Ismét az EU bevándorlókat ijesztgeti a brit kormány a Brexit utáni jogaik kapcsán 1

A legfrissebb dolog, ami felmerült a Nagy-Britanniában keményen dolgozó EU állampolgárok kapcsán, az az, hogy a gyermekeik sokan elveszthetik a jogot, hogy a szigetország területén maradhassanak a kilépés után, ráadásul a regisztrációs rendszer tökéletlensége miatt.

Ismét az EU bevándorlókat ijesztgeti a brit kormány a Brexit utáni jogaik kapcsán 3

A vészharangot az egyik szenior parlamenti képviselő kongatta meg az EUs fiatalok feje fölött. Ez a probléma csak azoknak lesz probléma, akik nem jelentkeznek időben az új rendszer szerint a letelepedett státuszért, például akár mondjuk azért, mert a szülők azt hiszik, hogy a gyermek mivel itt született, ezért nem kell, hogy rendelkezzen vele.

Azok a kampányolók, akik ezzel kapcsolatban felkeresték a Commons Home Affairs Committee-t elmondták a parlamenti képviselőknek, hogy ez egy igen komoly probléma, ugyanis ezekre az esetekre nincs semmiféle mentőmegoldás kidolgozva. Yvette Cooper, a szervezet bizottságának egyik tagja elmondta, hogy tényleg sok családnál probléma lehet belőle, ha sürgősen nem találnak ki valamilyen megoldást, ugyanis nem kizárt, hogy lesz egy csomó olyan gyerek, akinek a szülei nem intézik el időben a letelepedett státuszt, mert nincsenek tisztában a jogszabályokkal.

Körülbelül 3.7 millió EUs állampolgár él jelenleg Nagy-Britannia területén, akiknek gondoskodniuk kell arról, hogy a kilépést követően is maradhassanak. Amennyiben sikerül elkerülni a megállapodás nélküli brexitet, úgy ezt 2021 júniusáig kell majd elintézni legkésőbb.

A letelepedett státusz megszerzését segítő regisztrációs rendszer már most célkeresztben van, ugyanis rengetegen aggódnak amiatt, hogy nem fogja bírni azt a mennyiségű regisztrációt feldolgozni, ami napi szinten be fog érkezni az EUs polgárok irányából. Sőt, további aggodalomra ad okot, hogy eddig úgy tudni, hogy csak Androidos készülékeken tudjuk majd telefonról megcsinálni a jelentkezést.

Theresa May a sok kritika miatt, ami a rendszert és őt érte az elmúlt hónapokban, kénytelen volt valami jó hírt is produkálni, így mindenki örömére eltörölte a regisztráció díját, amiről itt olvashattok bővebben. Így jelen állás szerint sem a fiataloknak, sem a felnőtteknek nem kerül majd semmibe, már ha minden marad így, ahogy most van.

De hát ugye, ahogy az lenni szokott, felmerült egy újabb probléma, ami aggodalomra adhat okod, rengeteg angliai magyar és más EUs családnál. Ez pedig a szigorúan meghatározott határidő, ameddig mindenkinek le kell adnia a regisztrációt. A témát felhozó képviselők attól tartanak, hogy lesz egy csomó gondozó, meg szülő, aki el fogja felejteni a gyerekének is elintézni ezt időben.

Többen azt is hangoztatták, hogy kellene egy olyan rendszer, ami azonosítani tudná azokat, akik jogosultak a letelepedett státuszra, méghozzá az egészségügyi dokumentumai, vagy a segélyek, támogatások alapján, amiket igénybe vesz.

„Ha nem csinálják meg a regisztrációt a megadott határidőre, akkor jogellenesen lesznek az országban, előfordulhat, hogy nem tudnak visszatérni az országba, ha elhagyják hogy meglátogassák a családjukat, előfordulhat, hogy bűncselekménynek minősül már önmagában az, hogy dolgoznak, vagy hogy a főbérlő emiatt azt mondja, hogy ki kell költözniük a lakásból, és lehet, hogy az NHS nem tartja majd őket jogosultak sürgős kezelésre, amire váratlanul bármikor szükségük lehet, és mindezek annak ellenére, hogy nagyon sok éven át adót fizettek. ” – foglalta össze a problémár Mrs. Cooper.     Forrás

Megosztás