Az angliai magyarokat is érintő jogszabályváltozás: mostantól akár perelhetjük is a főbérlőt az albérlet miatt 1

Jó hír a Nagy-Britanniában albérletben élőknek, ugyanis egy új törvénymódosításnak köszönhetően a bérlőknek nagyobb hatalmuk van a tulajdonossal, vagy az ügynökséggel szemben. Márciustól ugyanis jogunkban áll akár be is perelni a főbérlőnket, amennyiben például a fűtés nem működik rendesen, vagy penészesek a falak, tehát nincsen számunkra megfelelő életminőség biztosítva.

Az angliai magyarokat is érintő jogszabályváltozás: mostantól akár perelhetjük is a főbérlőt az albérlet miatt 3

Amennyiben a főbérlő nem tesz lépéseket, és intézi el a szükséges javítási és karbantartási munkálatokat, az albérlők perre vihetik a dolgot ahol a bíró kényszerítheti a tulajdonost, hogy az elvégzendő munkákat csinálja, vagy csináltassa meg az adott ingatlanban.

Egy a Shelter nevű szervezet által nemrégiben készített felmérés szerint Nagy-Britannia területén jelenleg durván 1 millió olyan ingatlan található, ami nem felel meg a minimális követelményeknek. Ez pedig azt jelenti, hogy nagyjából 2.5 millió ember él jelenleg lepukkant házakban, lakásokban, igénytelen körülmények közt a szigetország területén.

Ez többek közt azért is fordulhat elő az országban, mert egy elég régi, 1985-ös törvénynek köszönhetően a helyi önkormányzatok felelőssége, hogy ellenőrizzék az ingatlanok állapotát, és azt, hogy a benne lakók milyen körülmények közt élik a hétköznapjaikat.

Természetesen ha ezt azzal kombináljuk, hogy az önkormányzatok költségvetését igencsak megvagdosták az utóbbi időszakban, akkor nem csoda, hogy nincs elég ember, se megfelelő munkamorál egy ilyen nagy volumenű feladat alapos és rendszeres elvégzéséhez. Ez viszont lehetővé teszi egy csomó ingatlan tulajdonos számára, hogy ellenőrizetlen körülmények közt adja bérbe a lakásait, ami miatt rengeteg az olyan ingatlan, ahol egy csomó javítási munkálat nincs elvégezve évek óta, és az albérlők „szívnak” miatta.

Azonban 2019 március 20-tól mindez megváltozott. Az új törvénymódosítás értelmében ugyanis a régi, 1985-ös jogszabályt kiegészítik és a főbérlőket sokkal jobban elszámoltathatóvá és büntethetővé teszik az általuk bérbe adott ingatlanok kapcsán. Ez remélhetőleg azt eredményezi majd, hogy az albérlők problémáira kénytelenek lesznek jobban odafigyelni, ami sokaknak okoz majd örömet, minden kétséget kizáróan. Az angliai magyarságnak a legnagyobb része is albérletben él, így ez a hír sok tízezer angliai magyar háztartásnak okozhat most elég sok örömet.

Ilyen problémák kapcsán lesz több beleszólásuk az albérlőknek:

  • Javítási munkálatok
  • stabilitás
  • penész
  • belső elrendezés
  • nyílászárók
  • szellőzés
  • vízellátás
  • vízelvezető és egészségügyi felszerelések

A főbérlők ingatlanjainak egy minimális sztenderdnek kell majd megfelelnie, hogy kiadhatónak minősüljön. Ahogy a magánszemélyektől bérlők száma az országban egyre emelkedik, úgy egyre nagyobb annak a szüksége is, hogy az albérlők jogi és fizikai értelemben is biztonságban érezhessék magukat a lakóhelyükön. Az albérletben élők száma úgy általában véve is drámaian megnőtt az elmúlt évek során Nagy-Britanniában, és amíg az ingatlanárak ennyire magasak, ez a tendencia nem is nagyon fog változni.     Forrás

Megosztás