Hatalmas tűz egy londoni lakótömbben: az emberek az ablakokon ugráltak ki 1

Legalább 12 ember meghalt, amikor szerda hajnalban egy nyugat-londoni 27 emeletes épületben tűz ütött ki, és földi pokollá változtatta azt.

Hatalmas tűz egy londoni lakótömbben: az emberek az ablakokon ugráltak ki 3

Több száz ember tartózkodott a Grenfell toronyban, amikor a tűz elkezdődött – a feltételezések szerint a harmadik vagy negyedik emeleten lobbantak fel először a lángok éjfél körül, és lakásról lakásra elkezdték felégetni az épületet. A szemtanúk szerint többen kiugráltak az ablakon, míg mások, akik bent ragadtak, lepedőkből próbáltak kötelet csinálni a meneküléshez, vagy a telefonjukkal adtak le fényjelzést segélykérésként. Miközben a tűzoltók megpróbálták megfékezni a lángokat, a szemtanúk szerint valaki kidobta az ablakon kisbabáját a 9. emeletről, hogy megmentse, és a földön állók kapták el.

Hatalmas tűz egy londoni lakótömbben: az emberek az ablakokon ugráltak ki 4

A hírek először 5 halálesetről számoltak be, azonban délután 5-kor a Met rendőrfőnöke már 12 elhunytról beszélt, és azt is hozzátette, félnek, a szám nőni fog. A mentőalakulatok még mindig fésülik át az elpusztított épületet, túlélők és holttestek után kutatva. Valószínűleg még némi időbe kerül, míg minden áldozatot azonosítani tudnak. A tűzoltóság kapitánya szerint 240 tűzoltó és 40 tűzoltóautó próbálta megfékezni a tüzet. A kórházakban ápolt sérültek száma jelenleg 79, ebből 18-an súlyos, 16-an pedig életveszélyes állapotban vannak.

Egyelőre vizsgálják, hogy mi okozhatta a tüzet, azonban néhány dolgot már lehet tudni. A lakosok például azt mondták, a tűzjelzők vagy egyáltalán nem működtek, vagy nem jutott el a hang a lakásukig, és egyesek szerint a nemrég felhelyezett védőburkolat az épületen segítette a tűz gyorsabb terjedését – az épületet mostanában újították fel egy tízmillió fontos beruházás keretében.

Hatalmas tűz egy londoni lakótömbben: az emberek az ablakokon ugráltak ki 5

Viszont 2015-ben a London Fire Brigade szólította fel az üzemeltetőket két közeli épület biztonságosabbá tételére, miután ott is tűz ütött ki, és olyan hírek is vannak, hogy a leégett épület lakóinak egy csoportja pont nemrégiben panaszkodott az üzemeltetőknek azért, mert nagy a tűz kockázata az épület kialakítása miatt. A főpolgármester Sadiq Khan azt mondta „válaszokat várnak”, és Kensington kerületi képviselője is megerősítette, hogy már nyomoznak az ügyben. Egyesek szerint egy elromlott hűtő okozta a tüzet a negyedik emeleten.

A tűzoltókat hajnal 1-kor értesítették, és 6 perc múlva már a helyszínen voltak, amikor pedig világossá vált a tűz mérete, még több egység érkezett. Mellettük úgy 100 rendőr és ugyanennyi mentős segédkezett az áldozatok ellátásában, és abban, hogy a bámészkodókra véletlenül se essenek lehulló épületdarabok.

Hatalmas tűz egy londoni lakótömbben: az emberek az ablakokon ugráltak ki 6

Az egyik érintett, Mickey Paramasivan a hetedik emeleti lakásában aludt, amikor az égő műanyag szaga felkeltette, és azt mondta, borzalmas jeleneteket látott, miközben menekülni kezdett barátnőjével és lányával. „Mikor kinyitottam az ajtót, mindenhol csak füst gomolygott, és hallottuk, ahogy mindenki azt kiabálja, hogy fussunk le a lépcsőn. Ha a lakásban maradtunk volna, hamuvá égünk. Úgy terjedtek a lángok, mint a futótűz, az épület új védőburkolata miatt. A tűzjelző teljesen használhatatlan volt, csak a folyosón lehetett hallani, a lakásokban nem. A gyerekek sikoltoztak, ablakokat törtek be, sokan elvesztették a családjukat a káoszban. Az egyik nő még a hat gyerekével indult el a tizenkettedikről, de mire leért, már csak négy volt vele.”

A tűzoltóság parancsnoka azt mondta, még nem lehet megállapítani a sebesültek pontos számát, az épület mérete miatt. Hozzátette, hogy 29 éves karrierje során sosem látott még ehhez fogható katasztrófát. Szerinte a tűzoltóknak sok embert sikerült megmenteni, és egészen a 19-20. emeletig feljutottak mentés közben. Robert Atkinson tanácsos azt mondta, hajnal fél 5-kor az épület már teljesen leégett. „125 család maradt fedél nélkül, az ő elhelyezésük lesz most a tanács elsődleges feladata” – mondta. Khan főpolgármester pedig így kommentelte az esetet: „Mindenki látta a beszámolókat. Mindenki látta, milyen gyorsan terjedt a tűz. Nagyon sok kérdésre kell még választ kapnunk, ha másért nem is, akkor azért, mert még nagyon sok hasonló épület van London-szerte.”

A tűz kitörésekor több száz ember tartózkodott az épületben a Latimer Roadon. A torony a Lancaster West Estate tulajdona – körülbelül 1000 másik lakással együtt. Az üzemeltetést a Kensington and Chelsea Tenant Management Organisation kezelte a kerületi tanács megbízásából.   Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után