Két embert helikopterrel kellett biztonságos helyre vinni, és még többeket kellett saját otthonukból kimenekíteni, miután egy áradás szinte teljesen elsodort egy cornwalli kis települést.

A tűzoltók és a katasztrófavédelem azt javasolja, hogy egy ideig mindenki kerülje el Coverack falut, amire kedd délután csapott le a heves áradás. Egy idős nőt az ablakán keresztül mentettek ki, amikor a víz elárasztotta a várost, két embert pedig csak mentőhelikopterrel tudtak kimenekíteni. Azóta a cornwalli önkormányzat már bejelentette, hogy mindenkit sikerült biztonságos helyre vinni, és nem történt sérülés.

A közösségi médián már el is terjedtek a drámai felvételek, amelyeken látható, ahogy a víz elárasztja a falut. Az egyik helyi B&B tulajdonos is elmesélte, hogyan a helikopterek köröztek a település felett, emberek után kutatva, végül a Newquay bázisú repülők 2 bent rekedtet menekítettek ki.

„Hat ember tartózkodott még ekkor a házaikban, közülük kettőt csak helikopterrel tudtunk kimenteni” – mondta a parti őrség szóvivője. Azt is hozzátette, hogy tudomása szerint nem történtek sérülések, de nem tud még minden részletet.

Emellett a településben is nagy kárt tett a heves áradás, a főutat például elvileg teljesen megrongálta és több részen teljesen elpusztította a gyorsan lezúduló víztömeg. Az áradás egyébként az óriási viharoknak volt köszönhető, amik korábban a déli partoknál pusztítottak, különösen Plymouth és Devon környékén voltak nagyon heves esőzések. „Órási záporok zúdultak a környékre a napokban” – mondta a Met egyik meteorológusa, de hozzátette, hogy a nagyja már elvonult észak felé.

Egy szemtanú szerint az ítéletidő ebédidő körül csapott le Coverackre, de délután 3 körül lett igazán súlyos a helyzet. „Annyira esett, hogy olyan volt, mintha köd ereszkedett volna a falura” – mondta. „Fél 5 felé tisztult ki annyira az idő, hogy már látszott Coverack többi része is, ekkor láttuk meg, ahogy a víz hömpölyög le a főúton, és ömlik bele a tengerbe a sziklafalról. Ekkor fogtuk fel igazán, hogy milyen súlyos is volt ez a vihar.”

A helyi tűzoltóság Twitteren figyelmeztetett az áradásról, és arra kért mindenkit, hogy ne menjenek arra kocsival. A meteorológiai szolgálat pedig azt írta, hogy még előfordulhatnak erős esőzések és áradások Wales és Anglia déli partjainál.   Forrás Hirdetőknek: [email protected]