A London belvárosában dolgozó Adam Mughal mindössze £1-ot kér el a szerencsés nyertestől a kiadó szobáért havonta, de cserébe segítséget kér az illetőtől.

Strat1

Egy font még arra sem elég a brit fővárosban, hogy egy buszjegyet vegyünk belőle, és ennyi pénzért bérelhet majd valaki egy szobát Londonban havonta. A szoba ráadásul egy duplaszoba Stratford egyik nemrégiben felújított környékén. A 32 éves Adam Mughal csupán annyit vár el cserébe, hogy az illető segítsen neki a munkájában.

Az Easy Roommate weboldalán is megtalálható hirdetés szerint egy nagy, tiszta duplaszoba az, ami kidó, korlátlan internettel és kerttel, de az egyetlen elvárás, hogy a jelentkezőnek magas szinten képzettnek kell lennie mobilalkalmazások fejlesztésében. Mr. Mughal szerint ez egy ideális lehetőség lehet IT-ban vagy üzleti területen tanuló vagy dolgozó egyetemistáknak vagy szakembereknek, akik félállásban segítenének neki, és mellette vállalhatnának részmunkaidős állást, vagy bejárhatnak az egyetemre.

Highgate11

„Nem engedhetem meg magamnak, hogy egy web fejlesztőt felvegyek alkalmazottnak teljes állásban, de így valaki lehetőséget kap arra, hogy szinte ingyen lakjon Londonban, ahol azért a lakbér igencsak drága, és félállásban dolgozzon nekem. Én magam teljes állásban dolgozok a belvárosban, ezért úgy gondoltam ez az egyetlen dolog, amit fel tudok ajánlani a segítségért cserébe.” – mesélte Mr. Mughal.

Idáig alig két hét leforgása alatt több, mint 1,200 ember jelentkezett a hirdetésre, ami elgondolkodtató olyan szempontból is, hogy más főbérlők is kereshetnének ilyen módon szakképzett munkaerőt. Ezt az elgondolást idáig Angliában leginkább bentlakásos idősgondozók és babysitterek esetében alkalmazták és alkalmazzák jelenleg is elég sokan.

„Csak úgy ömlenek az emailek mióta felraktam a hirdetést. Őrület! Lehet, hogy Pandora szelencéjét nyitottam ki ezzel azoknak, akik szállást tudnak kínálni szakértelemért cserébe.” – tette hozzá a hirdetést feladó fiatalember.

Az árak emelkedésével párhuzamosan ez egy egyre inkább terjedő és bevett szokássá kezd válni és feltehetően egyre több ilyen lehetőség fog kínálkozni a közeljövőben. Az ember ugyanis mindig megtalálja a módját, hogy miként cserélje el kreatívan azt amije van, arra, amire szüksége van.