Nagy-Britanniára egy példátlan, két évtizedes gazdasági növekedés lassulás vár – jelentették be a gazdasági szakértők ma egy riportban.

A Pénzügyi Tanulmányok Intézete hangsúlyozta, hogy a hivatalos előrejelzések szerint az átlagkereset 2022/23-ban 730 fonttal kevesebbet ér majd, mint 2007/08-ban volt, miután az inflációt is belekalkuláljuk.

Az IFS igazgatója, Paul Johnson további borús dolgokat is mondott: “Fennáll a veszélye annak, hogy nem csak egy, hanem két évtizedes bérnövekedés-lassulás elé nézünk. Ha ezek az előrejelzések igazak, akkor az nagyon-nagyon rosszat jelent az életszínvonalak tekintetében. Eddig még sosem volt ilyenre példa. Az átlagos bérek 2007/08-ban ma 24,470 fontnak felelnének meg az inflációt is figyelembe véve. De az előttünk álló gazdasági hullámvasút következményeképp 2022/23-ban (a mai árfolyamon) várhatóan 23 640 font lesz majd csupán az átlagkereset.”

Emellett a szakértők szerint kizárt, hogy a megszorításoknak hamarosan vége legyen – kiemelték, hogy összességében nézve Philip Hammond kancellár valójában újabb több évnyi megszorítást jelentett be. Figyelmeztettek arra is, hogy a Brexit-előkészületekre elkülönített 3 milliárd font “nagyon kevés” ahhoz képest, hogy az ORB kalkulációi szerint mennyibe fog az Egyesült Királyságnak kerülni a kilépés. Emellett azt is jelezték, hogy a tervek alapján a miniszter nem fog megszabadulni az államháztartási hiánytól 2030 előtt.

Hammond tegnap átlagosan évi fél százalékponttal csökkentette a GDP növekedését az elkövetkező öt évre előrevetítve, mivel a pénzügyi válság továbbra is gyengíteni fogja az országot, és a termelékenység javításra is nagyon kevés törekvés történik. Az IFS szerint a független OBR előrejelzése alapján az egy főre jutó GDP 2021-ben 3,5 százalékkal kisebb lesz, mint amit 2016 márciusában jósoltak 2021-re – ezzel 65 milliárd fontot veszít a gazdaság.

“Ez nem a megszorítások vége, közel sem” – tette hozzá Johnson. „Telnek az évek, a megszorítások pedig ugyanúgy nehezítik tovább az életünket. Még mindig közel 12 milliárd fontnyi segély- és juttatáscsökkentést tervez keresztülvinni a kormány, és a mindennapi közszolgáltatásokra fordított kiadások is várhatóan 3,6 százalékkal alacsonyabbak lesznek 2022/23-ban, mint ma.”

Egy másik kutatóközpont, a Resolution Foundation is kijelentette, hogy a gazdaság 2022-ben 42 milliárd fonttal lesz „szegényebb” ahhoz képest, amit 2017 márciusában gondoltak. A termelékenység növekedési rátája pedig a legalacsonyabb lesz 1812 óta – ekkor indult Napóleon Moszkva ellen. Azt is elmondták, hogy számításaik szerint a háztartások bevétele 19 egymást követő negyedévben csökkenni fog, ez majdnem 5 teljes évet jelent – így ez lesz a leghosszabb csökkenő periódus az elmúlt 60 évben.

Több millió család életszínvonalával kapcsolatban is borús kilátásokat vázoltak fel. Az alapítvány szerint az életszínvonal-csökkenés hosszabb ideig fennállhat – bár nem olyan súlyosan -, mint a 2008-as pénzügyi összeomlás után.

Hammond mindezek ellenére ragaszkodik ahhoz, hogy az Egyesült Királyság gazdasága “alapvetően erős”, és megvédte az illetékcsökkentést, amely a miniszterei szerint több millió emberen fog segíteni. Próbálta megmagyarázni az államháztartási hiány csökkenésének lassúságát is, mondván: “Persze, tudnánk gyorsabban csökkenteni a hiányt, de ez az állami költések csökkentését jelentené, ami a gazdaság helyzetét tenné nehezebbé, és végül adók kivetését jelentené. Így végül úgy döntöttünk, hogy jobb, ha egy kicsit hosszabb időt vesz igénybe, így könnyebb lesz a brit családoknak a hiánycsökkentés.”

Az IFS figyelmeztette a közszféra dolgozóit is arra, hogy ne reméljenek egy ideig jobb fizetést, mivel erre Hammond egyáltalán nem különített el összeget a költségvetésben, valamint azt is megjósolta, hogy a tervezett 300 ezer új otthont „a tehetős idősebb réteg” fogja felvásárolni a fiatalok helyett.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]