Hogyan változott az élet Angliában, mióta kint élek: a kint élő magyarok mesélnek 1

Megkérdeztük a kint élőket, hogy milyen az élet Angliában, és hogy vajon miben változott az életminőség az elmúlt években, valamint hogy ezeknek a változásoknak milyen okait látják. Nagyon sokféle válasz érkezett, ezekből fogunk most szemezgetni. A vélemények különösen érdekesek lehetnek az otthon maradtaknak, akik esetleg a kiköltözést fontolgatják.

angliai magyarok angliában

A legnyilvánvalóbb problémát szerintetek is természetesen a font látványos gyengülése, az élelmiszerárak növekedése, és a bérek mozdulatlansága jelenti. Az ONS nemrégiben közzétette, hogy az infláció az elmúlt hat év legmagasabb értékét produkálta novemberben. A fogyasztói árindex 3,1%-ra emelkedett – legutóbb 2012 márciusában volt ilyen magas ez a mutató.

Ez azt jelenti, hogy bár a bérek kicsit talán felzárkóztak az utóbbi 1-2 hónapban, még mindig nem növekednek olyan ütemben, mint az infláció, így összességében még mindig rosszabbul járunk, és a reálbérek még mindig csökkenőben vannak, vagyis a fizetésünk hiába nő, egyre kevesebbet ér. „Nekem az a rossz hogy a font, amikor kijöttünk, 420 Ft volt – most meg 344 Ft. Magasak repjegy árak, a Tescoban is 10-15% emelkedés van. Még az árak okék lennének, de a font lehetne megint a régi.” – írta Ani.

„Anno 2002-ben jöttem ki és 2016-ban jöttem haza.
Régebben sokkal jobb volt minden emlékszem mikor anno segédmunkásként 13 éve 400-600 fontot kerestem hetente és 300 fontért béreltem egy új 3 szobás családi házat! Azóta persze már több végzettségem is lett ,de össze se lehet hasonlítani a mostanival.
Nekem elég lett belőle és nem bántam meg azt, hogy már nem ott élek! Az angolok is sokat változtak bezárkózottak lettek és még lehetne sorolni nagyon sok dolgot.” – Ákos.

Hogyan változott az élet Angliában, mióta kint élek: a kint élő magyarok mesélnek 3

És való igaz, egy nemrégiben publikált tanulmány szerint a családok a megnövekedett infláció miatt átlagosan £404-tal fizetnek majd többet. Ezzel egy időben egy átlagos dolgozó durván £448-tól esik el a stagnáló fizetések miatt, vagyis a reálbérek ennyivel fognak csökkenni.

Ez egy pár esetében, akár 800-1000 font különbséget is eredményezhet, míg egy nagyobb családnál akár jóval többet is. Igaz, az elmúlt 1-2 hónapban némileg emelkedtek a reálbérek, az infláció növekedési ütemét még közel sem sikerült utolérni.

Emellett azt is érdemes megemlíteni, hogy a bérleti díjak 7 éve folyamatosan emelkednek, egyedül az utóbbi hónapokban mértek egy enyhe, 0,3%-os csökkenést az albérletek áraiban. Így az országban átlagosan 904 fontba kerül egy hónapi lakhatás, Londonban pedig 1503 fontba.

„Nekem bejött Anglia. Ez a 3. külföldi ország ahol élek és dolgozok. Mindenhol szerettem élni (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Anglia), de nekem itt a legegyszerűbb érvényesülni és elérni a céljaimat. Jól élek, nincsenek anyagi gondjaim. Van házam, autóim, stb. Ha tudsz angolul és jól dolgozol akkor itt elég gyorsan el lehet érni nagy dolgokat. 7 éve, júliusban lesz 8 éve, hogy itt élek. Februárban kapom majd meg az állampolgársági oklevelemet. ?Mindenhol vannak rossz és jó dolgok is. Az, hogy te mit látsz belőle, mit hozol ki belőle az rajtad múlik. Keep calm and carry on.” – Tibi

Egy másik fontos gondolat, ami örök érvényű: „Mindegy hol élsz a világban ha dolgozni akarsz találsz munkát, ha jobban akarsz élni arra is van lehetőség csak akarni kell!!! Ja és egy dolog ami nagyon fontos ha más országban kezdesz új életet…ALKALMAZKODNI!!! Amíg ez nem megy addig tök mindegy hol élsz jársz a világban mindig kirekesztett maradsz!!!”

