Hoppá! Miniszterelnök váltás helyett akár új időközi választások jöhetnek, ha kiderül, hogy Boris Johnson hazudott 1

Sir Lindsay Hoyle, a parlament alsóházának elnöke megerősítette, hogy Boris Johnson visszahívási petícióval nézhet szembe, amely időközi választásokhoz is vezethet, ha felfüggesztik őt a képviselők, akik azt vizsgálják, hogy hazudott-e Partygate botrány kapcsán.

Hoppá! Miniszterelnök váltás helyett akár új időközi választások jöhetnek, ha kiderül, hogy Boris Johnson hazudott 3

A Privileges Committee nevű bizottság, amely azt vizsgálja, hogy a miniszterelnök félrevezette-e a parlamentet, meghatározta a vizsgálat feltételeit, és ragaszkodik ahhoz, hogy a vizsgálatot lemondása ellenére is folytatják.

A házelnök egy vezető ügyvéd tanácsára hivatkozva megerősítette, hogy a bizottság vizsgálatának eredményei – amennyiben Johnson urat felfüggesztik – a képviselők visszahívásáról szóló törvény hatálya alá tartoznak.

A visszahívási petíció azt jelentené, hogy Johnson uxbridge-i és dél-ruislipi választói rendkívüli választást indíthatnak el a következő általános választások előtt. Ahhoz, hogy a visszahívási petíció sikeres legyen, a választókerületben regisztrált választópolgárok 10 százalékának alá kell írnia a petíciót. Ha elérik ezt a 10 százalékos küszöböt, a hely megüresedik, és időközi választásra lesz szükség – de a visszahívott képviselő ebben az esetben ismét indulhat.

A Privileges Committee egyhangúlag támogatta a munkáspárti, Harriet Harmant, hogy elnökölje azt a nyomozást, amely meghatározhatja Johnson sorsát.

A vegyes bizottság ragaszkodott ahhoz, hogy a vizsgálat továbbra is folytatódjon, annak ellenére, hogy Johnson lemondott a tory párt vezetői posztjáról, és szeptember elején várhatóan távozik a Downing Street 10-ből. Csütörtökön közzétett jelentésükben az áll, hogy „egyesek szerint” a vizsgálatra már nincs szükség. „Vizsgálatunk azonban arra irányul, hogy a parlamentet félrevezették-e, és a politikai fejlemények ezt nem befolyásolják.”

A bizottság megerősítette, hogy az alkalmazottak névtelen tanúvallomást tehetnek a lockdown ideje alatt rendezett partikról, amelyekből kiderülhet, hogy Johnson hazudott-e a parlamentnek. A képviselők megfogadták, hogy megvédik a névtelenül visszaélést bejelentőket, akik bizonyítékot kívánnak benyújtani, mivel „egyes tanúk csak akkor hajlandók tanúskodni, ha személyazonosságukat nem hozzák nyilvánosságra”.

Johnson védőügyvédei megkérdőjelezik, hogy „szándékosan” vagy „tudatosan” félrevezette volna a parlamentet a Partygate botrány során. A bizottság azonban világossá tette, hogy az ilyen megjegyzések nem relevánsak.

A bizottság közölte, hogy várhatóan ősszel kezdődnek majd meg a szóbeli elbeszélgetések a bizonyítékokat beszolgáltatni kívánókkal, ami azt jelenti, hogy a vizsgálat hosszú hónapokig fog még  lógni Johnson feje fölött, még azután is, hogy már lemond a miniszterelnöki posztjáról…   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után