Így változtak a reálbérek, vagy is a fizetésünk "valódi értéke" az Egyesült Királyságban az elmúlt évtizedben 1

Az Egyesült Királyságban az elmúlt évtizedben jelentős változások történtek a reálbérek tekintetében. A gazdasági környezet, az infláció és a bérnövekedés mértéke különböző hatással volt a minimálbérből élőkre, az átlagos fizetésből élőkre és a magas jövedelemmel rendelkezőkre. Az alábbiakban statisztikai adatok segítségével bemutatjuk, hogyan változott a rendelkezésre álló jövedelem az egyes jövedelmi csoportokban.

Így változtak a reálbérek, vagy is a fizetésünk "valódi értéke" az Egyesült Királyságban az elmúlt évtizedben 3

Minimálbér

Az Egyesült Királyságban a minimálbér az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedett. 2014-ben a minimálbér 6,50 font volt óránként, amely 2023-ra 10,42 fontra nőtt. Az emelkedés jelentős 38%-os emelkedés, azonban az infláció hatását is belekalkulálva a reálbér növekedése kevésbé volt látványos.

Statisztikai adatok szerint a minimálbéres dolgozók rendelkezésre álló jövedelme (inflációval korrigáltan) 2014 és 2023 között összességében 12%-kal nőtt. Bár az emelkedés pozitív, a megélhetési költségek folyamatos növekedése miatt sok minimálbéres továbbra is komoly pénzügyi nehézségekkel küzd.

Átlagbér

Az átlagbér szintén emelkedett az elmúlt évtizedben. 2014-ben az éves átlagbér bruttó 27 200 font volt, amely 2023-ra 33 000 fontra nőtt. Az inflációval korrigálva a reálbér növekedése azonban jóval mérsékeltebb volt, körülbelül 8%-os.

Az átlagfizetés körüli összegből élők rendelkezésre álló jövedelme nőtt ugyan, de az infláció és a megélhetési költségek jelentős növekedése miatt az életszínvonal javulása kevésbé vagy sok esetben szinte semennyire sem volt érzékelhető. A háztartások átlagos kiadásainak növekedése miatt az átlagbérből élők közt is egyre többen vannak, akik rákényszerülnek, hogy sokkal jobban odafigyeljenek arra, hogy mire mennyit költenek, pontosabban meg kell tervezniük a kiadásaikat és optimalizálni a megtakarításaikat.

Magas jövedelemmel rendelkezők

A magas jövedelműek csoportjában, akik évi 70 000 fontnál többet keresnek, az elmúlt évtizedben jelentős béremelkedés volt tapasztalható. 2014-ben egy magas jövedelmű éves átlagkeresete 70 000 font körül volt, amely 2023-ra 85 000 fontra nőtt, ami durván 18%-os növekedés. Az inflációval korrigált reálbér növekedés pedig körülbelül 10%-os volt.

A magas jövedelműek rendelkezésre álló jövedelme jelentősen nőtt, ami nagyobb pénzügyi biztonságot és megnövekedett fogyasztási lehetőségeket eredményezett. Az ingatlanpiaci befektetések és a luxuskiadások növekedése is jól mutatja ezt a tendenciát.

Elmondható tehát, hogy elmúlt évtizedben az Egyesült Királyságban a reálbérek alakulása különbözőképpen érintette a különböző jövedelmi csoportokat. Míg a minimálbéres dolgozók jövedelme aránylag nagyobb mértékben nőtt, az infláció miatt a megélhetési költségek is sokat emelkedtek.

Az átlagfizetésen élők szintén némi növekedést tapasztalhattak, de a magas jövedelműek élvezték a legnagyobb növekedést a rendelkezésre álló jövedelem tekintetében. Az infláció és a megélhetési költségek növekedése továbbra is kihívást jelent minden jövedelmi csoport számára, de az alacsonyabb jövedelműek, mivel a fizetésük nagyobb hányadát költik a megélhetési költségek fedezésére, sajnos továbbra is nehezebb helyzetben vannak.

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után