Hatalmas hajóbaleset Budapesten a Parlament mellett: eddig 7 halott 1

A szerdai este folyamán nem sokkal kilenc óra után felborult majd elsüllyedt egy hajó a Dunán a Parlament épületénél, azt követően, hogy összeütközött egy szállodahajóval. Éjjel fél 1-kor a Mentőszolgálat egyik embere azt nyilatkozta, hogy eddig 7 ember halt meg, 7 másikat kórházban ápolnak, 21 embert pedig továbbra is keresnek.

A Duna vize mindössze 10-12C fokos, ezért a mentésben résztvevők szerint nincs túl sok esély arra, hogy további túlélőket találjanak. A hírek szerint a holttestek közül kettőt a Rákóczi híd közelében, egy harmadikat pedig az M0-s autópálya déli szakaszától nem messze találtak meg.

Hatalmas hajóbaleset Budapesten a Parlament mellett: eddig 7 halott 3

A mentés és a túlélők utáni kutatás továbbra is nagy erőkkel zajlik, a keresést a Duna teljes magyarországi szakaszára kiterjesztették a hatóságok. Az erős sodrás miatt már a folyó főváros alatti szakaszán is folyik a keresés.

A Hableány hajó tulajdonosának szóvivője az Indexnek a tegnap este folyamán azt nyilatkozta, hogy a hajó elsüllyedt, és rendkívüli erőkkel zajlik a mentési munka, “a hatóságok a helyszínen és a hajós társaság mindent megtesz azért, hogy mindenkit kimentsenek a vízből”. Tóth Mihály, az Európa Cégcsoport és a Panoráma Deck Kft. szóvivője nyilatkozatában elmondta, hogy túlnyomó részt távol-keleti turisták voltak a hajón. A hírek szerint, dél-koreai turisták voltak a hajón, és a dél-koreai nagykövetség munkatársai folyamatosan kint is vannak a helyszínen.

A tragédia egy rutinszerű hajós városnézés közben történt. Az elsüllyedt hajó a Margit híd pillérétől alig pár méterre van a Duna mélyén. Azt, hogy mikor tudják majd kiemelni, még nem lehet tudni. Tóth Mihály azt is elmondta, hogy a hajót folyamatosan szervizelték, műszaki hibáról nem tudnak. Az elbeszélések alapján a hajó a balesetet követően nagyon gyorsan süllyedt el.

Hatalmas hajóbaleset Budapesten a Parlament mellett: eddig 7 halott 4

Úgy tudni, hogy egy nagyobb turistahajóval ütközött a Hableány, és ezért borult fel. Az Index szerint a baleset úgy történt, hogy „a Hableányba a Margit hídnál hátulról belefutott egy szállodahajó, és felborította”. A Mahart Budapest nevű hajója vette először észre a balesetet.

Dunai hajóbaleset - Felborult egy hajó a Dunán a Parlamentnél

Bár hivatalosan még nincs megerősítve, de az eddig ismert információk alapján valószínűsíthető, hogy a Viking Sygin nevű svájci illetőségű, Passauba tartó hotelhajó lehetett az amelyikkel a Hableány összeütközött. „A Vesselfinder útvonalkövető funkciója alapján ugyanis a Viking Sygin és a Hableány keresztezte egymást útját a Margit hídnál, majd a Viking Sygin nem sokkal később kikötött a Carl Lutz rakpartnál Újpesten, és jelenleg is ott áll. A Vesselfinder szerint a Hableányt legutoljára pont ott érzékelte a rendszer, ahol később megtalálták a roncsait, pár méterre a Margit híd pillérétől.”- írta az Index.

Hatalmas hajóbaleset Budapesten a Parlament mellett: eddig 7 halott 5

A keresés akár több napig is tarthat. Sajnos a túlélők utáni kutatást egész éjjel nehezítette az eső, és csütörtökön is egész napra további zivatarokat jósoltak, ráadásul a Duna árad és a folyó sodrása is igen erős. Az incidenst követően a folyón álló hajók reflektorokkal világították meg a folyót. A Szabadság hídról pedig még egy filmforgatás reflektorait is a Duna felé irányították. A Duna mindkét partján egész éjjel sok rendőr volt, akik szintén lámpákkal sétáltak fel alá túlélők után kutatva. Valamikor este 11 óra magasságában a Petőfi hídnál mentettek ki pár embert, picivel később pedig a Lágymányosi hídnál zárták le a rakpartokat.

Hatalmas hajóbaleset Budapesten a Parlament mellett: eddig 7 halott 6

Reggelre az derült még ki, hogy három különböző fővárosi kórházba szállították a szerda esti, hajóbaleset sérültjei. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője azt mondta, eddig hét holttestet és hét könnyebb sérültet találtak, de az elsüllyedt hajó fedélzetén összesen 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet utazott.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után