Hatalmas fordulatok történtek az elmúlt 24 órában, ami teljesen megfordíthatja a Brexit alakulását 1

Az elmúlt 24 óra eseményei óriási hatással lehetnek a Brexit végkimenetelére. Fontos események történtek a kilépés kapcsán a brit parlament alsóházában és az Európai Bíróságon egyaránt. Ezek a dolgok pedig teljesen megváltoztathatják a Brexit menetét.

Hatalmas fordulatok történtek az elmúlt 24 órában, ami teljesen megfordíthatja a Brexit alakulását 3

Mi történt az Európai Bíróságon?

Egy igen magas beosztású személy azt nyilatkozta, hogy igenis helytálló az a feltételezés, hogy amennyiben Nagy-Britannia egységesen azt a döntést hozza, hogy visszavonják a közel két éve aktivált 50. cikkelyt, akkor jogukban áll ezt megtenni, és az EU minden valószínűség szerint el fogja ezt fogadni. Ez annyit tesz, hogy EUs oldalról is megerősítették, hogy Nagy-Britannia EU-ból való kiválása megállítható és visszafordítható.

Ez december közepe környékén lesz hivatalosan is kihirdetve, de szinte biztos, hogy a bírák is ezzel egybehangzó ítéletet hoznak majd. Így adott esetben a megállapodás nélküli kilépés, amitől talán a legjobban tart mindenki, szinte fixen elkerülhető, csak akkor ugyebár nem lesz Brexit sem. Azért is érdekes ez az infó, mert Theresa May azzal hitegetett mindenkit, hogy ha nem az ő tervezete valósul meg, akkor megállapodás nélkül fog kilépni az ország, és így akarták meggyőzni a bizonytalan képviselőket arról, hogy álljanak mögé.

Mindeközben a parlamentben…

A brit parlament alsóházában szintén nagyon fontos esemény zajlott le. Theresa May-t és kormányát a nap végére három fontos szavazásban is leszavazta az ellenzék, ami a miniszterelnök eddigi legnagyobb bukása. Az egyik legfontosabb szavazás arról szólt, hogy a brit kormány nem akarta közzétenni a jogi szakvélemény teljes egészét a Theresa May által kiharcolt Brexit megállapodásról. A szavazáson alul maradván azonban kötelezték a teljes dokumentum nyilvánosságra hozására, ami feltehetően olyan információkat tartalmaz, ami csak olaj lesz a tűzre, és a kormány és a miniszterelnök a maradék beléjük vetett bizalmat is elveszítheti.

És ami talán még ennél is fontosabb…

A másik szavazás arról döntött, hogy amennyiben Theresa May Brexit tervezete elbukik december 11-én a parlamentben, úgy a parlament szélesebb körű beleszólást kap a Brexit körüli dolgok menetébe. Ez azt jelenti, hogy az alsóházban a parlamenti képviselők megmondhatják, hogy mit akarnak, hogy a kormánynak mit kell tennie. Tekintve pedig, hogy kiderült, hogy a Brexit minden bizonnyal visszafordítható, várhatóan a parlament azt fogja „parancsolni”, hogy a megállapodás nélküli kilépés kerüljön ki a lehetőségek közül.

Így két opció maradna Theresa May számára. Vagy visszamegy megint tárgyalni, (de ezt már nemrég mindkét fél kijelentette, hogy nincs másik megállapodás, vagy ez van vagy semmi) vagy pedig Nagy-Britannia bent marad az EU-ban.

Tehát ha röviden össze akarjuk foglalni a dolgokat, akkor a megállapodás nélküli kilépés valószínűsége közel nullára csökkent, főleg így, hogy a Brexitről szinte biztos, hogy megállítható, és az jobb opció, mint a „no deal Brexit”. Emellett a hírek szerint rengeteg képviselő jelezte nyilvánosan, hogy Theresa May kilépési tervezete ellen fog szavazni, vagyis úgy tűnik a miniszterelnök és a kormány vesztésre állnak, és ha veszítenek is december 11-én, akkor szépen elkezd teljesen kicsúszni a kezük közül a kilépés menetének levezénylése, és nem elképzelhetetlen, hogy a miniszterelnök akár le is mondhat posztjáról, illetve ezzel párhuzamosan a végén kiderül, hogy mégsem lesz semmiféle brexit. Persze ezek csak feltételezések, de a dolgok jelen állása szerint egyáltalán nem valószínűtlenek.

Természetesen a parlament kudarca következtében a font árfolyama ismét csökkent, Nigel Farage bejelentette, hogy kilép az UKIP pártból, és a behirdetett televíziós vita Theresa May és Jeremy Corbyn közt mégis elmarad, miután a BBC nem tudott megegyezni a két féllel arról, hogy milyen szabályok szerint folytassák azt le.               Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás