Tegnap a nyaralni indulók óriási káosszal szembesültek a Gatwick reptéren, miután egy tengerentúlra induló repülő kerekének gumija felrobbantak felszállás közben.

A gépek a reptér tartalék kifutóját használták, mivel a baleset miatt lezárták az általában használt főkifutót. A szóban forgó repülő az AirCanada járata volt, és éppen Torontóba indult volna délután 1 után nem sokkal hétfőn, amikor a kerekek felrobbantak. Ezután kevesebb, mint egy órán belül visszairányították a repülőtérre, és kényszerleszállást hajtott végre, jelentősen megbolygatva a Gatwick operatív működését eközben. Az utasok kaotikus állapotokról panaszkodtak, a legtöbb gép indulását legalább 3 órával későbbre rakták, sőt több járatot átraktak más repterekre, például a Heathrowra és a Cardiffra.

„A gép szokás szerint gyorsult a kifutón felszállás előtt, amikor egyszer csak óriási csattanásszerű hang hallatszott” – mesélte Fiona Nelson, aki az ominózus AirCanada gépen utazott. „Utána kicsit rázkódott a gép a levegőben, de a személyzet sokáig nem mondott semmit. Aztán nagyon sok ideig kanyarodtunk, egy hatalmas félkört írtunk le, és elkezdtünk leszállni ugyanarra a reptérre – ekkor mondták a légiutaskísérők, hogy a kerék abroncsa pukkadt ki, és emiatt visszatérünk a Gatwickre. Elég rázós leszállás volt.”

Nelson a többi utassal együtt Bostonig utazott volna a géppel, hogy aztán egy csatlakozás után eljussanak Torontóba. „Már mindenki nagyon fáradt, nem tudjuk mi történik. Közben néhány ember megpróbált segíteni nekünk szállást találni, vagy másik járatot” – tette hozzá.

Nem csak ők voltak azonban frusztráltak a kialakult helyzet miatt, a reptéren rekedt emberek közül rengetegen a közösségi oldalakon panaszkodtak. „A Gatwick reptér jelenleg teljesen olyan, mint egy tömött vágóhíd” – írta valaki Twitteren. „Nem túl szerencsés nap a Gatwick-en tartózkodni. Rengetegen vagyunk, minden járatot elnapoltak” – panaszkodott Steve Futterman újságíró. „Mi folyik itt… a Cardiff repülőtéren várunk órák óta, elvileg innen indulna a gépünk Gatwick helyett. Semmi információt nem kapunk. Nevetséges.” Olyan is volt, aki más országok reptereiről nem tudott hazajutni: „A Palma de Mallorca reptéren ragadtunk, azt mondták, még legalább 3 óráig nem szállunk fel?! Hogy tarthat ilyen sokáig egy helyszínelés azon a kifutón??”

A reptér szóvivője azt mondta, kétszer is le volt zárva a kifutó, egyszer, amikor a gép még a levegőben volt, másodjára pedig mikor már leszállt, ekkor azért, hogy végrehajtsák a megfelelő biztonsági intézkedéseket. „Mikor leszállt a gép, ellenőriznünk kellett, hogy nem hagyott-e hátra leesett gumidarabokat, ezért kellett tüzetesen átvizsgálni a területet. Valóban a legtöbb gép késéssel fog felszállni, lehet néhány járatot törölnünk is kell mára. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért, és mindenkinek azt javasoljuk, keresse fel a légitársaságát további információért.”

Az AirCanada szóvivője hozzátette: „Az Air Canada Rouge flight 1925 Gatwick-Toronto vonalon közlekedő gép 282 utassal a fedélzetén sikeres kényszerleszállást hajtott végre a reptéren. Az ilyenkor előírt biztonsági intézkedések zajlanak, és azon is dolgozunk, hogy minden utasunkat a lehető leghamarabb eljuttassuk az úti céljukra.”    Forrás Hirdetőknek: [email protected]