Ha a parlament elutasítja Theresa May Brexit megállapodását Brüsszellel, jöhet az új népszavazás 1

A Munkáspárt is támogatni fog egy új népszavazást, amennyiben a parlament elutasítja Theresa May megállapodását Brüsszellel. A Brexitért felelős árnyékminiszter, Sir Keir Starmer elmondta, ha az alsóház leszavazza a miniszterelnök által kialkudott megállapodást, akkor a képviselőknek kell eldöntenie, mi is lesz a következő lépés, bármilyen forgatókönyv is legyen.

Ha a parlament elutasítja Theresa May Brexit megállapodását Brüsszellel, jöhet az új népszavazás 3

Elutasította azt a feltevést is, hogy automatikusan megállapodás nélküli Brexitet jelentene ha a parlament leszavazza a miniszterelnök által kiharcolt megállapodási feltételeket. Sir Keir azt is cáfolta, hogy bármi esélye lenne „polgári engedetlenségnek”, egy új referendum esetén, annak ellenére, hogy Barry Gardiner, szintén az árnyékkormány nemzetközi kereskedelemért felelős minisztere ezt kijelentette.

A kijelentéseit a The Independent Final Say kampánya kapcsán tette, amit már 700,000-en aláírtak. A BBC Radio 4 Today műsorában Sir Keirtt megkérdezték, hogy támogatna-e egy új népszavazást, amire a következőképpen válaszolt:

„Ha megszületik a megállapodás, a parlamentnek kell döntenie. Ha azonban a parlament leszavazza May Brexit megállapodását, minden opciónak rendelkezésre kell állnia.”

Ha a parlament elutasítja Theresa May Brexit megállapodását Brüsszellel, jöhet az új népszavazás 4

Mr Gardiner eltérően vélekedett két nappal ezelőtt, ami leginkább a Munkáspárt megosztottságát mutatja. Emlékeztetett, hogy 2016-ban azt mondták a szavazóknak, hogy a következő 40-50 évről döntenek. Ha most még egy szavazást kiírunk, az olyan lenne, mintha adnánk még egy esélyt, hogy rendben, legutóbb még buták voltatok, mert a mi véleményünk ellen szavaztatok, de most hátha már azt akarjátok, amit mi. Ez egyszerűen szembe megy a demokrácia alapelvével.”

Sir Keir erre a következőket reagálta: „Polgári engedetlenségre utaló jeleket nem láttam, szóval szerintem ez nem téma.”

Egy nemrégiben készült felmérés szerint Theresa May Brexit-terve évi £500-jába kerülhet az embereknek, figyelmeztettek gazdasági szakértők. Egy megállapodás nélküli Brexit pedig évi £800-os kiesést jelentene az átlagember számára. 

Itt pedig arról olvashattok, hogy a legfrissebb információk szerint nagyjából milyen procedúra várhat azokra az EU polgárokra, akik a kilépés után is maradni akarnak.      Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra     Forrás

Megosztás