Nagyon ritka eseménynek lehettek tanúi az emberek az elmúlt nap folyamán a világ számos pontján. A jelenség neve bár kicsit sok így együtt, de miután több különböző jelenség együtt állásáról van szó, Szuper-kék-vérhold és holdfogyatkozás.

Hogy miért van ilyen nyakatekert neve és melyik része mit jelent, azt máris elmagyarázzuk. Először is holdfogyatkozás olyankor figyelhető meg, amikor a Föld pont áthalad a Nap és a Hold közt, leárnyékolva és kitakarva teljesen vagy részlegesen a Holdat.

A jelenségnek ez a része a világ számos pontjáról megfigyelhető volt, bár szerencsétlenségünkre Nagy-Britannia pont kiesett a zónából, a jelenség többi részét viszont láthatták az angliai magyarok is, és rengeteg fotó is készült róla, amit most megnézhet mindenki, aki esetleg lemaradt róla.

„Blue Moon” vagyis kék hold nevet akkor kap a Hold, ha egy naptári hónapon belül ez már a második telihold, ami szintén viszonylag ritkán fordul elő.

„Blood Moon” vagyis véres vagy vörös hold nevet pedig akkor kap a Hold, amikor a teljes holdfogyatkozás során a Holdról visszavert napfényt majdnem teljesen kiiktatja a föld árnyéka. Csak annyi fény vetődik rá, amennyit a föld légtere szétszór, amikor a bolygónk légterén áthalad. Ez a fény ugyanolyan okból látszik pirosnak, amiért a naplemente is. A vöröses szín miatt a teljes holdfogyatkozást néha vér holdnak nevezik.

A képek magukért beszélnek… Utoljára pont ilyen esemény, pont ilyen együttállás 152 évvel ezelőtt volt.

A Supermoon jelenség lényege, hogy ilyenkor a Hold 14%-kal nagyobbnak és 30%-kal fényesebbnek látszik, mivel a Föld körül nem szabályos kör alakú pályán mozog. Ilyenkor tehát közelebb van hozzánk és ezért nagyobb és fényesebb a megszokottnál. Átlagosan 238,900 mérföldre van a Földtől, tegnap amikor a legközelebb volt, a távolság 222,761 mérföldre csökkent.

Maga a holdfogyatkozás is ritka szép látvány. Ezúttal is az volt, Bár erről a szigetországban lakók most lemaradtak. Londonból és Nagy-Britannia többi részéről is számos fotó készült és kering a neten.          FONTOS:  facebookos posztolgatás helyett, a friss híreink mostantól gyorsabban és könnyebben jutnak el hozzátok. Ha tetszik az ötlet és oldalunkat érdekesnek, hasznosnak tartod, csak katt jobb alul a csengőre és iratkozz fel ingyen   Forrás