File photo dated 02/07/12 of a Ryanair plane. Passengers unwilling to pay Ryanair’s fee for choosing where to sit on a flight are beating National Lottery odds to end up in middle seats, a study has found. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Thursday June 29, 2017. The budget airline has been accused of reserving more popular window and aisle seats for passengers paying the reservation fee of between £2 and £15, and splitting up groups and families. See PA story SCIENCE Ryanair. Photo credit should read: Rui Vieira/PA Wire

Pár nappal azután, hogy egy férfit elkaptak egy kis házikészítésű, cső alakú bombával a reptéren – amit egy Olaszországba tartó Ryanair járatra akart felvinni -, az illetőnek sikerült újra jegyet foglalnia egy járatra. A rendőrség ugyanis a bomba megtalálásakor rosszul vizsgálta meg a készüléket, és nem vette észre, hogy bár nincs élesíte, de működőképes.

Nadeem Muhammad január 30-án próbált meg felszállni a Ryanair egyik Bergamoba tartó gépére a manchesteri reptéren. Ekkor találta meg a biztonsági személyzet nála a kis szerkezetet, amelyet elemekből, sorkiemelő külsejéből és tűkből állított össze a férfi, és a nála lévő kis hordozható táskába próbálta elrejteni egy zacskóban.

A tárgyalásán, ami nemrégiben zajlott a manchesteri bíróságon, az ügyész Jonathan Sandiford ezt mondta az esetről: „A vádirat szerint idén január 30-án a vádlott megpróbált felvinni egy házilag készített , működőképes robbanószerkezetet egy Ryanair gépre, ami Bergamoba tartott volna, és ahova jegyet váltott korábban. Az egyetlen indok, amiért ezt akarta cselekedni az az lehet, hogy a bombáját felrobbantsa a levegőben, a Boeing 737-es gépen.”

Amikor a reptéri biztonsági szolgálat megvizsgálta a szerkezetet, nem találtak robbanóanyagra utaló nyomokat, emiatt nem hitték, hogy ez egy működőképes szerkezet lenne. Muhammad pedig eközben azt állította, hogy a szerkezetet a felesége vagy valaki más csempészhette a táskájába azért, hogy bajba keverje.

Ezután végül hazaengedték, és február 5-én újabb jegyet foglalt le egy másik Olaszországba tartó gépre. „Ekkorra még senkinek sem sikerült megállapítania, hogy egy működőképes szerkezetről volt szó, emiatt engedték szabadon” – mondta Sandiford.

Végül február 8-án újra megvizsgálták a feltételezett bombát,  ekkor azonban már gyanússá vált, és hívták is a tűzszerészeket. A szakértő, aki megvizsgálta, Lorna Philip pedig megállapította, hogy a szerkezet „ugyan nem volt élesítve, de nagyon is működőképes”, így amikor Muhammad visszatért az országba február 12-én, egyből letartóztatták.

A vád ismertetése közben Sandiford úgy jellemezte a készüléket, mint „megbízhatatlan” és „instabil”, ami azonnal felrobbant volna, ha a két végéből kilógó vezetékeket összeérintik. Azt is hozzátette, hogy még nem tudták pontosan megállapítani, terrorizmus állt-e a dolog hátterében. „Ez tűnik a legvalószínűbbnek, de lehetett öngyilkossági kísérlet is, vagy ezek így együtt.”

Muhammad egyébként pkaisztáni származású, de olasz útlevéllel rendelkező férfi, aki egy ideje Manchesterben él. Egyelőre tagadja, hogy az övé lett volna a robbanószer, és azt is, hogy céljában állt mások életét veszélyeztetni. Avédelem továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy a szerkezetet valaki más csempészte Muhammad táskájába. A tárgyalások egyelőre még folynak az ügyében.   Forrás Hirdetőknek: [email protected]