A brit statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint a Brexit minden bizonnyal közrejátszik az elvándorlók számának ilyen mértékű növekedésében. A nettó bevándorlás ugyanis a szigetország területén több, mint 100,000 fővel csökkent a népszavazás óta eltelt bő egy év alatt.

Az ONS, vagyis a brit statisztikai hivatal friss elemzése szerint azoknak a száma, akik Nagy-Britanniába érkeztek letelepedés szándékával, tavaly nyártól 2017 nyaráig 230,000 főre esett vissza. Ennek a csökkenésnek 75%-át az EU állampolgároknak tulajdonítják.

Az ONS nemzetközi migrációért felelős vezetője azt nyilatkozta, hogy bár a nettó migráció összességében még mindig növelte Nagy-Britannia lakosságát, statisztikai szempontból jelentős csökkenések történtek. Azt is elmondta, hogy még túl korai lenne megállapítani, hogy ez a tendencia tartósan megmarad-e a jövőben is, vagy nem. Azoknak az aránya, akik úgy érkeztek ki, hogy már megkaptak egy munkát, nem változott, viszont azoké, akik munkát keresni jöttek ki 43%-os csökkenés volt megfigyelhető egy év leforgása alatt. Ez arra enged következtetni, hogy a Brexit jelentős szerepet játszik az embereknél ilyesfajta döntés meghozatalánál.

A The 3 million nevű csoport (ami az EU polgárok részére jött létre) egyik alapítója azt nyilatkozta, hogy nagyon sokan fognak még elmenni, egészen addig, amíg a kormány nem hajlandó biztosat és megnyugtató híreket mondani nekik a Brexit utáni helyzetükkel kapcsolatban.

bevándorlás

A vizsgált 12 hónapos időszak alatt egyébként összesen 572,000 ember érkezett a szigetországba, és ezzel szemben 342,000 költözött el. Így jön ki a 230 ezer fős nettó migráció, ami az egy évvel korábbi 336,000-hez képes 106,000 fős visszaesés. Ebből a 106 ezerből a bevándorlás csökkenése 80 ezer volt (aminek a háromnegyede az EU polgároknak tudható be), a maradék 26 ezer pedig a kivándorlás növekedése.

Az EU területén kívüli bevándorlók elköltözése nem változott jelentős mértékben, azonban az EU tagállamok lakosai, beleértve a briteket is, durván 30%-kal többen hagyták el Nagy-Britanniát. Arra is fény derült, hogy a brit állampolgárságért folyamodó EU állampolgárok száma 80%-kal emelkedett az elmúlt bő 1 év során.       Forrás Hirdetőknek: [email protected]