Eljött a december, a kürtős kalács és a forralt bor hónapja! Ebben az időszakban bármerre  járunk a világban, mindenhol csillogó fények, különleges adventi vásárok várnak ránk. (Budapest-Szeged- Győr-Miskolc-Pécs-Debrecen-Nyíregyháza)

gyere-haza-fiatal-aldott-karacsonyt

Ez Magyarországon sincs másképp, évről-évre egyre több otthoni helyszínen rendeznek adventi vásárt, amelyeken művészek termékeiből tudunk válogatni, miközben az ország mesebirodalommá változik, az utcákat belengi a mézeskalács, kürtős kalács, sült gesztenye, sült kolbász, lángos, valamint a forralt bor illata. Mi lehet ennél ünnepibb egy magyar szívnek?

budapest

A budapesti karácsonyi vásárt az egyik legjobb karácsonyi vásár között tartják számon Európában. A látványos fénybe öltözött nevezetességeink mellett, az adventi vásárok fontos helyszínei a Vörösmarty tér, Váci utca, Szent István tér mellett a Gozsdu udvar is garantálja az ünnepi hangulatot. A vásárokon nép- és iparművészek saját kézműves technikával készült termékei közül lehet választani. A hagyományos magyar, népi ételek és a forralt bor mellett sokrétű kultúrális és zenei program is kapcsolódik.

Ne hagyd ki!

A gyerekek nagy kedvence a körinta, ami épp olyan, mint a karácsonyi filmekben. Fogd kézen a gyerekeket és irány a mesebeli körhinta!

szeged

Az ország legnagyobb adventi koszorúját Szegeden állítják fel, és minden vasárnap ünnepélyesen meggyújtanak rajta egy gyertyát, így, ha teheted, érdemes a hét utolsó napján meglátogatni.

Ne hagyd ki!

Ha már kóstoltad a szegedi vásáron a töltött káposztát, halászlevet vagy kolbászt, akkor jól tudod, hogy ezt nem lehet kihagyni.

gyor

Győrben már több éves hagyománya van az adventi kultúrális programoknak. A Széchenyi téren felállított adventi koszorún vasárnaponként zene és énekszó kíséretében gyújtanak meg egy-egy gyertyát.

Ne hagyd ki!

A győri sült gesztenye elmaradhatatlan kelléke a vásárnak, ha egy adagot megízlelsz, biztosan visszamész még egyért!

miskolc

A miskolci karácsonyi fesztivál nagy slágere a mikulás vonat, ami felvisz Lillafüredre, ahol a mesés táj meseországgá változik. Miskolc város fő utcáján és az új fényben úszó városháza téren garantált a karácsonyi hangulat.

Ne hagyd ki!

Jégpálya! Míg a kirakodóvásáron nézelődsz és kóstolgatod a forralt borokat, addig a család sportosabb tagjai tudnak csúszni egyet a jégen.

pecs

A pécsi Széchenyi tér mesés alakot ölt minden évben, ahol megtekinthető a város karácsonyfája, a kirakodó árusok, és itt található az ünnepi hangulatba öltözött Király utca is. Másik fontos helyszín a Szent István tér, ahol mindenki szíve képes ellágyulni, mikor betévednek a forraltbor és kürtőskalács illatú forgatagba.

Ne hagyd ki!

Mindenképpen érdemes felmenni a Tettye parkhoz, ami Pécs városának egyik legfestőibb tája. A sétányon haladva csodálatos kilátás nyílik a városra.

debrecen

A debreceni Kossuth téri adventi vasárnapok a közösségben megélt karácsonyi vásár lehetőségét kínálják, felekezetek, hagyományőrzők, művészek közreműködésével, közös gyertyagyújtással. Az ünnepi ráhangolódást, készülődést a Kölcsey Központ koncertjei, karácsonyi kézműves vásár a belvárosban, és a „Nyitott Városháza” programjai segítik. Meghitt karácsonyi hangulattal és színes programokkal várják a vásárra látogatókat.

Ne hagyd ki!

A vásározók szinte kizárólag olyan, kézzel készített tárgyakat kínálnak majd, amelyek jó karácsonyi ajándékok lehetnek, emellett roston sült ételeket, kürtős kalácsot és forralt bort fognak kínálni.

IMG_0517

 

Hagyomány, hogy Nyíregyházán minden évben megrendezik a karácsonyi forgatagot, már áll a hatalmas fenyőfa a szabolcsi megyeszékhely belvárosában.

Ne hagyd ki!

A Kossuth téren a portékákat kínáló árusítóhelyek mellett felépítették a Mikulás-házat is, ahol a gyerekeket fogadja majd a Télapó. Emellett egy foglalkoztatóház is helyet kapott, amelyben karácsonyi díszeket, ajándékokat készíthetnek majd a kicsik. A városlakók idén is megcsodálhatják a betlehemet és az adventi koszorút, amelynek gyertyáit vasárnaponként a nyíregyháziakkal együtt gyújtják meg.

Kapcsolat: Weboldal: gyerehazafiatal.hu / Email: [email protected]

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”” box_height=”” colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″]