Hogyan szerezhetünk állami támogatást angliai tanulmányainkhoz, képzéseinkhez 1

Ha nagy-Britanniában szeretnénk végezni a tanulmányainkat, EU-s állampolgárokként itt is van lehetőségünk és jogunk arra, hogy pénzt kölcsönözzünk az egyetemi vagy főiskolai tanulmányaink finanszírozására, és hogy fedezzük a megélhetési költségeinket.

RO1_7328

Nagy-Britanniában számos diákhitel lehetőség van a tanulni vágyók számára. A mai cikkünkben, az a számunkra legfontosabb diákhitelt vesézünk ki, még pedig, a tandíjhitelt, vagyis, a Tuition Fee Loan-t. Ugyanis, ez az egyetlen diákhitel forma, amit az EU-s állampolgárok, köztük mi magyarok is kérelmezhetünk, ill. amire jogosultak vagyunk.

Mennyi tandíjhitelt kaphatnak a nappali és a levelező tagozatos hallgatók?

A tandíjhitellel kapcsolatos szolgáltatásokat, amely a diákhitel egyik formája, a Student Finance Services koordinálja a brit kormány képviseletében. A hitel összege attól függ, mikor kezdtük a kurzust, és hogy állami vagy magán intézményekben végezzük-e a tanulmányainkat.

Ha az alapképzést a 2016-17-es tanévben kezdjük, egy állami intézményben, akkor max. 9000£ tandíjhitelt kaphatunk. Ha magán intézményben, akkor pedig max. 6000£-ot. Ha a tanulmányainkat a 2016/17-es tanévben folytatjuk, és 2012. szeptember 1. előtt kezdtük, akkor max. 3,465£ tandíjhitelt kaphatunk.

Ha viszont, 2012. Szeptember 1-jén kezdtük a felsőfokú tanulmányainkat, akkor akár 9000£ hitel is ütheti a markunkat. Az itt található diákhitel kalkulátorral magatok is kiszámolhatjátok, mennyi hitelt kaphattok a tanulmányaitokhoz.

Mitől függ, hogy jogosultak vagyunk-e a tandíjhitelre?

 • Hol élünk — az Európai Gazdasági Térség valamelyik országában, vagy Svájcban kell, hogy legyen a szokásos tartózkodási helyünk, legalább 3 évig, mielőtt a brit felsőoktatás megkezdése előtt. A szokásos tartózkodási hely azt jelenti, ahol általában élünk, nem pedig azt, ahol átmenetileg tartózkodunk.
 • A nemzetiségünk — az EU tagországainak egyikéből kell, hogy származzunk, de az is jó, ha a családtagjai vagyunk valakinek, aki onnan származik.
 • Előző tanulmányok — nem kaphatunk tandíjhitelt akkor, ha már van ugyanolyan vagy magasabb képzettségünk, mint amire jelentkezünk. Ha már kaptunk diákhitelt korábban egy olyan kurzusra, amit nem fejeztünk be, akkor az új kurzusunk esetén csak annyi évre kaphatjuk meg a hitelt, amennyi az előző kurzusból hátra maradt.
 • A választott egyetem vagy főiskola — amelynek Anglia területén kell elhelyezkednie, és vagy magán, vagy pedig állami intézménynek kell lennie.
 • A választott kurzus — a választott kurzusnak Anglia területén kell lennie és a következőkből lehet választani:
 • First Degree (BA, BSc, BEd) – Foundation Degree
 • Certificate of Higher Education (HNC) – Diploma of Higher Education (DipHe)
 • Higher National Certificate (HNC) – Higher National Diploma (HND)
 • Postgraduate Certificate of Education – Initial Teacher Training (ITT)

(PGCE)

Ha magán intézményben szeretnénk folytatni a tanulmányainkat, mindenek előtt, ellenőrizzük, hogy az adott egyetem vagy főiskola jogosult-e arra, hogy a hallgatói tandíjhitelt kérelmezzenek.

Hogyan jelentkezzünk?

Ha idén kezdjük az új kurzust, akkor mihamarabb kezdjük el a kérelmezési folyamatot az ún. EU16N nevű űrlap kitöltésével. Ha már a tanulmányainkat végezzük, amit folytatni szeretnénk a következő tanévben, akkor nem kell tennünk semmit, mint megvárni, hogy a Student Loans Company felvegye velünk a kapcsolatot.

Milyen dokumentumokat kell beküldenünk?

Ha most kezdjük a kurzust, akkor először is, be kell küldenünk a személyi igazolványunk hitelesített másolatát, vagy annak eredeti példányát. A hitelesítést a közösségünk köztiszteletben álló személye is elvégezheti (lelkipásztor, orvos, ügyvéd, köztisztviselő, tanár vagy rendőr). Az adott személynek az aláírásával, pecsétjével és az aktuális dátum feltüntetésével kell igazolni, hogy az adott másolat az eredeti dokumentum másolata. A hitelesítő személy nem lehet a rokonunk, ill. meg kell adni a személyes adatait, ill. hogy milyen tisztet tölt be az adott közösségben.

Mikor jár le a tandíjhitel kérelmezésének a határideje?

A tandíjhitel kérelmezését az adott tanév kezdetétől számított 9 hónapig adhatjuk be.

Mi történik a kérelem beadása után?

A Student Finance Services:

 • értesítést küld arról, hogy megkapta a kérelmünket;
 • kidolgozza, hogy mennyi hitelt fogunk kapni;
 • írásban közli velünk a hitelünk összegét;
 • a tandíjhitelt közvetlenül az intézményünknek utalja

Hogyan fizetjük vissza a tandíjhitelünket?

Amint befejeztük a kurzusunkat, azonnal megkezdődik a hitel visszafizetése. Az, hogy mennyit kell havonta törlesztenünk, attól függ, mennyi a jövedelmünk, és nem azon, mennyit vettünk kölcsön.

Általában, a kurzus befejezését követő áprilisban kezdődik meg a visszafizetési időszak, viszont, mindaddig nem kell semmit sem törlesztenünk, amíg a jövedelmünk túl nem lépi a heti 404 font, havi 1,750 font, vagy az éves 21,000 font küszöböt.

Ha az Egyesült Királyság területén kívül élünk a kurzus befejezését követően, feltétlenül tudatnunk kell a céget erről, ugyanis, a küszöb változhat annak fügvényében, melyik országban élünk.

Kifejezetten az angliai magyaroknak is szerveznek állami támogatásokból elvégezhető tanfolyamokat. Így végre azok is kitanulhatnak jópár szakmát, akik eddig nem engedhették meg maguknak.

A magyaroknak indított kurzusokat itt nézhetitek meg és jelentkezni is itt tudtok rájuk.

A Student Finance Services elérhetősége:

 • Student Finance Services
 • PO Box 89
 • Darlington
 • County Durham
 • DL1 9AZ
 • Telephone: 0141 243 3570
 • Külföldről: +44 (0) 141 243 3570
 • Nyitvatartási idő: Monday to Friday – 9am to 5:30pm

Forrás: www.gov.uk, http://media.slc.co.uk/

[fblike]

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után