Többen panaszkodtak a boltok árainak növekedésére is. Az élelmiszerárak növekedési üteme az utóbbi hónapokban rekord magas, októberben az élelmiszerek és nem alkoholos üdítők 4%-kal többe kerültek, mint egy évvel korábban. „2013 szeptembere óta ez a leggyorsabb növekedési ütem” – mondta egy gazdasági szakértő.

Hogyan változott az élet Angliában, mióta kint élek: a kint élő magyarok mesélnek 4

Dr. Thomas Sampson, aki társszerzője a Centre of Economic Performance kutatásának, ezt nyilatkozta: „A kilépés még meg sem történt, de az infláció emelkedése, amit a népszavazás okozott, már most sok háztartást érzékenyen érint. A kutatásunk eredményei bizonyítják, hogy a kilépés megszavazása a Nagy-Britanniában élőket gazdaságilag már most igen negatívan érinti.” A tanulmány eredményei szerint az infláció növekedése London lakosságának „fáj” a legkevésbé, azonban Skócia, Wales és Észak-Írország területén sokkal rosszabbul érinti a lakosságot.

Az árak emelkedése főleg olyan termékeken figyelhető meg, amiket nagy arányban külföldről importálnak. Ezek közt megtalálhatók olyan termékek is, mint a kenyér, tej, műzli, tojás, a sajt, vagy a kávé – ez utóbbi ára 8,5%-kal nőtt tavalyhoz képest. A zöldségárak is több mint 5%-kal emelkedtek az elmúlt egy év során, de a hús sem járt sokkal jobban – 3,9 százalékkal fizetünk érte többet.  Azonban a sörök, borok, vagy épp a bútorok ára is emelkedésnek indult.

Természetesen azonban nem mindenki ilyen elégedetlen az életminősége alakulásával a szigetországban. „Az életminőségem hatalmasat változott. Sokkal jobban élek, mint mikor kijöttem (kicsit több mint 4 éve). Ha valamire szükségem van, megveszem. Eltartom a családomat és félre is tudok tenni. Nem vonok meg semmit magamtól. A terveim nem változtak, csak a prioritás. Pár év és megyek haza.” – írta Józsi.

„Sokkal jobban élek, mióta kijöttem, majdnem 3 éve! Meg tudom venni ami megtetszik, először van saját autóm, nem tömegszálláson lakom, sokat tudok félretenni és olyan helyeken nyaralok, amiről álmodni sem mertem….Nem tervezem a hazamenetelt! Szeretek itt élni! Elégedett vagyok az életemmel!” – fejtette ki véleményét Csilla.

„Én 7 hónap alatt kétszer tudtam “otthon” “nyaralni” tudtam félretenni és segíteni a szeretteim, akik otthon maradtak és mellette fejlődik a személyiségem illetve az angolom. Emellett megvan minden, amit szeretnék és mindezt úgy, hogy a létra legalján vagyok még es csak 19 éves.” – Jani

A legkiegyensúlyozottabban pedig talán Viki látta a helyzetet: „Én itt jöttem rá, hogy rajtam múlik minden, bárhol is legyek. Tök szép helyen lakom, Anglia szebbik arcát látom itt Sussexben, vidéken. A pénztől itt sem vagyok elájulva, viszont itt is rajtam múlik, mire viszem. Ez megnyugtató. Van, aki jobban szereti azt hinni, hogy más a felelős, esetleg egész Anglia vagy egész Magyarország tehet róla.  Szóval nem tudom, mi mennyit változott, de én sokat. Jó itt, és jó lesz hazamenni is!”

„Összetartás kellene a magyarok körében, de sajnos csak a széthúzás megy. irigyek egymásra és arra amit a másik elért. A lengyelek ebben előrébb vannak. segítik egymást még idegen országban is…Én személy szerint mindenkinek kívánom, hogy tálaljátok meg a számításotokat ,legyetek boldogok bárhol is éltek” – Beatrix     Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után