Hatalmas munkaerőhiány lesz az egészségügyben a Brexit miatt Nagy-Britanniában 1

Közel 400,000 ápoló hiányában lesz Anglia, az idősek és a többi rászoruló számának növekedése miatt.  Kivéve persze, ha a szabad munkaerő-áramlás marad a Brexit után is, állapította meg egy friss felmérés.

Hatalmas munkaerőhiány lesz az egészségügyben a Brexit miatt Nagy-Britanniában 3

Az Office of National Statistics adatait felhasználva a Global Future nevezetű szervezet elemzést készített, amiben 380,000 ember hiányzik a piac ezen szegmenséből, mire 2026-ot írunk. Erre csak az országon kívüli munkaerő nyújthat megoldást.

Jelenleg 1.34 millió ember dolgozik ápolóként, vagy hasonló munkakörben, de még így is 90,000 ember hiányzik, ami 6.6%-os hiányt jelent, ami a brit munkaerőpiac átlagos hiányának háromszorosa.

Az elöregedő társadalom egyre több ápolót igényel, hiszen 2026-ig várhatóan másfél millióval több 75 feletti lesz.

Az egészségügy krónikus alulfinanszírozása megtépázta annak az esélyét, hogy „házon belül” oldja meg a problémát az ország. Egy 10%-os növekedés megoldható, de nagyjából ez a maximum.

A Global Future igazgatója Peter Starkings elmondta a The Independentnek, hogy nem kéne megnehezítenie a kormánynak a beáramló munkaerő dolgát a Brexit után.

„A minisztereknek nem kéne úgy kezelniük az egészségügyet, ahogy, hiszen a szeretteinkről van szó és arról, hogy hogyan gondoskodunk róluk. A szektorban a szabad munkaerő-áramlás fenntartása kezdésnek nem rossz, de a kormánynak többet kéne tennie. Ha nem tesznek semmit, 400,000-es hiány lesz 2026-ra. Ezt nem engedhetjük meg.”

Nemzeti toborzás és karrierlehetőség kiépítése is tervben van, a kormány elmondása szerint.

Igaz még béremelés nem történt, de ez már egy évtizedes probléma.

Minden hatodik ápoló az Egyesült Királyságon kívülről érkezett, szigorú ellenőrzések mellett.

Ennél a helyzet csak rosszabb lehet a Brexit után, hiszen még inkább szigorodni fog az eljárás, vagy konkrétan megszűnik a lehetőség is, így a hiány katasztrofális lehet.

Ha a szabad munkaerő-áramlás folytatódik 2019 után, a Global Future „csak” 265,000-es hiányt jósol 2026-ra, ami jelentős ugyan, de mégsem 400,000.

Sok szakértő szerint a megállapodás nélküli Brexit már egy 50-50-es kérdés, ami fenyegetően hat a külföldi munkaerőre.

„A kormány kaotikus hozzáállása a Brexithez a munkaerőkrízist csak erősíti.” – mondta Barbara Keeley, munkáspárti képviselő.

„A minisztereknek minél hamarabb ki kell jelenteniük, hogy az ápolókat szívesen látjuk, a Brexit után is.”

A kormány szerint a Brexit egy egész ország számára jobban funkcionáló, bevándorlást érintő politikát és rendszert jelent majd.

Az egészségügy egyik szóvivője így fogalmazott: „ Elismerjük az ápolók kiváló munkáját és éppen ezért is törekszünk egy előnyös megállapodásra z EU-val. Egy karrierlehetőséget szeretnénk kínálni, ami által az új rendszer megfelel az elöregedő társadalom által generált igényeknek. Ezért is indítunk toborzó kampányt az ősszel, hogy a szektort támogassuk.”   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás 

Megosztás