Ilyen volt a tegnapi szuper ritka "kék Hold és Holdfogyatkozás", ami részben Angliából is látszott 1

Nagyon ritka eseménynek lehettek tanúi az emberek az elmúlt nap folyamán a világ számos pontján. A jelenség neve bár kicsit sok így együtt, de miután több különböző jelenség együtt állásáról van szó, Szuper-kék-vérhold és holdfogyatkozás.

Ilyen volt a tegnapi szuper ritka "kék Hold és Holdfogyatkozás", ami részben Angliából is látszott 3

Hogy miért van ilyen nyakatekert neve és melyik része mit jelent, azt máris elmagyarázzuk. Először is holdfogyatkozás olyankor figyelhető meg, amikor a Föld pont áthalad a Nap és a Hold közt, leárnyékolva és kitakarva teljesen vagy részlegesen a Holdat.

Ilyen volt a tegnapi szuper ritka "kék Hold és Holdfogyatkozás", ami részben Angliából is látszott 4

A jelenségnek ez a része a világ számos pontjáról megfigyelhető volt, bár szerencsétlenségünkre Nagy-Britannia pont kiesett a zónából, a jelenség többi részét viszont láthatták az angliai magyarok is, és rengeteg fotó is készült róla, amit most megnézhet mindenki, aki esetleg lemaradt róla.

Ilyen volt a tegnapi szuper ritka "kék Hold és Holdfogyatkozás", ami részben Angliából is látszott 5

„Blue Moon” vagyis kék hold nevet akkor kap a Hold, ha egy naptári hónapon belül ez már a második telihold, ami szintén viszonylag ritkán fordul elő.

Ilyen volt a tegnapi szuper ritka "kék Hold és Holdfogyatkozás", ami részben Angliából is látszott 6

„Blood Moon” vagyis véres vagy vörös hold nevet pedig akkor kap a Hold, amikor a teljes holdfogyatkozás során a Holdról visszavert napfényt majdnem teljesen kiiktatja a föld árnyéka. Csak annyi fény vetődik rá, amennyit a föld légtere szétszór, amikor a bolygónk légterén áthalad. Ez a fény ugyanolyan okból látszik pirosnak, amiért a naplemente is. A vöröses szín miatt a teljes holdfogyatkozást néha vér holdnak nevezik.

Ilyen volt a tegnapi szuper ritka "kék Hold és Holdfogyatkozás", ami részben Angliából is látszott 7

A képek magukért beszélnek… Utoljára pont ilyen esemény, pont ilyen együttállás 152 évvel ezelőtt volt.

Ilyen volt a tegnapi szuper ritka "kék Hold és Holdfogyatkozás", ami részben Angliából is látszott 8

A Supermoon jelenség lényege, hogy ilyenkor a Hold 14%-kal nagyobbnak és 30%-kal fényesebbnek látszik, mivel a Föld körül nem szabályos kör alakú pályán mozog. Ilyenkor tehát közelebb van hozzánk és ezért nagyobb és fényesebb a megszokottnál. Átlagosan 238,900 mérföldre van a Földtől, tegnap amikor a legközelebb volt, a távolság 222,761 mérföldre csökkent.

Ilyen volt a tegnapi szuper ritka "kék Hold és Holdfogyatkozás", ami részben Angliából is látszott 9

Maga a holdfogyatkozás is ritka szép látvány. Ezúttal is az volt, Bár erről a szigetországban lakók most lemaradtak. Londonból és Nagy-Britannia többi részéről is számos fotó készült és kering a neten.          FONTOS:  facebookos posztolgatás helyett, a friss híreink mostantól gyorsabban és könnyebben jutnak el hozzátok. Ha tetszik az ötlet és oldalunkat érdekesnek, hasznosnak tartod, csak katt jobb alul a csengőre és iratkozz fel ingyen   Forrás 

Megosztás