A Nagy-Britanniába tartó illegális albán bevándorlók Facebookra posztolnak szelfiket az útjukról, ahogy éppen kamionok aljában bujkálnak.

A legutóbbi fotón négy férfi mosolyog egy teherautó hátuljában, kis csöveket tartva a szájukhoz – vélhetően így jutnak friss levegőhöz az amúgy zárt térben. A kép címe az, hogy „úton Londonba”. De nagyon sok hasonló kép kering a Facebookon, különösen az „albánok Londonban” nevű csoportban – állítólag itt kereskednek a csempészek illegális személyikkel, útlevelekkel, valamint itt lehet „foglalni” az illegális utaztatást is, amiért sokszor akár 8000 eurót is elkérhetnek.

Több olyan képet is látni lehet, ahol albán fiatalok alkohollal a kezükben ünneplik, hogy bejutottak az országa. Tavaly olyan is felbukkant, amin egy fiatal srác egy kamion egy eldugott rekeszében pózol, és azt írja, hogy „az új évet már Angliában kezdi”.

Az egyik albán miniszter szerint azért olyan népszerű az ország a honfitársaik körében, mert sokkal kevésbé szigorúan intézkednek az illegális bevándorlókkal szemben, mint mondjuk Németországban, Franciaországban vagy Hollandiában – ezeken a helyeken ha akár egy felnőtt, akár egy kiskorú menedékkérelmét elutasítják, sokkal gyorsabban távolítják el őket az országból, mint Angliában.

Emiatt nagyon sok kísérő nélküli kiskorú is vállalja a veszélyes utat a szigetországba egy jobb élet reményében, sok esetben a szüleik biztatására. Viszont őket érinti leginkább a veszély, hogy még érkezés előtt, vagy utána eltűnnek, vagy emberkereskedelem áldozatai lesznek. Sok albán család elismeri, hogy ők küldik Angliába gyerekeiket, akik azonban végül nevelőotthonokban vagy bűnbandák tagjakét végzik.

Néhány hónapja kiderült, hogy minden nyolcadik menedéket kérő fiatalkorú albán, ezzel tavaly 407 ilyen eset volt. Albánia jelenleg is kérelmezi, hogy az Unió tagja lehessen, így rá is érvényesek legyenek a Schengeni határok. Addig is azonban virágzik az emberkereskedelem. Nemrégiben fedezték fel, hogy az albán maffia új csempészútvonalat állított fel, és spanyol kikötőkön keresztül szállítja az embereket Angliába.

Borzalmas szállítási körülmények, koporsóvá váló kamionok

Azonban az embercsempészek nem ismernek határokat, és nagyon sokszor rettenetes körülmények közé kényszerítik azokat, akik Angliába akarnak eljutni, ami nem egyszer életveszélyes helyzeteket eredményez. Múlt héten például egy 8 hónapos terhes afgán nőt és 19 hónapos fiát szabadították ki egy brit rendszámú kamion hátuljából, ahol eszméletlen kis helyre kényszerítette be őket a csempész, majd beragasztózta az ajtót, hogy ne bukkanjanak könnyen a nyomukra.

A csempész az afgán családot egy belgiumi kamionparkolóban tuszkolta be a 2,5 m * 76 méretű apró dobozba a folyadékot szállító kamion hátuljába. „22 éve vezetek, és ez még nekem is új volt” – mondta a kamion sofőrje. Az éjszaka közepén csempészik be ezeket az embereket a kamionokba, és ragasztóval lezárják az egészet, hogy ne vegyük észre, hogy valaki hozzányúlt. Így a kamion igazi koporsóvá válik, hiszen innentől csak speciális szerszámokkal lehet őket kiszedni onnan.”

„És ez már nem is csak a kikötőkben probléma – Európa szerte vadásznak a brit rendszámú kamionokra. Azt hiszik, akkor biztosan Londonba megyünk, miközben akárhova mehetünk a kontinensen éppen.” A terhes nő és a kisfiú szerencséje az volt, hogy másnap reggel feltűnt, hogy valamit matattak a kamionja hátulján, és amikor ki akarta nyitni, látta, hogy a kulcslyuk is tele van ragasztóval. Amikor megütögette az ajtót, bent a kisgyerek elkezdett sírni. Ekkor kérdezte angolul a bent lévőket, hogy mi történt, a nő pedig azt kérte, engedjék ki őket onnan.

„Jöttek a rendőrök, kinyitották az ajtót, aztán elvitték őket kikérdezésre. Sokkolt, mikor láttam, hogy a nő 8 hónapos terhes. Látszott, hogy már most alig tudnak kimászni a szoros helyről, és hogy fáj mindenük – pedig csak pár óra telt el. Ki tudja mi történik, ha napokkal később fedezzük fel őket?”     Forrás Hirdetőknek: [email protected]