Rengetegen érzik Londonban, hogy minden egyre drágább, és a megélhetés egyre küzdelmesebb. Sokan meg vannak győződve, hogy a világ egyik, ha nem a legdrágább városában élnek. Itt egy jó kis összehasonlítás, hogy mennyire is drága hely London, a világ többi nagyvárosához képest.

london lakhatas

A Savills elemző cég 2014-es jelentése, mely szerint London lett a világ legdrágább városa lakhatás szempontjából, szinte senkit nem ért meglepetésként. Jelenleg a brit fővárosban egy átlagos két hálószobás lakás bérleti díja £2,216 havonta, ami hihetetlenül magas az ország többi részéhez képest, ahol átlagosan ugyanez az ingatlan mindössze £677.

Lakhatás és irodabérlés alapján tényleg London vált nemrég a világ legdrágább helyévé, azonban ez nem azt jelenti, hogy ez a legideálisabb hely, élni, vagy dolgozni. Mindössze annyit jelent, hogy az emberek azt hiszik, hogy ez a hely a legideálisabb, ami miatt a kereslet a londoni ingatlanokra hihetetlenül megnő, amiből egyenesen következik, hogy az árak is pillanatok alatt az egekbe szöknek.  Az árak drasztikus emelkedése miatt azonban kevésbé lesz szimpatikus és megfizethető hely a vállalkozások számára, ami egy bizonyos ponton meg is állítja majd az áremelkedést.

lakhatas

Ez az elemzés azonban csak a lakóingatlanokat és az irodákat veszi számításba, ami csak egy faktor a sok közül. Ahhoz, hogy átfogóbb képet kapjunk arról, hogy mennyire is drága hely London, olyan más tényezőket is számba kell venni, mint az élelmiszer, vagy a közlekedés.

lakoingatlanok

Ha csak a lakóingatlanok árának emelkedését nézzük, máris látható, hogy a 19.4%-os emelkedés tényleg magas 2008 óta, de Sydney-ben 33.4%-kal kerül többe a lakhatás, Rióban pedig elképesztő, de a külföldi befektetéseknek és a város fellendülésének köszönhetően több, mint duplájára nőttek a bérleti díjak az elmúlt pár évben.

elelmiszer

Jól látható, hogy élelmiszerek tekintetében sem London a legdrágább hely a világon, ugyanis Sydney, Hong Kong, Tokyo, Párizs és New York is megelőzik ilyen téren.

koltsegindex

Az Economist Intelligence Unit által elkészített, a világ legdrágább városait rangsoroló toplistán London még az első tíz helyezett közé sem fért be. Ezen a listán számos szempont alapján hoztak létre egy megélhetési költségindex nevű mutatót, ami egységesen összehasonlíthatóvá teszi a világ városait, ugyanazon skálán. Ezen a listán a brit főváros mindössze a 13. helyen zárt.

Lehet, hogy London nem a legdrágább város a világon összesítésben, de a rohamosan emelkedő bérleti díjak, a magas közlekedési költségek, a stagnáló bérek és az infláció miatt nem kérdés, hogy miért gyülekeznek a felhők a londoniak feje fölött a pénzügyi és szociális helyzet tekintetében.

Új szolgáltatásunk – Tekintsd meg KUPON kedvezményeinket: https://hungliaonline.com/shop/

Ha máskor is szeretnéd angliai magyaroknak szóló híreinket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”250″ box_height=”80″ colorscheme=”light” show_faces=”0″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://londonist.com/2015/05/is-london-really-the-most-expensive-city-to-live-in.php