Hogyan lehet egy repülőgép / hajó fedélzetén történt balesetért kártérítést igényelni? 1

Amennyiben Önt külföldre utazás közben érte baleset, lehet, hogy kártérítést tud igényelni. Ezen az oldalon tájékozódhat a légi és tengeri baleseteket szabályozó nemzetközi egyezményekkel kapcsolatos szükséges tudnivalókról, illetve tanácsokat talál a kárigény sikerességének biztosításához.  

Hogyan lehet egy repülőgép / hajó fedélzetén történt balesetért kártérítést igényelni? 3

Milyen típusú utazási balesetekre lehet kártérítést kérni?

A légi és tengeri utazás okozta számos különböző probléma kapcsán igényelhetnek az emberek baleseti kártérítést. Gyakori példák közé tartozik:

 • A felső poggyásztartóból kieső tárgyak
 • Megbotlás vagy elesés a repülőgépen vagy hajón beszállás vagy kiszállás közben
 • Kilöttyentett forró italok okozta égési sérülések
 • Ételektől kapott ételmérgezés
 • A légiutas kísérő megüti Önt az ételes vagy italos kocsival
 • Egy tengerjáró hajó fedélzetén elkapott betegség, pl. norovírus
 • Hibás berendezések okozta sérülések
 • Magasból lezuhanás egy hajón

Általánosságban, ha a baleset egy repülőgépen / egy tengerjáró hajón történt, vagy a beszállítás ill. kiszállítás folyamán, akkor lehet, hogy Ön személyi sérüléssel kapcsolatos kártérítést tud igényelni.

Mi az a Montreáli Egyezmény?

A Montreáli Egyezmény a nemzetközi légi utazást szabályozó jogszabályok neve. “Szigorú felelősséget” ró a légitársaságokra a repülőút vagy a fedélzetre történő be-/és kiszállás közben előforduló balesetekért. A szigorú felelősség azt jelenti, hogy Önnek nem kell bizonyítani azt, hogy a balesetéért valaki hibás.  A repülőgépükön belül történt balesetért egyszerűen a légitársaságot tartják felelősnek.

Azt azonban Önnek kell bizonyítania, hogy baleset történt.

Anélkül, hogy belebonyolódnánk a jogi terminológiába, a baleset fogalma nagyon összetett lehet és más, mint amire számíthat. Általánosságban, Önnek kell igazolnia, hogy maga a baleset szokatlan volt és nem valami olyasmi, ami rendszerint egy repülőúton történik. Ha nekünk ütközik az italoskocsi, az egy szokatlan baleset, amiért potenciálisan kártérítést lehet kérni. A normál határokon belüli nehéz landolás okozta sérülések nem szokatlanok, és azokért nem lehet kártérítést kérni.

A sérülésnek valamely külső baleset következtében kell keletkeznie. Egészségügyi problémákért, pl. mélyvénás trombózis vagy a légnyomásváltozás miatt perforált dobhártya kapcsán nem lehet kártérítést kérni.

Mi az az Athéni Egyezmény?

A nemzetközi hajózási balesetekre vonatkozó egyezmény Athéni Egyezmény néven ismert. Hajón, kompon vagy egyéb vízi járművön történő utazásokra vonatkozik.

Az Athéni Egyezmény értelmében a hajózási társaság felelős a hajón vagy a ki-/ beszállás közben történt sérülésekért. Lényegében ugyanúgy működik, mint a Montreáli Egyezmény, kivéve, hogy nincs “szigorú felelősség”.

Ez azt jelenti, hogy a sikeres kárigényhez Önnek kell igazolnia, hogy a balesetet a hajózási társaság vagy annak alkalmazottai hibája vagy hanyagsága okozta.

Mi van akkor, ha az utazásom egy szervezett utazás része volt?

Amennyiben a repülőútját vagy a tengeri utazását egy szervezett utazás részeként foglalta, akkor az angol törvények értelmében az utazásszervező ellen lehet kártérítést benyújtani.

A kártérítés biztosításának legjobb esélye érdekében, az Ön ügyvédje segíthet eldönteni, ki ellen nyújtson be kárigényt.

Mennyi ideig tudok kártérítést igényelni?

Mind a Montreáli Egyezménynek (a légi balesetekre), mind pedig az Athéni Egyezménynek (a hajózási balesetekre) a repülőgépről vagy vízi járműről való leszállás dátumától számított 2 év szigorú időkerete van.

Amennyiben a kárigény ezen időszak alatt nem kerül benyújtásra, megszűnik a kártérítéshez való jog. Ez végleges; nincs kivétel. Éppen ezért fontos, hogy gyorsan cselekedjen, ha kártérítési igény benyújtásán gondolkodik.

Hogyan kérhetek kártérítést?

Amennyiben egy repülőgép vagy egy hajó fedélzetén megsérül, próbáljon meg annyi bizonyítékot gyűjteni, amennyit csak tud, hogy megadjon magának minden esélyt a kártérítés biztosításához. Ezt megteheti azáltal, hogy:

 • Lefényképezi a területet, ahol a baleset történt
 • Feljegyzi a tanúk nevét és elérhetőségeit
 • Jelenti az esetet az utasszállítónak
 • Részletesen feljegyzi, milyen orvosi ellátásban részesült akár a fedélzeten, az úticélja helyszínén, vagy amikor hazatért
 • A kiadások bizonyításához őrizze meg a bizonylatokat

A következő lépés, amint hazaér, keressen fel egy olyan ügyvédet, aki jártas a nemzetközi utazási balesetekkel kapcsolatos kártérítésekben. A Montreáli és az Athéni Egyezmény is biztosítja az Egyesült Királyságban élő utasoknak a jogot arra, hogy az angol bíróságokon keresztül igényeljenek kártérítést, függetlenül attól, hogy hol történt a baleset. Nem kell külföldi ügyvédet fogadnia vagy eljárást indítania külföldön.

Kapcsolat

Hogyan lehet egy repülőgép / hajó fedélzetén történt balesetért kártérítést igényelni? 4

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után