A múlt heti választásokon a konzervatív párt fölényesen győzött, és ígéreteik közt az egyik első helyen szerepel, hogy legkésőbb 2017-ig népszavazást tartanak, hogy a britek kilépjenek-e az Európai Unióból. A kérdés az, hogy mi várható, ha ez véletlenül bekövetkezik.

EU kilepes

A népszavazást egyes hírek szerint azonban már 2016-ban megtartaná a brit kormány, hogy a 2017-ben esedékes német és francia választásokkal ne akadjon össze politikailag veszélyes módon. A referendum célja, újratárgyalni Nagy-Britannia EU-hoz fűződő viszonyrendszerét. A britek célja elsősorban az EU-ből érkező munkavállalók bevándorlási szabályrendszerének drasztikus szigorítása. A brit kormány ragaszkodna ahhoz, hogy az újonnan felvett országokra ne vonatkozzon az EU szabad munkaerő áramlásának alapelve, amíg ezen országok gazdasági fejlettsége nem közelíti meg a többi tagállam szintjét.

Szóval, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból, akkor:

  • London nagyot bukna rajta, ugyanis már több Bank is jelezte, hogy kivonulna az országból, ha a britek kilépnek. Ezen Frankfurt nyerne nagyot, ugyanis valószínűsíthető, hogy a nagyrészük oda települne át.
  • Az EU-nak nem jönne jól, ha a válságból való kilábalás közepén az egyik legerősebb tagállam kereket oldana. Ráadásul az uniós büdzsé is igen jelentős mértékben megcsappanna, ami Németország vállára rakná aránylag a legnagyobb extra terhet.
  • A bevándorlás problémáján nem sokat változtatna a kilépés. Ez azért van, mert az Európai Gazdasági Térségben, ami egy tágabb szabadkereskedelmi övezet, ugyanúgy alkalmazni kell a négy alapvető uniós szabadságot, tehát a munkaerő szabad áramlását is. Így nemcsak, hogy a szabályokat ugyanúgy be kellene tartani, még csak esélyük se lenne arra sem, hogy legalább a többibe beleszólhassanak.
  • Ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból, megnőne a déli tagállamok súlya az unión belül, ami az egész EU politikai irányultságára kihatással lenne.

Összességében úgy tűnik, hogy bár sokan szeretnék, ha a britek önállósítanák magukat és függetlenednének, látszólag sem a brit kormánynak, sem az EU-nak nem áll érdekében, hogy az elszakadás megtörténjen. Valószínűsíthető tehát, hogy a brit  kormány Brüsszellel folytatott tárgyalásai valamiféle részeredménnyel fognak zárulni a bevándorlás szigorítását illetően, ami ideiglenesen lenyugtatja majd a kedélyeket.

Új szolgáltatásunk – Tekintsd meg KUPON kedvezményeinket: https://hungliaonline.com/shop/

Ha máskor is szeretnéd angliai magyaroknak szóló híreinket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”250″ box_height=”80″ colorscheme=”light” show_faces=”0″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://index.hu/kulfold/eurologus/2015/05/05/a_brit_valasztas_az_eu-tagsagrol_is_donthet/