Hatalmas a felháborodás, miután a brit miniszterelnök váratlanul kihátrált a mai Brexit szavazásból 1

Theresa May mindenki megdöbbenésére ismét egy nem várt fordulattal rukkolt elő, ugyanis teljesen váratlanul alig egy fél nappal a nagyon fontos parlamenti szavazás előtt, elnapoltatta azt, így ma nem tudjuk meg, hogy az általa kiharcolt Brexit megállapodást elfogadná-e a parlament.

Hatalmas a felháborodás, miután a brit miniszterelnök váratlanul kihátrált a mai Brexit szavazásból 3

A miniszterelnök arra hivatkozott, hogy az ír határ körüli problémák nagyon megosztják az egységet. Így szégyenszemre, egy vereségtől félve lemondta a szavazást, ami ma lett volna esedékes, és egy gyanítható vereség akár a miniszterelnöki posztjába is kerülhetett volna. Már a hétfői napsorán egyre jobban gyanakodott mindenki, hogy valami közbe fog jönni, ugyanis a parlamentben napról napra egyre kormányellenesebb hangulat uralkodik, és egyre többen kezdenek összefogni a miniszterelnök tervezete ellen.

Theresa May a szavazás helyett azt választotta, hogy újra Brüsszelbe megy tárgyalni az EU-s vezetőkkel, holott már hetekkel ezelőtt kijelentették, hogy nincs több variálás a Brexit tervezet körül. A hírek szerint May egy utolsó utáni módosítást szeretne kiharcolni Brüsszelben, ami a parlamentnek nagyobb hatalmat adna afölött, hogy az ír határ kérdésében mi legyen a megoldás.

Theresa May jelenleg tehát ismét megpróbál tárgyalóasztalhoz ülni még egyszer utoljára, azonban még el sem indult a reggeli órákban, amikor az Európai Tanács feje már kijelentette nyíltan, hogy nem lesz semmiféle újratárgyalás. A reggel folyamán Jean Claude Juncker az Európai Parlamentben kerek perec kijelentette, hogy a megállapodás kapcsán semmilyen új tárgyalás „nem fog megtörténni”.

„A megállapodás, amit sikerült kiharcolnunk, a lehető legjobb mind a két fél számára, ami elérhető, és az egyetlen, ami megvalósítható,így hát nincs helye és értelme a tárgyalásokat újra megnyitni. A megállapodásrészleteit tovább boncolgathatjuk, és egyértelműbbé tehetjük, de magát a tárgyalást nem fogjuk újra megnyitni. Nem fog megtörténni, és ezzel mindenkinek jobb, ha tisztába van.” – mondta reggel Juncker.

Steve Baker, egy korábbi Brexit miniszter, miközben Theresa May tárgyalni próbál Brüsszelben, arra buzdítja a képviselőket a britparlamentben, hogy csatlakozzanak a többiekhez, akik már leadták voksukat a miniszterelnök leváltására. A bizalmatlansági indítványhoz ugyanis 48 levélnek kell összegyűlnie, és egyre kevesebb hiányzik hozzá.

A miniszterelnök abban reménykedik, hogy ha valamilyen csoda folytán az ír határ ügyében el tudja intézni a módosításokat, akkor a parlamenten belül a Brexit tervezet elfogadtatásához megszerezheti a többséget.

Az ellenzék vezetője ezt mondta a váratlan fordulat kapcsán:„A kormány elvesztette az irányítást az események fölött, és teljes káoszba süllyedt.” A következő órák folyamán sok minden eldőlhet, ezért érdemes lesz figyelni a híreket…         Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengőikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás