Május 7-én, csütörtökön elérkezik a választások napja Nagy-Britanniában is. Mivel ez egy rendkívül fontos és ritka esemény a kint élő magyarok számára is, összefoglaltuk, hogy melyik párt miket ígér a mi szemszögünkből.

Party-Leaders-2015-General-Election

A parlamenti választások alkalmával Nagy-Britanniában öt évre választják meg az új kormányt. Jelenleg négy párt emelkedik ki a győzelemre esélyesek listájából. Ezek a jelenleg is kormányon lévő konzervatív párt, a munkáspárt, a liberál demokraták és az UKIP.

Mi kell, hogy szavazhass a választásokon:

 • 18 évet be kell töltened a választások napjáig
 • brit állampolgárnak kell lenned, vagy a Nemzetközözösség valamelyik államának polgára, aki az országban lakik
 • semmilyen törvény, jogi procedúra, vagy büntetés nem lehet ellened érvényben, ami tiltja, hogy szavazhass
 • előzetesen regisztrálnod kellett (április 20-ig), hogy részt akarsz venni a szavazáson

Mire számíthatunk, mint kint élő magyarok, az egyes pártoktól nagy vonalakban

Konzervatívok

camcunt

 • Munka: Növelni akarják a foglalkoztatottak számát. A támogatások szigorításával és megcsapolásával 3 millió gyakornoki állást akarnak létrehozni. Megtripláznák az induló vállalkozások számára igényelhető kölcsönök számát 75,000-re.
 • Bevándorlás: Az évi nettó bevándorlók számának csökkentése 100 ezrekről 10 ezrekre. Az EU bevándorlók csak 4 év után kaphatnak meg bizonyos támogatásokat. A nem dolgozó bevándorlók nem kapnak támogatást, és gyerektámogatás sem jár majd a külföldön tartózkodó rokonoknak.
 • Adók és támogatások: Az egy háztartásra eső éves maximum támogatás csökkentése £26,000-ról £23,000-ra. Adómentesség korlátjának emelése £12,500 fontra és a 40%-os adó határának emelése £50,000 fontra. Aki 30 órát dolgozik hetente minimálbéren, az ne fizessen jövedelemadót.
 • Fontos még: 500 ingyenes iskola 2020-ig. 200,000 lakóhely első otthonukat vásárló 40 év alattiaknak, 20% kedvezménnyel. 2017-ig népszavazás az EU-ból való kilépés kapcsán.

Munkáspárt

ed-miliband

 • Munka: £8 fölé emelnék a minimálbért 2019-ig. Az állam nem venne fel több kölcsönt új kiadásokra. A jó tanulóknak kivétel nélkül munkalehetőséget garantálnának a tanulás befejeztével. Garantált munka a 25 év alatti, egy évnél régebb óta nem dolgozóknak, és a felnőtt 2 évnél régebb óta nem dolgozóknak, a bankárok bónuszainak megadóztatásából.
 • Bevándorlás: 1,000 határőr és szigorúbb ellenőrzések. A más országokból érkező munkások számának maximálása. Illegálissá nyilvánítanák, hogy olcsó bevándorló munkaerővel lehetetlenítik el az itt élők helyzetét. Az EU bevándorlók csak 2 év után kaphatnak meg bizonyos támogatásokat.
 • Adók és támogatások: A Hálószoba adó eltörlése. A bankárok bónuszainak megadóztatása. Garantálják, hogy az áfa, az NI és a jövedelemadó nem fog emelkedni az évek során. Bevezetnék a 10%-os jövedelemadó szintet és az 50%-osat évi 150,000 font felett.
 • Fontos még: Egyetemi éves tandíj csökkentése £6,000-ra. 200,000 új lakóhely 2020-ig évente.

Liberál Demokraták

nick-clegg-pic-pa-52751387

 • Gazdaság: Szakképesítést adó főiskolákat hoznának létre, a szakképzett munkaerő növelésére. Az apasági szabadságot 2 hétről 6 hétre növelnék. A bankszektort jobban megadóztatnák, így növelve a költségvetést 1 milliárd fonttal.
 • Bevándorlás: Minden az országba érkező, és azt elhagyó embert ellenőriznének. Köteleznék az angolul nem tudó bevándorlókat, hogy tanfolyamra járjanak. Gyerektámogatás megvonása a külföldön tartózkodó rokonok után.
 • Adók és támogatások: A Hálószoba adó eltörlése. A támogatások évi 1%-kal nőhetnek csak két éven át. Adómentesség korlátjának emelése £12,500 fontra.
 • Fontos még: 2020-ig évi 30,000 „rent to own” otthon megteremtése. 300,000 új otthon évente. Landlordoknak az élhetetlen lakóhelyek kiadásának megtiltása. EU-ban maradás, és új piacok megnyitása a brit vállalkozások számára.

UKIP

Farage

 • Gazdaság: A brit gazdaságot akadályozó EU törvényeket eltörölnék az unióból való kilépés után. Kereskedelmi egyezményt hoznának létre Európával. Erősítenék az ország pozícióját a Kereskedelmi Világszervezetben.
 • Bevándorlás: Pontrendszer bevezetése, hogy mely bevándorlók dolgozhatnak az országban. Maximum 50,000 bevándorló érkezhet az országba éves szinten. A szakképzetlen bevándorlók 5 évre való kitiltása az országból. Az EU bevándorlók csak 5 év után kaphatnak meg bizonyos támogatásokat.
 • Adók és támogatások: A hálószobaszámra vonatkozó támogatás változtatásainak eltörlése. A maximálisan megkapható támogatások csökkentése. Adómentesség korlátjának emelése £13,500 fontra. Örökösödési adó eltörlése.
 • Fontos még: 1 millió otthon 2025-ig. Az EU-ból való kilépés egy népszavazást követően.

Részletesebb információ az egyes pártok programjairól itt található.

Úgy tűnik, akármelyik párt nyeri a választásokat, a bevándorlókat szigorúbb szabályok szerint kezelik majd, és a támogatásokat sem fogják két kézzel szórni többé, ami remélhetően keményebb munkára ösztönzi az embereket és eltántorítja majd a naplopó brigádot. Egy biztos, csütörtökön minden eldől. Kinek melyik párt tervei a legszimpatikusabbak? Ki mennyire érzi a jelentőségét a választásoknak?

Új szolgáltatásunk – Tekintsd meg KUPON kedvezményeinket: http://hungliaonline.com/shop/

Ha máskor is szeretnéd angliai magyaroknak szóló híreinket olvasni, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”250″ box_height=”80″ colorscheme=”light” show_faces=”0″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Csatlakozz facebook csoportunkhoz: https://www.facebook.com/groups/319485078225041/

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/business-32590685