Itt van, hogy mennyivel ment fel a tipikus mindennapi élelmiszerek ára tavaly ilyenkorhoz képest Angliában (kapaszkodjunk meg) 1

A megélhetési költségek válsága miatt az élelmiszerárak elképesztő magasságokba emelkedtek az elmúlt évben. Az infláció az Egyesült Királyságban ugyan 10,7%-ra csökkent az elmúlt egy hónapban, ahogy a benzin ára csökkent a kutaknál, de ez még mindig kétszámjegyű, és csak kicsit marad el az előző havi 11,1%-tól.

Itt van, hogy mennyivel ment fel a tipikus mindennapi élelmiszerek ára tavaly ilyenkorhoz képest Angliában (kapaszkodjunk meg) 3

Az infláció emelkedésének híre azonban nem sok megkönnyebbülést jelenthet azoknak a háztartásoknak, akik érzik a magas energia-, élelmiszer-, lakbér- és jelzálogköltségek folyamatos nyomását, miközben a bérek növekedése megtorpant.

A hűtőszekrények és spejz legtipikusabb élelmiszerei összességében átlagosan 16,4%-kal voltak drágábbak novemberben a tavalyi évhez képest. Az Országos Statisztikai Hivatal ma közzétett adatai szerint mindössze egy év alatt 45,3%-kal nőtt az alacsony zsírtartalmú tej ára.

Ez volt az egyik legélesebb áremelkedés, amelyet a statisztikai hivatal regisztrált, ezt követi a tészta és a kuszkusz ára, amely 36,8%-kal nőtt. A margarin és egyéb növényi zsírok 33,9%-kal emelkedtek átlagosan. És azok sem járnak jobban, akik a zsírosabb tejet részesítik előnyben, mert annak az ára is  ugyanennyivel emelkedett meg.

A britek által a szupermarketek polcairól leggyakrabban levett alapvető élelmiszerek nagy részének az ára szintén brutálisan megugrott: a liszt és egyéb gabonafélék ára 30,1%-kal, a vajé 28,4%-kal, a sajté 28,3%-kal lett több.

Külön kiemelendő a tojás ára is ami 23,5%-kal lett több, az infláció, a madárinfluenza és az orosz-ukrán háború együttes csapása miatt. A hús- és tejtermékek árai világszerte szintén jelentősen emelkedtek a háború miatt, mivel a műtrágya és az állati takarmány ára is emelkedik, és az ország gabonaellátása pedig egyre szűkül, amik szintén beépülnek az árba. A húsfélék ára átlagosan 16,5%-kal emelkedett, a halé szintén ugyanennyivel.

Itt van, hogy mennyivel ment fel a tipikus mindennapi élelmiszerek ára tavaly ilyenkorhoz képest Angliában (kapaszkodjunk meg) 4

A szénsavas italok és a kávé iránt érdeklődőknek is rossz hírünk van, ugyanis ezeknek az ára is szépen megugrott 15,7%-kal, illetve 11,6%-kal. A sörért 5,9%-kal, a borért pedig 2,9%-kal kell többet fizetni, ez utóbbi az ONS által mért legkisebb áremelések közé tartozik.

A számok a fogyasztói árindexen (CPI) alapulnak, amely egy nagyszerű módja annak, hogy a szakértők megállapítsák, milyen mértékű az infláció. Az infláció pedig nem tűnik olyan jónak, állítják a szakértők. Bár úgy tűnik, hogy lassul, a britek életszínvonala továbbra is a legnagyobb sebességgel romlik a statisztikák vezetésének megkezdése óta.

Számos oka van annak, hogy az élelmiszerek így drágulnak, és ez többek közt a szállítási és csomagolási költségek növekedésére vezethető vissza, ami drágábbá teszi az importot. És ami még rosszabb, hogy EU-n belülről és kívülről érkező élelmiszerek árai pedig kétszer olyan gyorsan emelkednek, mint azoké amelyeket Nagy-Britannia belföldön termel meg.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után