló katonai akcióról az izraeli elnök annyit mondott, hogy az embereket kitelepítették Gáza északi részéből, hogy Izrael „élhessen az önvédelemhez való eredendő jogával”. A BBC-t viszont támadta, amiért az nem volt hajlandó terrorista csoportnak nevezni a Hamászt – és „a tények elferdítésével” vádolta őket.

A brit miniszterelnök személyesen találkozott olyan családokkal is, akiknek a szeretteit a Hamász túszul ejtette az október 7-i támadásokat követően. A miniszterelnök találkozott két olyan brit állampolgár családjával is, akikről úgy hírlik, hogy a Hamász elrabolta őket.

Ami pedig egy lehetséges tűzszünet elrendelését illeti, James Cleverly külügyminiszter szerdán azt mondta a képviselőknek, hogy az erre vonatkozó felszólítások “mind szép és jó”, de hozzátette, hogy nem látott bizonyítékot arra, hogy a Hamász tiszteletben tartaná azt.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után