Hivatalos: a brit kormány jogszerűen deportálhatja a migránsokat Nagy-Britanniából 1

A legfelsőbb bíróság döntése szerint jogszerű a kormány azon terve, amely arra irányul, hogy kitoloncolják a migránsokat Ruandába.

Hivatalos: a brit kormány jogszerűen deportálhatja a migránsokat Nagy-Britanniából 3

A bíróság hétfőn úgy döntött, hogy a program nem sérti az ENSZ menekültügyi egyezményét vagy az emberi jogi törvényeket. Nyolc menedékkérő ügyét azonban nem vizsgálták meg „megfelelően”, ezért újra kell azokat gondolni – tették hozzá a bírák. Suella Braverman belügyminiszter kijelentette, hogy elkötelezett a ruandai politika működése mellett.

Januárban tárgyalásra kerül sor a fellebbezési kérelmek elbírálását illetően. Ms Braverman azt mondta: “Mindig is mondtuk, hogy ez a jogszabály törvényes, és ma a bíróság ezt meg is erősítette. Elkötelezett vagyok amellett, hogy ez a partnerség működjön – továbbra is a program mielőbbi bevezetésére összpontosítok, és készen állunk arra, hogy megvédjük az álláspontunkat a további jogi kihívásokkal szemben.”

Priti Patel volt belügyminiszter még áprilisban jelentette be a kormány azon tervét, hogy az illegális bevándorlókat Ruandába fogják deportálni. Az első ilyen céllal útnak induló járat azonban, amelynek június 14-én kellett volna felszállnia, az ügyvédek, valamint a Köz- és Kereskedelmi Szolgáltatások Szakszervezete (PCS) és a Care4Calais jótékonysági szervezet, valamint a Detention Action tiltakozása miatt nem tudott végül felszállni.

Clare Moseley, a Care4Calais menekültekkel foglalkozó jótékonysági szervezet alapítója “kiábrándítónak” nevezte a hétfői döntést. Azt mondta: “Azoknak az embereknek, akik elszenvedték a háború borzalmait, a kínzásokat és az emberi jogok megsértését, nem szabadna szembesülniük azzal a hatalmas traumával, hogy egy olyan jövőbe deportálják őket, ahol nem tudjuk garantálni a biztonságukat.”

A Munkáspárt a kormány ruandai deportálással kapcsolatos tervét „végrehajthatatlannak” és „etikátlannak” minősítette.

James Wilson, a Detention Action igazgatóhelyettese így nyilatkozott: “Csalódottak vagyunk amiatt, hogy a Legfelsőbb Bíróság törvényesnek találta a menekültek áttelepítését egy autokratikus államba, amely embereket kínoz és gyilkol. Azonban tovább fogunk harcolni. A ruandai politika brutális és káros, és most fontolgatjuk a fellebbezést a mai ítélet ellen.”

Ms. Patel azonban arra szólította fel a minisztereket, hogy “tolják tovább előre” a törvényjavaslatot, és örömmel vette tudomásul az ítéletet. Azt mondta: “Egyetlen más jogszabály sem állítja meg a Csatornán történő átkeléseket, de ez a fontos törvényjavaslat életeket menthet meg, segít lerombolni a bűnbandák üzleti modelljét, és megakadályozza a menedékjoggal való visszaélést.”

Rishi Sunak hivatalos szóvivője elmondta, hogy a miniszterelnök üdvözölte a Legfelsőbb Bíróság döntését. Azt, hogy a deportálások mikor kezdődnek meg nem közölte, de hozzátette: “A lehető leggyorsabban akarunk ezzel haladni.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után