A font közeledik az eddigi legalacsonyabb értékéhez a dollárral szemben, az elmúlt hét évhez képest, az EU-ból való kilépés körüli bizonytalanságnak köszönhetően.

british-pound-outlook-today

Az eddigi legnagyobb éves esés 2009 márciusában volt, amikor a font 2,1%-ot esett. Ekkor egy font 1.41020 dollárt ért. Az esés folytatódik, miután Boris Johnson, London polgármestere is csatlakozott az EU elhagyását propagáló kampányhoz, miután David Cameron miniszterelnök kitűzte a júniusi népszavazás dátumát. A meredek zuhanás veszteségekhez vezetett az elmúlt hónapokban.

Bizonytalanság

Eddig, ebben az évben, a briteknek az EU-ból való kilépése — amit Brexitnek neveznek — több, mint 4%-al nyomta le a font értékét a dollárral szemben. Az elemzések szerint, ez valószínűleg folytatódni fog a szavazásig. A font mai gyengesége a Brexit növekvő valószínűségét tükrözi, miután a politikai reakció az EU-tagsággal kapcsolatban sokkal inkább a szakítás mellet volt, mint ahogy azt egyes parlamenti képviselők gondolták.

A forinthoz képest is hatalmasat zuhant, ugyanis 1 GBP a néhány héttel ezelőtti, közel 450 Ft-os értékről mostanra 393 Ft-ra esett vissza. Ez hatalmas zuhanás, hiszen 13%-kal kapunk kevesebb forintot a fontjainkért. Annak azonban jó hír, aki fontot szeretne venni, ugyanis azt jóval kedvezőbb árfolyamon teheti, mint korábban. Persze, a hírek szerint további esés várható, így ha tehetjük, érdemes várni, de mint mondani szokták ez csak spekuláció. Nemzetközi utalásaitokat itt intézhetitek a legjobb váltási árfolyamon, és a leggyorsabban.

Ha a font tovább csökken egy nap alatt, akkor ez lesz a legnagyobb napi veszteség, amióta a Bank of England 0.5%-ra vágta a kamatot 2009-ben és megkezdte a gazdaság ösztönző programját. Az euróval szemben a font 1%-ot esett, ami annyit jelent, hogy most egy font 1.2802 eurót ér. A yennel ellentétben, a font 160.075 yenre zuhant, a legalacsonyabb szintre 2013 óta.

„Nem hiszem, hogy a befektetők azt mondanák, hogy a Brexit jó-e vagy rossz, viszont ez bizonytalanság” — mondta Simon Smith, az FxPro vezető közgazdásza.

A font már több mint 17%-ot zuhant a dollárral szemben az elmúlt 18 hónapban, amely részben a Királyság kamatlábainak köszönhető. Amíg a USA kamatot emelt az elmúlt évben, addig Mark Carney, a Bank of England vezetője csak mostanra dolgozott ki hasonló emelést.

Ennek eredményeként, a sterling egyre kevésbé vonzó a befektetők számára, mivel a 2014. július 1-jei csúcsról (£1=$1.7165) egyre csak zuhan.

A gyenge font az exportőröknek segít azzal, hogy olcsóbbá teszi a brit árukat a nemzetközi piacokon. Továbbá, vonzóbb célállomássá változtatja az országot a turisták számára.

Azonban, a gyenge font a behozott árukat még drágábbá teszi, amely valószínűleg, rosszul hat majd a fogyasztókra és a vállalkozásokra, amelyek a behozott árukra támaszkodnak.

Hitel kockázatok

Eközben a szakemberek azt mondják, hogy az EU elhagyásának a gazdasági költségei felülmúlnák annak gazdasági előnyeit. Ez visszaminősítené a UK értékelését — amelynek hatása van arra, milyen költséges a kormánynak kölcsönt felvennie —, ha az ország a kilépés mellett szavazna.

David Cameron szombaton bejelentette, hogy az EU népszavazás június 23-án lesz, miután visszajött Brüsszelből, Britannia EU-tagságának újratárgyalásáról.

Forrás: http://www.bbc.co.uk

 [fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára