Egy norvég bevándorló-ellenes csoport összetévesztett egy üres buszüléseket ábrázoló képet burkát viselő nőkkel egy posztban, és rengeteg iszlámgyűlölő komment érkezett hozzá, mire felhívták a figyelmet a tévedésre.

A képet a norvég Facebook csoportban, a Fedreland viktingsben rakták ki – ami körülbelül annyit jelent, hogy az „anyaföld az első” – és képleírásban feltették a kérdést, hogy ki mit gondol erről. A csoport rengeteg tagja kezdett el muszlim-ellenes kommenteket írni, többek szerint a kép nagyon „ijesztő” volt, és bizonyíték arra, hogy a burka viselését be kell tiltani.

A Washington Post szerint több, mint száz kommentelő írt a kép alá végül, az egyik például ezt mondta: „Sose tudhatod, ki van ezek alatt. Lehetne egy terrorista is fegyverekkel.” Egy másik szemléletes hasonlattal állt elő: „Ki velük az országból! Úgy néznek ki, mint az összezárt esernyők. Ijesztő időket élünk, annyi szent.” Valaki azon kesergett, hogy nem hitte volna, hogy 2050 előtt eljutnak erre a szinte, miközben ez már a jelen.

Még júniusban nyújtott be a norvég kormány javaslatot a burkák és egyéb arcot elfedő fátylak betiltására, követve ezzel Franciaország, Hollandia, Belgium és Bulgária példáját. A lépés valószínűleg annak is köszönhető, hogy Norvégiában is megnőtt a bevándorlók száma az utóbbi időben. Ezzel ők lennének az első skandináv ország, aki meglépi ezt a tiltást.

Egyébként Johan Slattavik, aki a képet kirakta a csoportba, azt mondta a WorldViewsnek egy Facebook-üzenetben, hogy megtévesztő tréfának szánta a posztot. „Kiraktam, hogy lássam mi fog történni. Végül nagyon jót nevettem az embereken.” A képet és a hozzá érkező kommenteket aztán egy Sindre Beyer nevű felhasználó tette közzé.

„Ez történik, amikor kiraksz egy képet üres buszülésekről egy undorítóan rasszista csoportba, és mindenki burkás nőknek nézi őket.” Utána hozzátette, hogy azért osztotta meg a képet a nagyvilággal, hogy mindenki lássa, „mik történnek az Internet sötét sarkaiban”.

A kép és a kommentek elterjedése után a szélesebb közönség elkezdett gúnyolódni a rasszista csoport tagjain is. „Amikor azt hinné az ember, ennek a csoportnak a tagjai már nem tudják felülmúlni magukat butaságban, lám, megteszik.” Egy másik ember megjegyezte: „Szerintem én átmentem a teszten, mert első pillantásra én csak egy rakás Darth Vadert láttam”. Egy férfi, ami szintén tagja a 13 ezer főt számláló csoportnak azt írta, mindig meglepődik, milyen könnyedén terjednek ott a hamis hírek és a gyűlölet. „Az, hogy üres buszülések ilyen gyűlölethullámot tudnak kiváltani, csak azt bizonyítja, hogy mennyire le tudja győzni az előítélet a józan észt.”       Forrás Hirdetőknek: [email protected]