A szerdán bejelentett 2016-os költségvetésben a brit pénzügyminiszter többek közt támogatásokról, és adómentesen, munka mellett megkereshető extra jövedelemről is beszélt. Íme, két új lehetőség, amivel hamarosan egy kis plusz adómentes bevétel ütheti a markunkat.

money (1)

A következő évtől kezdve az interneten kereskedők £1,000-ot is megkereshetnek adómentesen az aukciós és egyéb netes webáruházakban való eladásaikkal, olyan helyeken keresztül, mint a Gumtree, vagy az eBay. További £1,000-ot kereshetünk adómentesen, ingatlanok bérbeadásával. Akkor most nézzük a részleteket.

Internetes értékesítés

Ha pénzt keresünk az interneten keresztül, például azzal, hogy a garázsban gyűjtögetett holmijainkat eladogatjuk, vagy éppenséggel a garázst kiadjuk bérbe, akkor az így szerzett pénz után adóznunk kell. Legalábbis akkor, ha ezt kereskedőként tesszük. Ha azonban mikro vállalkozókká válunk, akkor ez a következőképpen módosul.

Az első £1,000, amit megkeresünk online értékesítéssel, az adómentes lesz, annyi kitétellel, hogy a költségeinket nem vonhatjuk le az adózás előtti bevételből, annak megállapítása előtt. A mikro vállalkozóknak tehát csak az £1,000-ot meghaladó árbevételből kell majd adózniuk.

Ingatlan bérbe adása

Ha bebútorozott ingatlant adunk bérbe, amit rengetegen csinálnak az Airbnb és az Ownersdirect segítségével, már létezik egy Rent a Room nevű program, melynek keretein belül eddig £4,250-ot kereshettünk adómentesen. Ez áprilistól £7,500-ra fog emelkedni, ami plusz £3,250 adómentes bevételt jelent. További £1,000 adómentes jövedelem szerezhető mostantól ingatlan bérbe adásával, azonban ez nem vonható össze az előbb említett programmal, vagyis ugyanarra a lakórészre nem vonatkozhat, de felhasználhatjuk például egy másik szoba, vagy a parkolóhely kiadásánál.

Az online értékesítés kapcsán a legnagyobb kérdés talán az, hogy tényleg kereskedsz e sokat, mert ha csak a régi DVD-ket árulod, meg a garázsban tárolt limlomot, akkor amúgy sem valószínű hogy adót fogsz utána fizetni. Az online kereskedőknél leginkább az olyan értékesítéseket szokták figyelni, amikor valamiből rendszeresen adunk el profitszerzési céllal. Ha csak alkalmanként értékesítünk valamit, pláne ha különböző dolgokat, és ez csak a költségeink fedezésére elég, akkor nem minősülünk kereskedőnek.

Ami az otthonunk egyes részeinek bérbe adását illeti, az normál esetben adóköteles lenne. Persze abban az esetben, ha az adómentes korlátot, ami most £10,600, már meghaladta az éves bevételünk. Az idei brit költségvetés főbb pontjait, és hogy milyen változások jönnek az országban, itt olvashatjátok bővebben.       Forrás: http://www.bbc.co.uk/

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára